31 Mars - Dita e Gjenocidit ndaj Azerbajxhanasve

Përkujtimi i Ditës së Gjenocidit ndaj Azerbajxhanasve ngre vetëdijen e komunitetit botëror për faktet e masakrës dhe spastrimit etnik të Azerbajxhanasve në të kaluarën dhe të tashmen!

 Nga Anar Huseynov*

 Ambasador i Republikës së Azerbajxhanit në Republikën Greke dhe në  Republikën e Shqipërisë.

31 Marsi, i përkujtuar në Republikën e Azerbajxhanit si Dita e Gjenocidit të Azerbajxhanasve, pasqyron kujtimin e masakrës së përgjakshme të kryer kundër Azerbajxhanasve në Mars 1918. Zhvillimi i shpejtë i industrisë së naftës në Baku në fund të shekujve 19 dhe në fillim të shekujve 20 tërhoqi një vala e migrimit armen në qytet. Si një nga qendrat kryesore industriale në Rusinë cariste, Baku pa shfaqjen e një proletariati industrial dhe një entuziazëm revolucionar. Punëtorët armenë, numri i të cilëve u rrit ndjeshëm në fillim të shekullit 20, morën pjesë aktive në lëvizjet revolucionare dhe socialiste të Bakut. Në prag të revolucionit të parë rus (1905-1907), Partia nacionaliste armene Dashnaksutyun filloi të përhapte ide nacionaliste midis punëtorëve armenë në Baku. Ata përdorën ide revolucionare për të promovuar axhendën e tyre nacionaliste. Të frymëzuar nga idetë për krijimin e një "Armenie të Madhe", Armenët kryen një seri masakrash të përgjakshme kundër Azerbajxhanasve në periudhën 1905-07.

Qindra vendbanime të Azerbajxhanit u shkatërruan dhe u rrafshuan me tokën, dhe mijëra civilë u vranë barbarisht. Masakra e vitit 1918 ishte një akt më i përgatitur me shkathtësi dhe i zbatuar në mënyrë të pamëshirshme sesa sulmet 1905-1907. Fitorja e bolshevikëve gjatë revolucionit rus të vitit 1917 dhe në këtë mënyrë bashkëpunimi me ta i dha Partisë Dashnaksutyun rrugën për realizimin e qetë të objektivave të saj nacionaliste. Duke përfituar nga situata që pasoi Revolucionin e Tetorit 1917 në Rusi, nacionalistët armenë filluan të ndjekin zbatimin e planeve të tyre nën flamurin e Bolshevizmit. Në vitin 1918, udhëheqësi i Bolshevikëve Rusë Vladimir Lenin emëroi Armenin etnik Stephan Shaumyan Komisar të Jashtëzakonshëm të Kaukazit. Në atë kohë, Bolshevikët morën pushtetin në Baku dhe e shikuan Partinë Armene të Dashnaktsutyun si një burim mbështetje për eleminimin e ndikimit të partisë kombëtare Azerbajxhanase-Musavat në Baku dhe rajone. Në këtë drejtim, interesat e bolshevikëve dhe dashnakëve deri në mars 1918 përkuan. Më 2 Mars 1918, duke folur në një takim të Sovjetikeve të Bakut, Shaumyan kritikoi ashpër Partinë Musavat, duke e fajësuar atë për shkëputjen e Azerbajxhanit nga Rusia. Në fillim të ngjarjeve tragjike, Sovjetiket e Bakut, me pretekstin e luftimit të elementeve kundërrevolucionare, vendosi planin për të likuiduar Azerbajxhanasit në të gjithë Provincën e Baku. Nga mirënjohjet e Stephan Shaumyan, 6000 ushtarë të armatosur të Sovjetikët e Bakut dhe 4000 njerëz të armatosur nga Partia Dashnaksutyun morën pjesë në masakrën e civilëve Azerbajxhanas.

Më 30 mars Njësitë armene-bolshevike e nënshtruan Baku-n me breshëri zjarri nga anijet. Pastaj, Dashnakët e armatosur sulmuan shtëpitë e Azerbajxhanasve dhe kryen një masakër të pamëshirshme. Më 31 Mars dhe në ditët e para të Prillit, masakra u bë edhe më e pamëshirshme. Mijëra civilë azerbajxhanas u vranë vetëm për shkak të përkatësisë së tyre etnike. Në këtë periudhë, njësitë armene-bolshevike zhdukën më shumë se 20,000 civilë azerbajxhanas në Baku: njerëzit u dogjën në shtëpitë e tyre, u vranë dhe u torturuan me një mizori të pashembullt. Si rezultat, më shumë se 16,000 njerëz u vranë me barbarinë më të madhe në provincën Guba në pesë muajt e parë të 1918; gjithsej 167 fshatra u shkatërruan, 35 prej të cilave nuk ekzistojnë deri më sot. Armenët kishin instaluar mitraloza në vende të ndryshme të qytetit me qëllim që të qëllonin ata që përpiqeshin të shpëtonin. Avanes Apresyan, një oficer armen, një nga pjesëmarrësit aktivë në masakrën e Azerbajxhanasve, shkroi në kujtimet e tij me titull "Burrat ishin të tillë", se vetëm në Baku, ata vranë 25,000 Azerbajxhanas në masakrën e Marsit. Sidoqoftë, gjenocidi i Azerbajxhanasve nga Dashnakët nuk u kufizua në Baku. Brenda një periudhe të shkurtër kohe, armenët kryen masakra në Shamakhy, Guba, Irevan, Zengezur, Karabag dhe Nakhchivan.

