Vuçiç takohet me Macron: "Franca është miku ynë i vërtetë"

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, deklaroi në Paris, ku do të takohet sot me Presidentin e Francës, Emmanuel Macron

Ky do të jetë takimi i tyre i 11-të dhe temat kryesore do të jenë Kosova , integrimi evropian i Serbisë dhe marrëdhëniet bilaterale midis dy vendeve.

"Ne do të diskutojmë shumë gjëra të rëndësishme, kjo është takimi ynë i 11-të. Marcon është një nga udhëheqësit më të rëndësishëm botërorë dhe një mik i sinqertë i Serbisë, dhe vizita e tij në Serbi në 2019 ishte me rëndësi historike për marrëdhëniet tona dhe që atëherë, politika jonë dhe bashkëpunimi ekonomik kanë vetëm një nivel ngjitës ", tha Vuçiq për TV Pink.

Ai përcolli se temat kryesore do të jenë Kosova dhe Metohia, integrimi evropian i Serbisë, si dhe marrëdhëniet dypalëshe midis Serbisë dhe Francës, ndër të cilat më të rëndësishmet janë përfitimet ekonomike.

Kur bëhet fjalë për Kosovën dhe Metohinë, Vuçiç vuri në dukje se Franca do të kryesojë me BE në gjysmën e parë të 2022 dhe se ai vend, thotë ai, dëshiron që deri atëherë të arrihen rezultate të caktuara. "Duke pasur parasysh peshën e situatës me të cilën po përballemi në të gjithë Ballkanin, nuk është aspak e lehtë, por unë do të jem shumë i sinqertë dhe do të flas hapur me Macron për këtë," njoftoi Vuçiç.

"Ne duhet të hapim më shumë kapituj, përmes të ashtuquajturve grupe deri në qershor dhe dy herë më shumë deri në dhjetor. Por ne duhet të bëjmë gjëra të rëndësishme në fushën e sundimit të ligjit dhe përparimit përmes ekonomisë," tha Vuçiç.

Kur bëhet fjalë për marrëdhëniet dypalëshe, Vuçiç kujtoi se shkëmbimi tregtar midis Serbisë dhe Francës arriti në 1.2 miliard në 2019 dhe do të ishte, thotë ai, edhe më i lartë sot, në vend që të binte me gjashtë për qind në 11 muaj të vitit të kaluar, për shkak të koronavirusit pandemi.

Vuçiç tha se projektet që ai po zbaton me ndërmarrjet franceze janë të rëndësishme për Serbinë, "Suez" për deponinë e Vinçës, aeroportin që "Vinci" po ndërton me shpejtësi të madhe, por sigurisht ndërtimin e metrosë.

"Ndërtimi i metrosë nuk është më vetëm një histori, një histori zgjedhore, por një realitet që do të ndodhë. Me metronë, Beogradi do të fitojë përparësi të rëndësishme, duke u bërë i barabartë me shumë qendra të rëndësishme evropiane," tha Vuçiç.

Kur u pyet nëse afati i fundit për ndërtimin e tij është 2028, Vučić tha se ai do të përpiqej ta përfundonte atë në fund të vitit 2027 ose 2028.

"Nesër do të flasim më saktësisht dhe më shumë, do ta diskutoj edhe me Macron. Financimi është zgjidhur, 80 milion përmes bankës franceze, pjesa tjetër përmes bankave tregtare. Ne nuk kemi asnjë problem me borxhin publik," Vuçiq tha.