Nagorno-Karabak/ Kronologjia e konfliktit Armeni-Azerbajxhan 1980-2020

Konflikti armeni-azerbajxhan filloi në fund të viteve 1980 me pretendimet territoriale të Armenisë për rajonin e Nagar-Karabak të Azerbajxhanit duke hyrë në një fazë ushtarake dhe dëbimin e Azerbajxhanasve që jetojnë në rajonin e Nago-Karabak të Azerbajxhanit, si dhe Armeninë .

Më 22 Shkurt 1988, Armenët hapën zjarr ndaj Azerbajxhanasve paqësorë pranë vendbanimit të Askeranit në Nago-Karabak, duke vrarë dy Azerbajxhanas të rinj që ishin viktimat e para të konfliktit.

Gjatë dëbimit masiv të Azerbajxhanasve të detyruar të largoheshin nga Armenia, më shumë se 200 Azerbajxhanas paqësorë u vranë dhe më shumë se 1.000 u plagosën.

Duke përfituar nga paqëndrueshmëria politike e krijuar nga shpërbërja e Bashkimit Sovjetik dhe grindjet e brendshme në Azerbajxhan në fund të vitit 1991 - në fillim të vitit 1992, Armenia nisi operacione ushtarake në shkallë të gjerë në Karabak.

Në maj 1992, qyteti i Shusha dhe rajoni Lachin midis Armenisë dhe Nago-Karabakut u pushtuan. Në vitin 1993, forcat e armatosura armene pushtuan edhe gjashtë rajone të tjera të Azerbajxhanit përreth Nagono-Krabakut - Kalbajar, Agdam, Fizuli, Jabrayil, Gubadli dhe Zangilan.

Si rezultat i konfliktit armene-azerbajxhan Nagorno-Karabak, një e pesta e territorit të Republikës së Azerbajxhanit u pushtua, rreth një milion Azerbajxhanas u bënë refugjatë dhe IDP, më shumë se 20,000 njerëz u vranë, 50,000 u plagosën ose me aftësi të kufizuara se 4,000 shtetas azerbajxhanas u zhdukën.

1992

Takimi i 7-të i Komitetit të Zyrtarëve të Lartë të Konferencës për Sigurinë dhe Bashkëpunimin në Evropë (OSBE që nga 1 janari 1995) u zhvillua në Pragë në 28 shkurt 1992. Takimi vendosi të zbatojë armëpushimin në Karabak rajoni i Azerbajxhanit, respektojnë paprekshmërinë e kufijve të brendshëm dhe të jashtëm, heqin dorë nga pretendimet territoriale, si dhe përmbahen nga propaganda që shkakton përçarje të ndërsjellë.

Në takimin e parë shtesë të Këshillit të Ministrave të Jashtëm të KSBE-së në Helsinki në 24 Mars 1992, u vendos që të mblidhej një konferencë mbi konfliktin Armeno-Azerbajxhanas Nago-Karabak, e cila do të siguronte një forum për negociata bazuar në parimet, angazhimet dhe dispozitat e OSBE-së.

1993

Më 30 Prill, 29 Korrik, 14 Tetor dhe 12 Nëntor 1993, Këshilli i Sigurimit i KB miratoi Rezolutat 822, 853, 874 dhe 884, përkatësisht, në përgjigje të okupimit të territoreve Azerbajxhanase. Këto rezoluta të Këshillit të Sigurimit të KB riafirmuan sovranitetin, integritetin territorial dhe paprekshmërinë e kufijve ndërkombëtarë të Republikës së Azerbajxhanit dhe kërkuan tërheqjen e menjëhershme, të plotë dhe të pakushtëzuar të forcave pushtuese armene nga të gjitha territoret e okupuara të Republikës së Azerbajxhanit.

1994

Një marrëveshje për armëpushimin u arrit në 12 maj 1994. Në Samitin e OSBE të Kryetarëve të Shteteve dhe Qeverive në Budapest më 5-6 Dhjetor 1994, u vendos që të themelohej institucioni i Bashkë-Kryetarit të Konferencës së Minskut për të koordinuar të gjitha përpjekjet e ndërmjetësimit brenda KSBE-së. Vendimi i samitit të Budapestit udhëzoi bashkëkryesuesit e Konferencës së Minskut për të arritur një marrëveshje politike që do të eleminonte pasojat kryesore të konfliktit dhe do të lejonte thirrjen e Konferencës së Minskut.

Samiti gjithashtu vendosi të vendosë një forcë paqeruajtëse shumëkombëshe të CSCE në zonën e konfliktit dhe të krijojë një Grup të Planifikimit të Nivelit të Lartë (HLPG) për këtë qëllim, pas një marrëveshje politike.

1995

Mandati i bashkëkryesuesve të konferencës së OSBE-së në Minsk u miratua në 23 Mars 1995.

1996

Në Samitin e Lisbonës të OSBE-së në 2-3 Dhjetor 1996, Bashkëkryesuesit e Grupit të Minskut të OSBE-së dhe Kryetari i Përgjithshëm i OSBE-së rekomanduan parimet që duhet të formojnë bazën e zgjidhjes së konfliktit armeno-azerbajxhanas të Nagorno-Karabakut, por Armenia nuk i pranoi këto parime. Ishte i vetmi shtet pjesëmarrës i OSBE-së që votoi kundër propozimit. Kryetari i Përgjithshëm i OSBE-së bëri një deklaratë që përmban këto parime. Këto parime janë si më poshtë:

Integriteti territorial i Republikës së Azerbajxhanit dhe Republikës së Armenisë;

Nagorno-Karabaku Statusi ligjor i Nagorno-Karabakut mbi bazën e një marrëveshjeje të vetëvendosjes që parashikon nivelin më të lartë të vetëqeverisjes brenda Azerbajxhanit;

Garantoni sigurinë e Nagorno-Karabakut dhe të gjithë popullsisë së tij, përfshirë angazhimet e ndërsjella që të gjitha palët do të respektojnë dispozitat e zgjidhjes.

Pas Samitit të Lisbonës, Franca, Rusia dhe Shtetet e Bashkuara bashkë-kryesuan Konferencën e Minsk të OSBE-së në 1 Janar 1997 (që nga viti 1992, Italia (1992-1993), Suedia (1994), Rusia dhe Finlanda (1995-1996) kanë kryesuar konferencën e Minskut.).

