Dhjetë vjet Fukushima, Japonia kujton katastrofën bërthamore

Më 11 Mars 2011, tërmeti më i fuqishëm i Japonisë shkaktoi një tsunami, i cili më pas shkaktoi një shkrirje në një termocentral bërthamor solli qytete shkatërruese dhe shkaktarë të shkrirjeve bërthamore në Fukushima, një botë e tronditur vëzhgoi luftën kaotike për të përmbajtur katastrofën më të rëndë bërthamore në botë që nga Çernobili.

Katastrofa la 18,000 njerëz të vdekur, fshiu qytete të tëra nga harta dhe detyroi më shumë se 150,000 njerëz nga shtëpitë e tyre ndërsa rrezatimi dilte nga uzina. Më shumë se 160,000 banorë ikën ndërsa rrezatimi derdhej në ajër.

Qeveria vlerëson se katastrofa mund të kushtojë gati 200 miliardë dollarë dhe pastrimi mund të zgjasë deri në vitin 2051.

Në atë kohë, disa - përfshirë Kryeministrin Naoto Kan - kishin frikë se Tokio do të duhej të evakuohej, ose më keq.

"Fukushima është vulosur për pjesën tjetër të historisë së energjisë bërthamore," tha Kiyoshi Kurokawa, kreu i një hetimi që arriti në përfundimin se katastrofa ishte "e krijuar nga njeriu".

Qeveria ka shpenzuar rreth 300 miliardë dollarë (32.1 trilionë jen) për të rindërtuar rajonin e shkatërruar nga tsunami Tohoku, por zonat përreth uzinës në Fukushima mbeten jashtë kufijve, shqetësimet për nivelet e rrezatimit zgjasin dhe shumë që u larguan janë vendosur diku tjetër. Çaktivizimi i impiantit të gjymtuar do të kërkojë dekada dhe miliarda dollarë.

Fukushima 5 years later: 2011 disaster by the numbers | CBC News

Japonia po debaton përsëri për rolin e energjisë bërthamore në përzierjen e saj të energjisë pasi vendi i varfër nga burimet synon të arrijë neutralitetin e karbonit neto deri në vitin 2050 për të luftuar ngrohjen globale. Por një sondazh i TV publik i NHK tregoi 85% të shqetësimeve të publikut për aksidentet bërthamore.

Politika e energjisë u la në harresë pasi Shinzo Abe drejtoi Partinë e tij pro-bërthamore Partinë Liberale Demokratike (LDP) përsëri në pushtet një vit pas katastrofës, duke dëbuar Partinë Demokratike fillestare të Japonisë, imazhi i së cilës u dëmtua nga trajtimi i Fukushima.

Demonstratat masive kundër energjisë bërthamore të parë pas 3/11 janë zbehur, por mosbesimi zgjat.

Një studim i gazetës Asahi i Shkurtit zbuloi se në të gjithë vendin, 53% janë kundër rifillimit të reaktorëve, krahasuar me 32% në favor. Në Fukushima, vetëm 16% mbështetën duke sjellë njësi rinisëse.

“Kanë kaluar dhjetë vjet dhe disa njerëz e kanë harruar. Zelli është zhdukur ”, tha Yu Uchiyama, profesor i shkencave politike në Universitetin e Tokios. “Rinisjet nuk po ndodhin, kështu që njerëzit mendojnë nëse thjesht presin, energjia bërthamore do të zhduket.

 

Fukushima - 10 years on... - Energy Live News

 

Fukushima 10 years on: why it was wrong to panic - spiked

 

Japan | Global Studies with J. Phalichanh

 

Powerful Japan Quake Sets off Landslide 10 Years After Fukushima Nuclear  Disaster - Around World journal

© Argumentum.