Zbulimi i varreve masive në rajonin Guba të Azerbajxhanit në 2007 konfirmon çnjerëzimin armen. Studimi i vendit të varrimit ka zbuluar se gjatë një sulmi të armatosur armenë në Guba në 1918, njerëzit iu nënshtruan një dhune të paparë dhe u vranë me mizori. Varri përmban mbetje të varrimeve masive të banorëve vendas.

Studiuesi austriak Erich Feigle në hulumtimin e tij “Terrori i së vërtetës. Terrorizmi armenë - rrënjët dhe arsyet "duke folur për veprimtarinë e Shaumyan në 1918 thekson se qëllimi i tij ishte të armiqësonte Bakun" nga ndonjë goditje hileqarë ". Sipas vlerësimeve të ndryshme, vetëm në tre ditë u vranë nga 12,000 deri në 30,000 njerëz në Baku. Në këtë drejtim, S.Shaumyan, Kryetari i Sovjetikëve të Bakut, nuk e fshehu kënaqësinë e tij: "Ne ishim të frikësuar nga struktura kombëtare e qytetit tonë. Kishim frikë se lufta mund të merrte një ngjyrim të padëshiruar. Ne madje duhej të përdorim Regjimenti Armen Dashnak. Ne as nuk mund t'i lejonim vetes luksin e refuzimit të shërbimeve të tyre.

Këshilli Kombëtar Armen zhvilloi arrestime, kërkime, marrje në pyetje, etj. Sidoqoftë, fitorja është aq e madhe sa nuk bën shumë për të lënë në hije realitetin ". Mbështetja e Sovjetikeve të Bakut në forcat Dashnak shkaktoi zemërim midis bolshevikëve të kombësive të tjera. Një nga dëshmitarët e gjenocidit të Azerbajxhanasve, Bolshevik Blyumin, i shënuar më vonë në kujtime, "Me ardhjen e ngjarjeve të vitit 1918, ne iu drejtuam trupave Dashnak, pasi nuk kishim forca tona të armatosura. Akoma, trupat Dashnak bënë punën e tyre të ndyrë. Ata e kthyen një luftë civile në një spastrim kombëtar, pasi kishin therur deri në 20,000 Azerbajxhanas të varfër ".

Ngjarjet e Marsit të vitit 1918 u bënë fokusi i vëmendjes pas shpalljes së Republikës Demokratike të Azerbajxhanit (ADR). Komisioni i Hetimit të Jashtëzakonshëm (EIC) u krijua nga ADR më 15 korrik 1918 në mënyrë që të hetonte dhunën ndaj popullsisë Azerbajxhanase. Një tipar i rëndësishëm i këtij komisioni ishte se ai përbëhej nga avokatët më të mirë të asaj kohe që përfaqësonin kombësi të ndryshme - rusë, hebrenj, polakë, gjeorgjianë dhe madje armenë. Këta faktorë dëshmojnë aftësinë dhe paanësinë e KNI-së. Materialet e mbledhura nga EIC deri në gusht 1919 të paraqitura në 36 vëllime dhe 3.500 faqe. Bazuar në këto prova, EIC përgatiti 128 raporte dhe drafte për të ngritur padi kundër 194 personave të akuzuar për krime të ndryshme kundër një popullsie paqësore. Kështu, nga mesi i gushtit, 24 persona në Baku dhe rreth 100 njerëz në Shamakhy u arrestuan.

Kjo ishte përpjekja e parë për të kryer një vlerësim politik dhe ligjor të politikës së gjenocidit të kryer kundër Azerbajxhanasve. Sidoqoftë, shkatërrimi i Republikës Demokratike të Azerbajxhanit e bëri të pamundur përfundimin e kësaj pune. Pas rivendosjes së pavarësisë në 1991, Republika e Azerbajxhanit rifilloi vlerësimin politik të gjenocidit të Marsit 1918 dhe është e vendosur të përfundojë përpjekjet e papërfunduara të ADR për të sjellë drejtësi. Në prag të 80 vjetorit të tragjedisë, Presidenti i atëhershëm Heydar Aliyev lëshoi ​​një Dekret për të shpallur 31 Marsin si një ditë kombëtare të zisë. Dekreti është bërë një dokument kryesor për kryerjen e një vlerësimi politik dhe ligjor të akteve gjenocidale të kryera kundër Azerbajxhanasve në fillim të shekullit 20. Dekreti gjithashtu nënkupton përkushtimin e popullit Azerbajxhanas ndaj vlerave të tij kombëtare, rrënjëve historike dhe atdheut. Në të njëjtën kohë, përkujtimi i Ditës së Gjenocidit të Azerbajxhanasve ngre vetëdijen e komunitetit botëror për faktet e masakrës dhe spastrimit etnik të Azerbajxhanasve në të kaluarën dhe të tashmen.

/argumentum.al

© Argumentum