1997

Më 1 qershor 1997, Bashkëkryetarët paraqitën një projekt marrëveshje gjithëpërfshirëse për zgjidhjen e konfliktit. Pavarësisht gatishmërisë së Azerbajxhanit për të filluar konsultime konstruktive mbi përmbajtjen e këtyre dokumenteve, pala armene refuzoi qasjen e propozuar.

Në shtator 1997, bashkë-kryetarët paraqitën një propozim të ri bazuar në një "zgjidhje me faza" të konfliktit. Këto propozime fillimisht parashikuan çlirimin e rajoneve përreth Nagarag-Karabakut, fillimin e operacioneve paqeruajtëse të OSBE-së, kthimin e refugjatëve në territoret e çliruara dhe rivendosjen e mjeteve themelore të komunikimit në zonën e konfliktit. Në fazën e dytë, çështjet e korridorit Lachin dhe qytetit të Shusha-s, si dhe statusi i Nagorni-Karabakut duhej të zgjidheshin, dhe si rezultat, Konferenca e Minskut e OSBE-së duhej të mblidhej.

Presidentët e Azerbajxhanit dhe Armenisë lëshuan një deklaratë të përbashkët në Strasburg më 10 tetor 1997, duke deklaruar se propozimet e fundit të bashkë-kryetarëve ishin një bazë premtuese për rinisjen e bisedimeve brenda Grupit të Minskut. Sidoqoftë, pas dorëheqjes së Presidentit armenë Levon Ter-Petrosyan në shkurt 1998 dhe vizitës tjetër të bashkë-kryetarëve në rajon pasi Robert Kocharian erdhi në pushtet në mars 1998, Armenia tërhoqi zyrtarisht marrëveshjen e saj mbi propozimet për një zgjidhje "në faza" të konfliktit.

1998

Më 9 nëntor 1998, Bashkëkryetarët paraqitën një propozim të ri bazuar në konceptin e një "shteti të përbashkët". Sipas këtij koncepti, Nagorno-Karabak duhet të fitonte statusin e një shteti dhe njësie territoriale në formën e një republike dhe të formonte një shtet të përbashkët me Azerbajxhanin brenda kufijve të njohur ndërkombëtarisht të Azerbajxhanit. Azerbajxhani i hodhi poshtë këto propozime sepse ato kundërshtuan sovranitetin dhe legjislacionin e tij.

1999-2001

Në 1999-2001, u mbajtën 20 takime midis Presidentëve të Azerbajxhanit dhe Armenisë, por këto takime ishin joefektive.

2002

Gjatë vizitave të tyre në rajon në mars 2002, bashkë-kryetarët e Grupit Minsk të OSBE-së propozuan të vazhdojnë procesin e negociatave në nivelin e të dërguarve të veçantë të Presidentëve të Azerbajxhanit dhe Armenisë. Ky propozim u pranua nga të dy krerët e shteteve.

Më 13-15 Mars dhe 29-30 Korrik 2002, u mbajtën dy takime të të dërguarve specialë të dy presidentëve pranë Pragës.

2004

Që nga viti 2004, bisedimet e drejtpërdrejta janë zhvilluar midis Ministrave të Jashtëm të Azerbajxhanit dhe Armenisë në kuadrin e Procesit të Pragës.

2005

Më 25 janar 2005, Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës miratoi Rezolutën 1416 të titulluar "Konflikti i Nagarno-Karabakut i Konferencës së Minsk të OSBE-së". Asambleja Parlamentare konfirmoi pushtimin e një pjese të madhe të territorit të Azerbajxhanit dhe shprehu shqetësim për zhvendosjen etnike të një numri të madh të njerëzve si rezultat i armiqësisë etnike dhe operacioneve ushtarake shoqëruese dhe krijimit të territoreve mono-etnike. Asambleja riafirmoi të drejtën e personave të zhvendosur nga zona e konfliktit për t'u kthyer në mënyrë të sigurt dhe me dinjitet, duke deklaruar shprehimisht se pushtimi i territorit të një vendi tjetër anëtar të Këshillit të Evropës përbën një shkelje të rëndë të detyrimeve të anëtarësimit të këtij Shteti.

2006

Në maj 2006, një mision i përbashkët i Zëvendës Ministrave të Jashtëm të Bashkëkryesuesve të Grupit Minsk të OSBE vizitoi rajonin. Si rezultat i vizitës, një raport i paraqitur nga bashkëkryetarët e Grupit Minsk të OSBE-së në Këshillin e Përhershëm të OSBE-së në 22 qershor 2006 rekomandoi që bisedimet të ecnin përpara, duke shtyrë disa çështje të vështira për të bërë përparim në të gjitha aspektet e konfliktit. Lidhur me raportin e bashkë-kryesuesve, Ministria e Punëve të Jashtme të Republikës së Azerbajxhanit deklaroi se është e pamundur të përcaktohet statusi ligjor i rajonit të Nago-Karabakut të Republikës së Azerbajxhanit në kontekstin e pushtimit të vazhdueshëm dhe spastrimit etnik të territoreve azerbajxhanase. Për këtë, territoret e Azerbajxhanit duhet të çlirohen nga pushtimi, zona e konfliktit duhet të çmilitarizohet, duhet të sigurohen garancitë e duhura ndërkombëtare të sigurisë dhe popullata Azerbajxhanase e zhvendosur me forcë duhet të kthehet në shtëpitë e tyre. Pala Azerbajxhanase përsëriti gatishmërinë e saj për t'i dhënë Nagorno-Karabakut statusin e një vetëqeverisjeje të nivelit të lartë brenda integritetit territorial dhe kufijve të njohur ndërkombëtarisht të Republikës së Azerbajxhanit.

2007

Pas një takimi midis Ilham Aliyev dhe Robert Kocharian në Shën Petersburg në 9 korrik 2007, Bashkëkryetarët e Grupit Minsk të OSBE deklaruan se situata në procesin e zgjidhjes ishte përkeqësuar gjatë takimit të Presidentëve. "Parimet themelore" të zgjidhjes u diskutuan dhe palët nuk mund të bien dakord për shkak të mosmarrëveshjeve në mendime. Në deklaratat e tyre, bashkëkryetarët prekën iniciativën e një grupi intelektualësh azerbajxhanas dhe armenë për të vizituar rajonin e Nago-Karabakut të Republikës së Azerbajxhanit, si dhe Baku dhe Jerevanin dhe vlerësuan iniciativën si një hap për ndërtimin e besimit .

