Ministri i Jashtëm britanik nxit aleatët e NATO-s të përballen me Rusinë

Ministri i Jashtëm i Mbretërisë së Bashkuar Dominic Raab të Mërkurën do të nxisë aleatët e NATO-s të përballen me kërcënimin e pretenduar të paraqitur nga Rusia dhe të sigurohen që Kremlini të paguajë pasojat e "veprimtarisë së tij armiqësore", ndërsa përsërit "mbështetjen e palëkundur" në MB për aleancën ushtarake transatlantike, njoftoi Zyra e Jashtme.

Mbretëria e Bashkuar, si një fuqi kryesore drejtuese dhe mbrojtëse, mbështet plotësisht NATO-n si një parandalues i fortë ushtarak ndaj kërcënimeve nga Rusia, por gjithashtu si një fortesë e fortë, e bashkuar, politike kundër veprimtarive de-stabilizuese të Moskës ", u citua Raab të thoshte përpara tij fjalimi në takimin personal të ministrave të NATO-s që po mbahet aktualisht në Bruksel.

Sipas deklaratës, kreu i diplomacisë britanike do të akuzojë Kremlin për vendosjen e teknologjive të reja dhe përçarëse dhe mbështetjen e sulmeve kibernetike që synojnë të dhëna të ndjeshme, ndërsa përpiqet gjithashtu të ndërhyjë në zgjedhje dhe të përhapë dezinformimin rreth koronavirusit.

"Kjo është një mundësi e rëndësishme për aleatët e NATO-s për t'u mbledhur së bashku dhe për të diskutuar vlerën e bazuar në rregullat e aleancës sonë në një botë ku demokracitë janë nën kërcënim nga fuqitë autoritare dhe aktorët jo-shtetërorë të cilët përdorin kërcënime kibernetike dhe teknologji të re me qëllim të keq për të sabotuar rendin , "Shtoi Raab.

Sekretari i jashtëm do të shprehë gjithashtu mbështetjen e vendit të tij për politikën e Aleancës ushtarake Door Open, e cila ofron një rrugë drejt anëtarësimit në NATO për vendet që dihen të jenë antagoniste ndaj Rusisë, duke përfshirë Ukrainën dhe Gjeorgjinë.

Fjalimi i Raab pason botimin e së hënës të një përmbledhje të integruar të politikës së jashtme, mbrojtjes dhe sigurisë së Mbretërisë së Bashkuar pas Brexit, në të cilën qeveria Konservatore e etiketoi Rusinë si "kërcënimin më të mprehtë për sigurinë tonë".

Ministrat e jashtëm të vendeve anëtare të NATO-s u mblodhën të martën për një takim dy-ditor personalisht në Bruksel për herë të parë që nga fillimi i pandemisë COVID-19. Pikat në rendin e ditës përfshijnë propozimet e NATO-s 2030, marrëdhëniet me Kinën dhe Rusinë, ndryshimin e klimës, sigurinë kibernetike, luftimin e terrorizmit, sigurinë e energjisë dhe çështje të tjera që thuhet se janë me interes të përbashkët.