Publikimi i raportit të ‘Lancet e vendos Sputnik V një ndër vaksinat kryesore të Botës,

Raporti në revistën mjekësore Lancet mbi sigurinë dhe efikasitetin e vaksinës ruse kundër koronavirusit të ri e ka futur Sputnik V në mesin e vaksinave kryesore në botë, tha David Livermore, një anëtar i bordit këshillimor shkencor në Sputnik V, në një intervistë me Sputnik.

Të martën, revista mjekësore e vlerësuar nga kolegët The Lancet publikoi një analizë të ndërmjetme nga prova e fazës 3 të vaksinës ruse, duke treguar efikasitetin e saj prej 91.6 përqind kundër COVID-19 simptomatike. Vaksina është gjithashtu 91.8 përqind e efektshme për njerëzit e moshës mbi 60 vjeç, dhe asnjë nga efektet e rralla serioze anësore nuk është konsideruar të jetë i lidhur me vaksinën, me shumicën e efekteve anësore që janë simptoma të buta të ngjashme me gripin.

"Unë mendoj se është një provë e mirë, e kryer mirë. Të dhënat janë të shëndosha. Ju nuk mund të shihni ndonjë problem të dukshëm me të, efikasiteti prej 91.6 përqind e vë Sputnik V në vaksinat e fluturimit të lartë që janë raportuar deri më tani," Tha Livermore, i cili është profesor i mikrobiologjisë mjekësore në Universitetin e Anglisë Lindore në MB.
Duke komentuar miratimin e mundshëm të përdorimit të vaksinës në Bashkimin Evropian në fillim të Marsit, profesori tha se e gjithë bota, përfshirë Evropën, e cila po përjeton ndërprerje në importet e vaksinave COVID-19, ka nevojë për çdo vaksinë të disponueshme.

"Bota ka nevojë për të gjitha vaksinat e mira që mund të marrë. Kjo përfshin Evropën kontinentale, Bashkimin Evropian, i cili nuk ka bërë një punë të mirë të prokurimit të vaksinave të saj," tha Livermore.
Shkencëtari mjekësor vazhdoi të shpjegojë se të gjitha vaksinat ekzistuese kundër COVID-19 mund të ndahen në katër lloje: ato që përdorin teknologji klasike të virusit të inaktivizuar, të tilla si Sinopharm dhe Sinovac të Kinës; ata që marrin proteinën kulmore nga virusi, e reformojnë atë në nanopjesë dhe e injektojnë atë si vaksinë, siç është vaksina nga SH.B.A. 'Novavax; vaksinat messenger-ARN, të tilla si ato të zhvilluara nga Moderna dhe Pfizer, dhe vaksinat vektoriale të adenovirusit, të tilla si Sputnik V, vaksina nga AstraZeneca-Oxford dhe vaksina e ardhshme e Johnson & Johnson.

"Interesante, nga këto, Sputnik V ka dalë me 91.6 përqind të efikasitetit, ndërsa AstraZeneca dhe Johnson & Johnson kanë 60 përqind të efikasitetit. Pra, Sputnik V ka dalë dukshëm më i miri nga këto tre vaksina vektoriale adenovirus", tha Livermore.
Sidoqoftë, shkencëtari nuk mund të veçojë një lloj vaksine që ofron mbrojtjen më të mirë.

"Dikush mund të argumentojë se, ndoshta, ata që përdorin teknologjinë e vjetër, virusin e inaktivuar, mund të kenë teori, në teori, një avantazh ndaj vaksinave të proteinave spike nëse marrim variante të ndryshme sepse ato gjithashtu do t'u japin një imunitet përbërësve të tjerë të virusit. "Por kjo është thjesht teorike. Lajmëtari-ARN, adenovirusi dhe nanopjesa, Novavax, të gjitha mund të rregullohen për të mbuluar variantet e virusit në të ardhmen," shtoi Livermore.

Sputnik V, i zhvilluar nga Qendra e Epidemiologjisë dhe Mikrobiologjisë Gamaleya dhe regjistruar nga Ministria Ruse e Shëndetësisë më 11 gusht, ishte vaksina e parë në botë kundër koronavirusit të ri. Vaksina përbëhet nga dy përbërës që aplikohen tek një person brenda një intervali prej 21 ditësh. Prova e fazës 3 përfshiu mbi 20,000 vullnetarë të rritur dhe është ende në vazhdim, pasi synon të përfshijë 40,000 pjesëmarrës.