2008

Më 2 nëntor 2008, Presidentët e Azerbajxhanit, Armenisë dhe Rusisë nënshkruan Deklaratën në Moskë. Deklarata theksoi se "zgjidhja e konfliktit duhet të bazohet në normat dhe parimet e së drejtës ndërkombëtare, si dhe vendimet dhe dokumentet e miratuara në këtë kuadër". Midis dokumenteve të tjera, këto përfshijnë rezoluta të njohura të Këshillit të Sigurimit të KB të 1993, si dhe Asamblenë e Përgjithshme të KB 2006 dhe 2008. Në të njëjtën kohë, Deklarata thekson se zgjidhja e konfliktit bazuar në e së drejtës ndërkombëtare do të krijojë kushte të favorshme për zhvillimin ekonomik dhe bashkëpunimin gjithëpërfshirës në rajon.

2009

Negociatat për zgjidhjen e konfliktit armeno-azerbajxhanas Nago-Karabak u intensifikuan në vitin 2009. Kështu, Presidentët e Armenisë dhe Azerbajxhanit u takuan 6 herë me pjesëmarrjen e bashkë-kryetarëve të Grupit Minsk të OSBE-së dhe Ministrat e Jashtëm të Armenisë dhe Azerbajxhanit u takuan herë

Përfaqësuesit e Bashkëkryesuesve të Grupit Minsk të OSBE - Ministrat e Jashtëm të Rusisë dhe Francës, si dhe Zëvendës Sekretari i Shtetit i SH.B.A. - bënë një deklaratë të përbashkët në takimin e 17-të të Këshillit Ministror të OSBE në Athinë më 1-2 dhjetor 2009 Për më tepër, Këshilli i Ministrave i OSBE miratoi një Deklaratë mbi konfliktin armeno-azerbajxhanas Nago-Karabak. Deklaratat përmendin parimet themelore të përfshira në Deklaratën e Moskës dhe Aktin Final të Helsinkit si një element i rëndësishëm i procesit të zgjidhjes së konfliktit.

2010

Gjatë vitit 2010, negociatat u vazhduan për zgjidhjen e konfliktit armeno-azerbajxhanas Nago-Karabak brenda kornizës së integritetit territorial të Republikës së Azerbajxhanit në bazë të normave dhe parimeve të së drejtës ndërkombëtare. Bisedimet një vjeçare u mbajtën në bazë të Parimeve të azhurnuara të Madridit, të prezantuara në Dhjetor 2009 nga Bashkëkryetarët e Grupit Minsk.

Gjatë vitit 2010, Presidenti i Republikës së Azerbajxhanit Ilham Aliyev dhe Presidenti i Armenisë Serge Sarkisjan zhvilluan tre takime në Soçi më 25 janar, në Shën Petersburg më 17 qershor dhe në Astrakhan më 27 tetor, nën ndërmjetësimin e Presidentit rus Dmitry Medvedev. Si rezultat i takimit të fundit, palët miratuan një deklaratë të përbashkët mbi kthimin e robërve të luftës dhe pengjeve, si dhe të vrarëve në shkelje të armëpushimit, të ndërmjetësuar nga Grupi Minsk i OSBE-së dhe Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq. Si rezultat, trupat e Heroit Kombëtar të Azerbajxhanit Mubariz Ibrahimov dhe dëshmorit Farid Ahmadov u kthyen në atdheun e tyre dhe u varrosën.

Në vitin 2010, Ministrat e Jashtëm të Azerbajxhanit dhe Armenisë u takuan më 17 korrik në Almaty, 6 nëntor në Moskë, 19 nëntor në Lisbonë, 22 nëntor dhe 9 dhjetor në Moskë.

Nevojat Strategjike të Parlamentit Evropian për Kaukazin e Jugut, miratuar nga Parlamenti Evropian në 20 maj 2010, riafirmoi pushtimin e Nago-Karabakut dhe rrethinat e tij dhe tërheqjen e forcave armene nga të gjitha territoret e okupuara të Azerbajxhanit. Ai kërkoi të drejtën e refugjatëve dhe IDP-ve të kthehen në vendet e tyre të qëndrimit të përhershëm sa më shpejt të jetë e mundur.

Një nga hapat më të rëndësishëm të ndërmarrë për të rënë dakord mbi parimet kryesore të zgjidhjes së konfliktit armeno-azerbajxhanas Nago-Karabak më 26 qershor 2010 ishte deklarata e përbashkët e bashkë-kryetarëve të Grupit Minsk të OSBE-së në Muscoka, Kanada. Deklarata theksoi nevojën për një zgjidhje hap pas hapi të konfliktit, që përfshin çlirimin e territoreve të okupuara, kthimin e PZHBV-ve në tokat e tyre amtare dhe parime të tjera.

Më 7-12 Tetor 2010, pala Azerbajxhanase, nën udhëheqjen e Bashkëkryesuesve të Grupit Minsk të OSBE-së, vizituan territoret e okupuara për të hetuar dhe vlerësuar situatën me plaçkitjen e burimeve natyrore dhe trashëgimisë kulturore, vendbanimet e paligjshme dhe shkeljet e pronës të drejtat arriti të organizojë vizitën e misionit ndërkombëtar të vlerësimit. Misioni vlerësues zbuloi edhe një herë se politika e zhvendosjes së armenëve në territoret e okupuara të Azerbajxhanit po vazhdon, si dhe zbatimi i ndryshimeve të infrastrukturës dhe aktiviteteve ekonomike. Raporti gjithashtu citon status quo-në në territoret e okupuara U theksua se situata u konsiderua e papranueshme dhe aktivitetet e paligjshme atje duhet të ndaleshin.

Deklarata e Astana-s e miratuar në kuadrin e Samitit të 7-të të OSBE-së në Astana, Kazakistan më 1-2 dhjetor 2010 pasqyron normat e parashikuara në Kartën e KB dhe Aktin Final të Helsinkit të OSBE-së mbi konfliktet e zgjatura në zonën e OSBE-së. Në të njëjtën kohë, në një deklaratë të përbashkët të miratuar nga krerët e delegacioneve të Bashkëkryesuesve të Grupit Minsk të OSBE-së dhe Presidentëve të Azerbajxhanit dhe Armenisë brenda kornizës së Samitit, Samiti G-8 i Bashkëkryetarëve të Grupit Minsk të Konflikti Armeno-Azerbajxhan Nago-Karabak u mbajt në Itali në 2009 dhe Kanada në 2010. Rëndësia e zgjidhjes së çështjes në bazë të parimeve të miratuara në takime u ritheksua.

