Bosnja e interesuar në marrjen e gazit rus përmes tubacionit TurkStream

Bosnje dhe Herzegovina (BiH) është e interesuar të marrë gazin rus përmes tubacionit TurkStream, tha të Martën Milorad Dodik, kryetari i presidencës trepalëshe të BiH.

"Gazsjellësi TurkStream ka arritur në Serbi dhe ne jemi të interesuar që tubacioni të arrijë BiH gjithashtu. Ne nuk duhet ta humbasim këtë mundësi, ne duhet të shpërndajmë gaz në qytete të ndryshme të vendit tonë," Dodik, i cili po viziton aktualisht Turqinë, tha në një konferencë shtypi pasi zhvilloi bisedime me Presidentin turk Rexhep Tajip Erdogan.

Erdogan, nga ana e tij, bëri garanci se Ankaraja nuk pa asnjë pengesë në ndërtimin e tubacionit TurkStream në BiH.

"Sipas marrëveshjes me Rusinë, tubacioni TurkStream do të shtrihet së bashku me një autostradë që gjithashtu do të ndërtohet dhe ne do të sigurojmë furnizimin me gaz për ju," tha presidenti turk.

Në 2014, Gazprom i Rusisë dhe Turkish Botas Petroleum Pipeline Corporation nënshkruan një Memorandum Mirëkuptimi për ndërtimin e tubacionit. Projekti TurkStream përbëhet nga dy linja, secila e aftë të transportojë 15,75 miliardë metra kub (556 miliardë metra kub) në vit, me këmbën e tij të parë që furnizon me gaz konsumatorët turq dhe e dyta në Evropën Jugore dhe Juglindore. Projekti u prezantua në janar 2020.