Agjencia Evropiane e Barnave fillon rishikimin e vaksinave ruse Sputnik V

Mbikëqyrësi i vaksinave në Evropë ka nisur një rishikim të vaksinës së prodhuar ruse Sputnik V COVID-19.

Agjencia Evropiane e Barnave tha në një deklaratë të Enjten se rishikimi i mbështjellë bazohet në rezultatet e studimeve laboratorike dhe studimeve klinike tek të rriturit.

"Këto studime tregojnë se Sputnik V shkakton prodhimin e antitrupave dhe qelizave imune që synojnë koronavirusin SARS-CoV-2 dhe mund të ndihmojnë në mbrojtjen kundër COVID-19.

"EMA do të vlerësojë të dhënat ndërsa ato bëhen të disponueshme për të vendosur nëse përfitimet i tejkalojnë rreziqet. Rishikimi do të vazhdojë derisa të ketë prova të mjaftueshme për aplikimin zyrtar të autorizimit të marketingut," shtoi ai.

Njoftimi vjen vetëm disa ditë pasi Sllovakia u bë shteti i dytë anëtar i Bashkimit Evropian, pas Hungarisë, që mori dërgesat e vaksinës së prodhuar nga Rusia pavarësisht se nuk u miratua nga rregullatori, duke thelluar një krizë politike në vendin e Evropës Lindore.

Kirill Dmitriev, CEO i Fondit Rus të Investimeve Direkte, i cili financoi vaksinën Sputnik V, tha në një deklaratë se ai mirëpriti rishikimin e EMA dhe tha se ata i kanë dhënë vëzhguesit "të dhëna të plota".

"Pas miratimit të EMA, ne do të jemi në gjendje të sigurojmë vaksina për 50 milion Evropianë duke filluar nga Qershori 2021," shtoi ai.

Të dhënat e lëshuara nga Sputnik V sugjerojnë që vaksina, e cila përdor një proteinë spike për të shkaktuar një përgjigje imune, ka një normë efikasiteti prej 91.6 përqind. Goditja me dy doza mund të ruhet në një frigorifer konvencional dhe kushton nën 10 dollarë për një goditje (8,5 €).

Ajo është vendosur në 40 vende të botës, duke përfshirë vendet evropiane Serbinë, Malin e Zi, Moldavinë dhe Hungarinë. Sllovakia mori dërgesën e saj të parë me 200,000 doza gjatë fundjavës.