2011

Në vitin 2011, Presidentët e Azerbajxhanit dhe Armenisë zhvilluan dy takime me ftesë të Presidentit të Federatës Ruse Dmitry Medvedev: më 5 Mars në Soçi dhe më 24 Qershor në Kazan. Takimet përfunduan pa përfundim. Arsyeja kryesore e dështimit ishte pozicioni shkatërrues i Armenisë, i cili po përpiqej të forconte status quo-në aktuale dhe përfundimisht të zbatonte situatën e krijuar nga përdorimi i forcës (fait kryer). Përveç kësaj, në 29 Shtator, Presidenti Ilham Aliyev u takua në Varshavë me bashkë-kryetarët e Grupit të Minsk të OSBE-së dhe Përfaqësuesin Personal të Kryesuesit të Përgjithshëm të OSBE-së.

2012

Më 23 janar 2012, Presidentët e Azerbajxhanit dhe Armenisë u takuan në Soçi me ftesë të Presidentit të Federatës Ruse Dmitry Medvedev. Deklarata e përbashkët theksoi rëndësinë e fillimit të punës në Marrëveshjen Finale të Paqes dhe vuri në dukje gatishmërinë e Presidentëve të Azerbajxhanit dhe Armenisë për të përshpejtuar marrëveshjen mbi parimet kryesore.

Më 14 korrik 2012, Ministri i Punëve të Jashtme të Republikës së Azerbajxhanit u takua me Kryetarin e Përgjithshëm të OSBE-së. Duke diskutuar konfliktin armeno-azerbajxhanas Nago-Karabak, Ministri theksoi se do të krijohen kushte për përparimin e procesit të paqes pas tërheqjes së forcave të armatosura armene nga territoret e okupuara të Azerbajxhanit.

Më 27 shtator 2012, Ministri i Punëve të Jashtme të Azerbajxhanit u takua me bashkë-kryesuesit e Grupit Minsk të OSBE-së si pjesë e pjesëmarrjes së tij në sesionin e 67-të të Asamblesë së Përgjithshme të KB. Takimi u përqëndrua në ngecjen në procesin e negociatave si rezultat i tërheqjes së Forcave të Armatosura të Republikës së Armenisë nga territoret e okupuara të Republikës së Azerbajxhanit dhe përpjekjeve të Armenisë për të zgjatur status quo-në. Bashkëkryetarët riafirmuan deklaratat e bëra nga Presidentët e vendeve të tyre dhe riafirmuan statusin aktual të dëbuar se situata është e papranueshme. Ministri i Jashtëm i Azerbajxhanit përsëriti se paqja, siguria dhe stabiliteti në rajon do të kërcënohen për sa kohë që forcat e armatosura armene qëndrojnë në territoret e okupuara të Azerbajxhanit.

Një takim midis Ministrave të Jashtëm të Azerbajxhanit dhe Armenisë u mbajt më 27 tetor 2012 në Paris. Në takim morën pjesë bashkëkryesuesit e Grupit Minsk të OSBE-së dhe Përfaqësuesi Special i Kryesuesit të Përgjithshëm të OSBE-së. Gjatë takimit, u shprehën shqetësime në lidhje me situatën rreth konfliktit armeno-azerbajxhanas Nago-Karabak. Gjithashtu në dispozicion është status quo-ja e situatës dhe domosdoshmëria e ndryshimit të mënyrave të procesit të zgjidhjes së konfliktit u diskutuan në recession.

2013

Më 4 Mars 2013, Ministri i Punëve të Jashtme të Azerbajxhanit u takua me Bashkëkryetarët e Grupit Minsk të OSBE-së dhe Përfaqësuesin Special të Kryesuesit të Përgjithshëm të OSBE-së. Gjatë takimit, bashkë-kryesuesit përsëritën se status quo-ja në rajon është e papranueshme. Ministri i Jashtëm Elmar Mammadyarov vuri në dukje se pozicioni jokonstruktiv i Armenisë pengoi zgjidhjen e konfliktit dhe përsëriti nevojën për të tërhequr forcat armatosura armene nga territoret e okupuara të Azerbajxhanit në mënyrë që të avancojë procesin e paqes dhe të vendosë paqen dhe stabilitetin në të gjithë rajonin.

Më 17 maj 2013, Bashkëkryetarët e Grupit Minsk të OSBE mbajtën një takim të përbashkët me Ministrat e Jashtëm të Azerbajxhanit dhe Armenisë në Krakov, Poloni. Përfaqësuesi Personal i Kryesuesit të OSBE-së gjithashtu mori pjesë në takim. Takimi diskutoi mënyrat e mundshme për të çuar përpara procesin e negociatave. Bashkëkryetarët përsëritën nevojën për të mbajtur thirrjet dhe hapat që mund të rrezikojnë procesin e paqes dhe përshkallëzimin e tensioneve dhe diskutuan me Ministrat e Jashtëm masat e mundshme për të krijuar një atmosferë pajtimi.

Më 19 Nëntor 2013, Presidenti i Azerbajxhanit Ilham Aliyev dhe Presidenti i Armenisë Սերժ Sarkisjan u takuan në Vjenë. Takimi u ndoq nga Ministrat e Jashtëm të të dy vendeve, si dhe Përfaqësuesi Personal i Kryetarit të Përgjithshëm të OSBE-së. Presidentët diskutuan një gamë të gjerë çështjesh në lidhje me zgjidhjen e konfliktit armeno-azerbajxhanas Nago-Karabak në një takim një për një dhe më pas në konsultime me pjesëmarrjen e bashkë-kryetarëve dhe ministrave. Presidentët ranë dakord të japin shtysë në bisedimet e ardhshme që synojnë arritjen e një zgjidhje paqësore të konfliktit dhe udhëzuan ministrat e jashtëm të vazhdojnë të punojnë me bashkë-kryetarët për të intensifikuar procesin e paqes në bazë të hapave të mëparshëm dhe ranë dakord për të vazhduar negociatat.

Më 4 dhjetor 2013, Ministri Elmar Mammadyarov u takua me Bashkëkryesuesit e Grupit të Minskut të OSBE-së dhe Përfaqësuesin Personal të Kryesuesit të Përgjithshëm të OSBE-së në kuadër të Këshillit Ministror të 21-të të OSBE-së. Gjatë takimit, palët diskutuan procesin e negociatave për zgjidhjen e konfliktit armeno-azerbajxhanas Nago-Karabak dhe planet dhe propozimet e bashkë-kryesuesve të Grupit Minsk të OSBE-së në këtë drejtim në vitin e ardhshëm. Ministri Elmar Mammadyarov përsëriti qëndrimin e Azerbajxhanit për zgjidhjen e konfliktit, duke theksuar se në mënyrë që të zgjidhet konflikti në mënyrë paqësore, para së gjithash, forcat e armatosura armene duhet të tërhiqen nga territoret e okupuara Azerbajxhan.

