Lufta Armeni-Azerbajxhan/ Mbahet sesion i veçantë për krimet në Asamblenë e Përgjithshme të KB

Kongresi i 14-të i KB për Parandalimin e Krimit dhe Drejtësinë Penale po mbahet në Kioto, Japoni nga 7 deri më 12 Mars.

AZERTAC raporton se forumi prestigjioz, i cili mbahet çdo pesë vjet, u ndoq nga krerët e shteteve dhe qeverive, ministrat e drejtësisë dhe të brendshme, prokurorë të përgjithshëm, anëtarë të tjerë të qeverisë dhe zyrtarë të lartë të organizatave ndërkombëtare me ndikim nga vendet anëtare të KB.

Azerbajxhani përfaqësohet në veprimtari nga një delegacion i udhëhequr nga Ministri i Drejtësisë Fikret Mammadov.

Princi Hisako Takamodo dhe Kryeministri Yoshihide Suga, Sekretari i Përgjithshëm i KB Antonio Guterres, Presidentët e Asamblesë së Përgjithshme dhe Këshillit Ekonomik dhe Social, si dhe nikoqiri i ngjarjes, i cili është organizatori kryesor i politikës globale të luftës kundër krimit dhe organizatori kryesor i ngjarjes, priti ngjarjen. Ministri i Drejtësisë dhe Prokurori i Përgjithshëm i vendit bënë fjalime.

Pas ceremonisë së hapjes, filloi seanca plenare e nivelit të lartë. Duke folur në takimin e parë, Ministri i Drejtësisë i Republikës së Azerbajxhanit foli në emër të Azerbajxhanit, si dhe të 120 vendeve anëtare të Lëvizjes së Jo-Lidhjes, të kryesuar nga vendi ynë.

Në një transmetim të drejtpërdrejtë në faqen e internetit të KB, Ministri i Drejtësisë vuri në dukje masat vendimtare të marra nën udhëheqjen e Presidentit për të parandaluar krimin, reformat në shkallë të gjerë për të rritur efikasitetin e drejtësisë, duke përfshirë futjen e gjykatës elektronike, e larta ndërkombëtare e Azerbajxhanit vlerësimi në këto zona. Ai theksoi hapat e rëndësishëm të ndërmarrë për të humanizuar politikën penale në vendin tonë, punën serioze për të luftuar korrupsionin, si dhe funksionimin efektiv të "shërbimit ASAN", i cili është pritur me shumë interes jashtë vendit si një markë Azerbajxhanase.

Në fjalën e tij, Presidenti i Azerbajxhanit, Komandanti i Përgjithshëm Suprem Ilham Aliyev tha se tokat tona antike u çliruan nga 30 vjet pushtimi armene, krime lufte të kryera nga armiku agresiv, veçanërisht përfshirja e mercenarëve të huaj terroristë në shkelje të normave ndërkombëtare nga Armenia, mashtrimi nga diaspora armene dhe armë të tjera të paligjshme. dhe dërgimi i paligjshëm i municioneve në zonën e konfliktit nga linjat civile civile në emër të ndihmës humanitare.

U vu re se tokat tona u shkatërruan gjatë okupimit, e gjithë infrastruktura u shkatërrua plotësisht, përfshirë shkatërrimin dhe plaçkitjen e monumenteve historike, kulturore dhe fetare dhe përdorimin e këtyre territoreve për veprimtari të paligjshme ekonomike, trafik droge dhe krime të tjera.

Vëmendja e pjesëmarrësve të Kongresit dhe e gjithë komunitetit ligjor botëror u tërhoq nga këto akte kriminale të Armenisë dhe të gjitha shtetet u thirrën për të sjellë para drejtësisë autorët e këtyre akteve që kërcënojnë paqen.

Duke folur në veprimtari në emër të Lëvizjes së Mos-Lidhjes, ai u informua për deklaratën që pasqyron pozicionin e Lëvizjes për çështjet që dalin nga agjenda e Kongresit të Kiotos. Deklarata, e miratuar me pëlqimin e të gjitha vendeve anëtare të Lëvizjes Jo-Lidhëse, shpreh shqetësimin në lidhje me përdorimin e organizatave bamirëse për të financuar terrorizmin në përputhje me propozimet e palës Azerbajxhanase, aktet e vandalizmit gjatë konfliktit, shkatërrimin ose plaçkitjen e trashegimi kulturore. Janë identifikuar thirrjet për kthimin e pronës kulturore tek pronari i saj i ligjshëm.

Takimi miratoi Deklaratën e Kiotos, që synonte forcimin e përpjekjeve për të luftuar krimin global. Ky dokument i rëndësishëm 5-vjeçar i programit pasqyron plotësisht dispozitat që plotësojnë interesat tona kombëtare bazuar në propozimet e Azerbajxhanit./AZERTAC

 

©  Argumentum.