2014

Gjatë vitit 2014, Presidentët e Armenisë dhe Azerbajxhanit u takuan tre herë. Takimi i parë midis Presidentëve të Republikës së Azerbajxhanit dhe Republikës së Armenisë u zhvillua në 10 gusht në Soçi me ndërmjetësimin e Presidentit të Rusisë, i dyti në 5 Shtator në Newport, Uells me ndërmjetësimin e Sekretarit të Shtetit të SHBA , dhe e treta më 27 tetor në Paris.

Duke parë intensifikimin e procesit të negociatave, Armenia u kthye në provokime ushtarake. Një nga helikopterët armenë u rrëzua kur forcat e armatosura armene fluturuan me pozicione sulmuese mbi pozicionet e forcave të armatosura të Azerbajxhanit në vijën e kontaktit.

Më 22 korrik 2014, Ministri Elmar Mammadyarov mori pjesë në takimin e 5-të të Ministrave të Jashtëm të vendeve të Partneritetit Lindor të Bashkimit Evropian në Bruksel dhe u takua me bashkë-kryetarët e Grupit të Minsk të OSBE-së. Takimi diskutoi mënyrat për të shpejtuar procesin e zgjidhjes së konfliktit.

2015

Më 23 janar 2015, Ministri Elmar Mammadyarov u takua me Kryetarin Francez të Grupit të Minsk të OSBE-së. Palët shkëmbyen mendime mbi procesin e negociatave mbi zgjidhjen e konfliktit armeno-azerbajxhanas Nago-Karabak, planin e veprimit të Grupit të Minsk të OSBE-së dhe çështjet e sigurisë rajonale.

Më 27 janar 2015, Ministri Elmar Mammadyarov u takua me Bashkëkryesuesit e Grupit të Minskut të OSBE-së dhe Përfaqësuesin Personal të Kryetarit të Përgjithshëm të OSBE-së në Krakov.

Ministri Elmar Mammadyarov theksoi se zgjidhja e zgjatur e konfliktit armeno-azerbajxhanas Nago-Karabak është një pengesë kryesore për paqen dhe stabilitetin e qëndrueshëm në rajon dhe theksoi nevojën për tërheqjen e forcave armene nga territoret e okupuara të Azerbajxhanit. Duke vënë në dukje se udhëheqja politike armene ka marrë një pozicion jo-konstruktiv në procesin e negociatave, Ministri i Jashtëm theksoi rëndësinë e rritjes së aktivitetit të Grupit të Minsk të OSBE-së në procesin e zgjidhjes së konfliktit.

Më 16 shkurt 2015, Ministri i Jashtëm Elmar Mammadyarov u takua me bashkëkryetarët e Grupit Minsk të OSBE-së që vizitojnë Azerbajxhanin. Palët shkëmbyen mendime mbi procesin e negociatave mbi zgjidhjen e konfliktit armene-azerbajxhanas Nago-Karabak. Duke folur për shkeljet e armëpushimit, Ministri theksoi nevojën që Bashkëkryetarët të kërkojnë tërheqjen e forcave armene nga territoret e okupuara të Azerbajxhanit, në përputhje me kërkesat e ligjit ndërkombëtar dhe katër rezolutave të Këshillit të Sigurimit të KB.

Më 1 qershor 2015, Ministri i Jashtëm Elmar Mammadyarov u takua me Kryetarin e Përgjithshëm të OSBE-së, Zëvendës Kryeministrin e Parë dhe Ministrin e Punëve të Jashtme të Serbisë Ivica Daçiç, i cili është për një vizitë në Azerbajxhan. Gjatë takimit, Ministri Elmar Mammadyarov theksoi se konflikti Armeno-Azerbajxhan Nago-Karabak mund të zgjidhet vetëm në bazë të normave dhe parimeve të së drejtës ndërkombëtare, veçanërisht respektimin e integritetit territorial dhe sovranitetit të Azerbajxhanit brenda kufijve të njohur ndërkombëtarisht dhe katër Këshillit të Sigurimit të KB të njohur rezolutat.

Më 25 shtator 2015, në kuadër të sesionit të 70-të të Asamblesë së Përgjithshme të KB, Ministri i Punëve të Jashtme të Azerbajxhanit u takua me Ministrin e Punëve të Jashtme të Armenisë me pjesëmarrjen e bashkë-kryetarëve të Grupit Minsk të OSBE-së dhe Përfaqësuesit Personal të Kryesuesit të Përgjithshëm të OSBE-së. Ministri përsëriti qëndrimin e Azerbajxhanit mbi zgjidhjen e konfliktit armene-azerbajxhanas Nago-Karabak.

2016

Më 17 Mars 2016, Ministri i Jashtëm Elmar Mammadyarov priti një delegacion të udhëhequr nga Përfaqësuesi Special i Kryesuesit të Përgjithshëm të OSBE-së për Kaukazin e Jugut. Duke informuar në lidhje me bisedimet mbi zgjidhjen e konfliktit armeno-azerbajxhanas Nago-Karabak, Ministri Elmar Mammadyarov theksoi se qëllimi i vërtetë i Armenisë është të minojë procesin e negociatave me veprime të ndryshme provokuese, të vazhdojë status quo-në bazuar në pushtimin dhe agresionin dhe të aneksojë territoret e Azerbajxhanit. Ai vuri në dukje se ngritja e qëllimshme e një çështje teknike, siç ishte hetimi i incidenteve, ishte një nga përpjekjet e Armenisë për të larguar vëmendjen nga zgjidhja e konfliktit.

Ministri tha se për të zgjidhur konfliktin, në përputhje me rezolutat përkatëse të Këshillit të Sigurimit të KB, para së gjithash, trupat armene duhet të tërhiqen nga të gjitha territoret e okupuara Azerbajxhan, pushtimi dhe agresioni duhet të marrin fund, integriteti territorial dhe sovraniteti duhet të sigurohen brenda kufijve të njohur ndërkombëtarisht.

Më 22 shtator 2016, Ministri i Jashtëm Elmar Mammadyarov u takua me bashkë-kryesuesit e Grupit Minsk të OSBE-së si pjesë e pjesëmarrjes së tij në sesionin e 71-të të Asamblesë së Përgjithshme të KB. Takimi u përqëndrua në përshpejtimin e procesit të paqes dhe arritjen e rezultateve thelbësore në bisedime. Ministri Elmar Mammadyarov tha se aktet e fundit të provokimit nga Armenia, duke përfshirë stërvitjet ushtarake në rajonin e pushtuar të Aghdamit të Azerbajxhanit, kanë për qëllim prishjen e procesit të negociatave.

2017

Më 19 qershor 2017, Ministri i Jashtëm Elmar Mammadyarov u takua me Bashkëkryesuesit e Grupit të Minsk të OSBE-së dhe Përfaqësuesin Special të Kryesuesit të Përgjithshëm të OSBE-së. Takimi vuri në dukje se status quo-ja aktuale është e paqëndrueshme dhe e papranueshme dhe theksoi nevojën për ta ndryshuar atë përmes negociatave thelbësore. Duke tërhequr vëmendjen për provokimet e fundit të kryera nga Armenia në vijën e kontaktit, Ministri vuri në dukje se Armenia ka ndjekur me qëllim një politikë për prishjen e procesit të negociatave nga provokime të tilla dhe përkeqësimin e situatës.

Elmar Mammadyarov preku veprimet e paligjshme të Armenisë në territoret e okupuara të Azerbajxhanit, duke përfshirë vendosjen, plaçkitjen dhe shkatërrimin e monumenteve materiale dhe kulturore, organizimin e fluturimeve të paligjshme, aktivitetet ekonomike. Ai shtoi se veprime të tilla të paligjshme nga Armenia në territoret e okupuara janë një pengesë serioze për negociatat për zgjidhjen e konfliktit.

Më 23 shtator 2017, Ministri i Jashtëm Elmar Mammadyarov u takua me Sekretarin e Përgjithshëm të OSBE-së në kuadër të sesionit të 72-të të Asamblesë së Përgjithshme të KB.

Konflikti armen-azerbajxhan Nago-Karabak, Elmar Mammadyarov dhe gjendja e procesit të negociatave për konfliktin dhe Grupi i Minsk i OSBE-së mbi detajet e bashkë-kryetarëve dhe komunitetit ndërkombëtar në status quo-në aktuale Ai pranoi se situata ishte e papranueshme dhe e paqëndrueshme , dhe bëri thirrje për tërheqjen e forcave armene nga të gjitha territoret e okupuara Azerbajxhan në mënyrë që të bëjë përparim në zgjidhjen e konfliktit. Elmar Mammadyarov theksoi se përpjekjet për të ndryshuar kufijtë e njohur ndërkombëtarisht të shteteve duke përdorur forcën janë të papranueshme. Ministri përsëriti gjithashtu se konflikti duhet të zgjidhet në përputhje me normat dhe parimet e së drejtës ndërkombëtare, si dhe rezolutat përkatëse të Këshillit të Sigurimit të KB, mbi bazën e sovranitetit, integritetit territorial dhe paprekshmërisë së kufijve të njohur ndërkombëtarisht.

Gjatë seancës, Ministri i Jashtëm Elmar Mammadyarov u takua me bashkë-kryesuesit e Grupit të Minsk të OSBE-së. Takimi u përqëndrua në procesin e negociatave për zgjidhjen e konfliktit armene-azerbajxhanas Nago-Karabak dhe çështjet në rendin e ditës.

Më 25 shtator 2017, Ministri Elmar Mammadyarov u takua me Ministrin e Jashtëm Armen Eduard Nalbandian në kuadër të sesionit të 72-të të Asamblesë së Përgjithshme të KB me pjesëmarrjen e bashkë-kryetarëve të Grupit Minsk të OSBE-së dhe Përfaqësuesit Personal të Kryesuesit të OSBE Zyrë. Palët shkëmbyen mendime mbi zgjidhjen e konfliktit armeno-azerbajxhanas Nago-Karabak dhe shqyrtuan hapat që do të ndërmerren nga Armenia, Azerbajxhani dhe bashkë-kryesuesit.

2018

Më 11 korrik 2018, Ministrat e Jashtëm të Azerbajxhanit dhe Armenisë u takuan në Bruksel përmes ndërmjetësimit të bashkëkryesuesve të Grupit Minsk të OSBE-së. Gjatë takimit, u diskutua në detaje procesi i negociatave për zgjidhjen e konfliktit armen-azerbajxhan Nago-Karabak dhe u shënua vazhdimi i formatit ekzistues të negociatave. Ata gjithashtu shkëmbyen mendime mbi hapat e ardhshëm për të çuar përpara procesin e negociatave dhe planet e veprimit të bashkë-kryesuesve.

Më 28 shtator 2018, në kuadrin e Samitit të CIS në Dushanbe, Presidenti i Azerbajxhanit Ilham Aliyev dhe Kryeministri i Armenisë Nikol Pashinyan patën një bisedë. Palët shprehën angazhimin e tyre për zgjidhjen e konfliktit armeno-azerbajxhanas Nago-Karabak dhe procesin e negociatave për forcimin e armëpushimit për të parandaluar incidentet në vijën e kontaktit dhe në kufirin midis Armenisë dhe Azerbajxhanit.

Më 5 dhjetor 2018, Ministri i Punëve të Jashtme të Republikës së Azerbajxhanit Elmar Mammadyarov u takua me Bashkëkryetarët e Grupit të Minskut të OSBE-së dhe Ministrin e Përkohshëm të Punëve të Jashtme të Republikës së Armenisë Zohrab Mnatsakanyan në Milano. Gjatë takimit, u zhvilluan bisedime të dobishme në drejtim të kuptimit të mëtejshëm të pozicioneve të palëve dhe u arrit një marrëveshje për të vazhduar punën për një zgjidhje paqësore të drejtë dhe të qëndrueshme të konfliktit armen-azerbajxhan Nago-Karabak.

2019

Më 16 janar 2019, Ministri i Punëve të Jashtme të Republikës së Azerbajxhanit Elmar Mammadyarov u takua me Bashkëkryetarët e Grupit të Minskut të OSBE-së dhe Ministrin e Përkohshëm të Punëve të Jashtme të Republikës së Armenisë Zohrab Mnatsakanyan në Paris. Si rezultat i takimit, të dy palët miratuan një deklaratë të përbashkët mbi përgatitjen e popullatës për paqe, siguri dhe zhvillim të qëndrueshëm.

Më 22 janar 2019, Presidenti i Azerbajxhanit Ilham Aliyev dhe Kryeministrja e Armenisë Nicole Pashkina u takuan jozyrtarisht në Forumin Ekonomik Botëror të Davosit. Në takim u diskutua gjendja aktuale e procesit të negociatave për zgjidhjen e konfliktit armen-azerbajxhanas Nago-Karabak.

Më 29 Mars 2019, Presidenti i Azerbajxhanit Ilham Aliyev dhe Kryeministrja e Armenisë Nicole Pashkina u takuan në Vjenë për të diskutuar zgjidhjen e konfliktit armeno-azerbajxhanas Nago-Karabak. Takimi u mbajt në mënyrë private, dhe më pas vazhdoi me pjesëmarrjen e bashkë-kryesuesve të Grupit Minsk të OSBE-së.

Më 15 prill 2019, me iniciativë të palës ruse, u zhvillua në Moskë një takim midis Ministrave të Jashtëm të Azerbajxhanit dhe Armenisë me pjesëmarrjen e Ministrit të Jashtëm rus Sergej Lavrov. Në takim morën pjesë gjithashtu bashkëkryesuesit e Grupit të Minsk të OSBE-së. Gjatë takimit, ata diskutuan zgjidhjen e konfliktit armeno-azerbajxhanas Nago-Karabak, përparimin e procesit të negociatave, uljen e tensioneve në zonën e konfliktit, si dhe hapat për të vendosur kontakte midis njerëzve, përfshirë vizitat reciproke të përfaqësuesve të mediave.

Një takim midis Ministrave të Jashtëm të Azerbajxhanit dhe Armenisë u mbajt më 20 qershor 2019 në Uashington. Në takim morën pjesë gjithashtu bashkëkryesuesit e Grupit të Minsk të OSBE-së. Gjatë takimit, u diskutua për zbatimin e marrëveshjeve të arritura si rezultat i takimeve të mëparshme ministrore në Paris dhe Moskë.

Më 23 shtator 2019, Ministrat e Jashtëm të Azerbajxhanit dhe Armenisë u takuan me bashkë-kryesuesit e Grupit Minsk të OSBE-së në Nju Jork. Gjatë takimit, palët shkëmbyen mendime mbi negociatat aktuale, me mirëkuptimin që bashkë-kryesuesit e Grupit të Minsk të OSBE-së duhet të zgjerojnë përpjekjet e tyre për të sjellë paqe në rajon dhe për të respektuar normat dhe parimet ndërkombëtare në rajon.

Më 5 dhjetor 2019, në kuadër të Takimit Ministror të OSBE-së në Bratislavë, u mbajt një takim me Ministrat e Jashtëm të Azerbajxhanit dhe Armenisë, të ndërmjetësuar nga bashkëkryetarët e Grupit të Minsk të OSBE-së. Gjatë takimit, i cili zgjati më shumë se tre orë e gjysmë, palët diskutuan situatën aktuale në zgjidhjen e konfliktit dhe drejtimin e zgjidhjes paqësore të tij në të ardhmen. Ministrat ranë dakord të vazhdojnë bisedimet dhe të mbajnë takimin e ardhshëm në fillim të vitit të ardhshëm.

2020

Më 28-30 janar 2020, Ministrat e Jashtëm të Azerbajxhanit dhe Armenisë u takuan në Gjenevë me pjesëmarrjen e bashkëkryetarëve të Grupit Minsk të OSBE-së dhe Përfaqësuesit Personal të Kryesuesit të Përgjithshëm të OSBE-së. Takimi ishte diskutimi më intensiv midis palëve në vitet e fundit. Palët zhvilluan diskutime gjithëpërfshirëse mbi axhendën e prezantuar nga bashkë-kryesuesit. Këto përfshijnë, së pari, zbatimin e propozimeve dhe marrëveshjeve të arritura në vitin 2019, në veçanti shkëmbimet humanitare për të përgatitur njerëzit e të dy vendeve për paqe, dhe së dyti, parimet dhe elementet që qëndrojnë në themel të zgjidhjes së konfliktit, në veçanti parimet dhe dispozitat e Aktit Përfundimtar të Helsinkit. zgjidhje e bazuar dhe së fundmi,

Më 21 Prill, 2020, Ministrat e Jashtëm të Republikës së Azerbajxhanit dhe Republikës së Armenisë u takuan në një video konferencë me pjesëmarrjen e Bashkëkryesuesve të Grupit të Minskut të OSBE-së dhe Përfaqësuesit Personal të Kryesuesit të Përgjithshëm të OSBE-së. Në përputhje me deklaratën e përbashkët të miratuar nga palët në Gjenevë më 30 janar të këtij viti, hapat e ardhshëm në procesin e zgjidhjes së konfliktit armen-azerbajxhan Nago-Karabak u konsideruan. Wasshtë vërejtur se zbatimi i masave të para-planifikuara humanitare në lidhje me përhapjen e infeksionit koronavirus, si dhe takimi i ministrave dhe vizitat e bashkë-kryetarëve në rajon u shtynë. Ata gjithashtu theksuan rëndësinë e respektimit të armëpushimit në rast të një pandemie dhe të përmbahen nga çdo provokim.

Më 18 maj, 2020, u mbajt një takim me Ministrin e Punëve të Jashtme të Republikës së Azerbajxhanit dhe bashkëkryesuesit e Grupit të Minskut të OSBE-së dhe Përfaqësuesin Personal të Kryetarit të Përgjithshëm të OSBE-së në një video konferencë. Në muajt e ardhshëm, u diskutuan hapat që do të ndërmerren pas pandemisë globale.

Më 30 qershor 2020, Ministrat e Jashtëm të Azerbajxhanit dhe Armenisë u takuan në një video konferencë me ndërmjetësimin dhe pjesëmarrjen e bashkëkryesuesve të Grupit Minsk të OSBE-së dhe Përfaqësuesit Personal të Kryesuesit të Përgjithshëm të OSBE-së. Gjatë një konference me video një orë, palët diskutuan mbi gjendjen aktuale të zgjidhjes së konfliktit armen-azerbajxhanas Nago-Karabak. Ministri Mammadyarov ngriti çështjen e aktiviteteve të paligjshme të kryera nga Armenia në territoret e okupuara të Azerbajxhanit, duke përfshirë ndryshimet e infrastrukturës. Bashkëkryetarët vunë në dukje se retorika agresive është rritur kohët e fundit dhe Ministri Mammadyarov theksoi se veprimet provokuese të Armenisë kanë nxitur retorikën.

Më 8 tetor 2020, Ministri i Punëve të Jashtme të Republikës së Azerbajxhanit Jeyhun Bayramov u takua me bashkë-kryesuesit e Grupit të Minsk të OSBE-së në Gjenevë. Gjatë takimit, qëndrimi i Azerbajxhanit për zgjidhjen e konfliktit u soll në vëmendjen e palës tjetër.

Si rezultat i takimit të mbajtur në Moskë me iniciativën e palës ruse në 9-10 tetor 2020, deklarata e Ministrave të Jashtëm të Federatës Ruse, Republikës së Azerbajxhanit dhe Republikës së Armenisë u miratua. Sipas marrëveshjes së arritur midis Presidentit Vladimir Putin, Presidentit të Republikës së Azerbajxhanit Ilham Aliyev dhe Kryeministrit të Republikës së Armenisë N. Pashinyan, është rënë dakord për një armëpushim për shkëmbimin e kufomave të robërve të luftës dhe të arrestuarve të tjerë për qëllime humanitare nga 10 tetori 2020:

Më 17 tetor 2020, Republika e Azerbajxhanit dhe Republika e Armenisë ranë dakord për një armëpushim të përkohshëm humanitar nga 18 tetori. Ky vendim bazohet në deklaratën e Presidentëve të Shteteve të Bashkuara, Republikës Franceze dhe Federatës Ruse, që përfaqësojnë Bashkëkryesuesit e Grupit të Minsk të OSBE-së, të datës 1 tetor 2020, deklarata e bashkëkryesuesve të Grupit të Minskut të OSBE-së më 5 tetor 2020 dhe 10 tetor 2020. Miratuar në përputhje me Deklaratën e Moskës.

Gjatë vizitës së tij në Uashington në 23 tetor 2020, Ministri i Jashtëm Jeyhun Bayramov u takua me bashkëkryetarët e Grupit Minsk të OSBE. Gjatë takimit, Jeyhun Bayramov tha se pala armene shkeli armëpushimin humanitar dy herë, qëllimisht qëlloi mbi popullatën civile të Azerbajxhanit dhe gjuajti raketa në qytete dhe vendbanime jashtë zonës së konfliktit. Ministri solli në vëmendjen e bashkë-kryetarëve deklaratën e udhëheqjes armene për mungesën e një zgjidhjeje diplomatike të konfliktit, duke theksuar se të gjithë këta hapa dhe deklarata demonstrojnë qartë politikën shkatërruese të palës armene.

Pas një takimi të përbashkët të Ministrave të Jashtëm Armen dhe Azerbajxhan me Zëvendës Sekretarin e Shtetit të SHBA Steven Bigan më 24 tetor 2020, u arrit një marrëveshje mbi një armëpushim humanitar midis Republikës së Azerbajxhanit dhe Republikës së Armenisë në përputhje me Deklaratën e Moskës të 26 Tetor.

Më 30 tetor 2020, Ministri i Jashtëm Jeyhun Bayramov u takua me bashkëkryetarët e Grupit Minsk të OSBE-së në Gjenevë. Gjatë takimit, Ministri informoi palën tjetër për pozicionin e Azerbajxhanit, veprimet shkatërruese të Armenisë, shënjestrimin e civilëve dhe vendbanimeve, përdorimin e armëve të ndaluara kundër popullatës civile, kryerjen e krimeve të luftës. Më vonë, Ministri i Jashtëm i Azerbajxhanit u takua me bashkë-kryetarët e Grupit të Minsk të OSBE-së dhe Ministrin e Jashtëm Armen në Gjenevë. Gjatë takimit, Ministri Jeyhun Bayramov paraqiti qëndrimin e Azerbajxhanit për zgjidhjen e konfliktit në bazë të normave dhe parimeve të së drejtës ndërkombëtare, si dhe rezolutat e Këshillit të Sigurimit të KB dhe vendimet dhe dokumentet e organizatave ndërkombëtare. Duke folur për masat humanitare, Ministri vuri në dukje qasjen konstruktive të Azerbajxhanit, në veçanti, dorëzimin e njëanshëm të trupave, si dhe një gruaje të moshuar armene nga Azerbajxhani në palën armene. Ministri theksoi gjithashtu se është e papranueshme që Armenia të qëllojë qëllimisht mbi civilë dhe vendbanime në shkelje të rëndë të ligjit ndërkombëtar humanitar.

Më 10 nëntor 2020, Presidenti i Republikës së Azerbajxhanit Ilham Aliyev, Kryeministri i Republikës së Armenisë Nikol Pashinyan dhe Presidenti i Federatës Ruse Vladimir Putin miratuan një deklaratë të përbashkët.

Deklarata thotë se nga 10 nëntori 2020, do të shpallet një armëpushim i plotë dhe të gjitha operacionet ushtarake në zonën e konfliktit Nago-Karabak; Rajoni i Aghdamit do t'i kthehet Republikës së Azerbajxhanit deri më 20 nëntor 2020; Një kontigjent paqeruajtës prej 1,960 ushtarakësh rusë, 90 automjete të blinduara, 380 automjete dhe pajisje speciale është stacionuar në Nago-Karabak përgjatë vijës së kontaktit dhe korridorit Lachin; Periudha e qëndrimit të kontigjentit paqeruajtës të Federatës Ruse është 5 vjet dhe zgjatet automatikisht për 5 vitet e ardhshme përveç nëse secila Palë deklaron qëllimin e saj për të përfunduar këtë dispozitë 6 muaj para skadimit të periudhës; Do të krijohet një qendër paqeruajtëse për kontrollin e armëpushimit për të rritur efektivitetin e monitorimit të pajtueshmërisë së palëve në konflikt me marrëveshjet; Republika e Armenisë i kthen rajonin Kalbajar Republikës së Azerbajxhanit deri më 15 nëntor 2020 dhe rajonin Lachin deri më 1 dhjetor 2020. Korridori Lachin (5 km i gjerë), i cili do të sigurojë një lidhje midis Nago-Karabakut dhe Armenisë dhe nuk do të prekë qytetin e Shusha, mbetet nën kontrollin e kontigjentit rus paqeruajtës; Gjatë tre viteve të ardhshme, do të përpilohet një plan për ndërtimin e një rruge të re në korridorin Lachin, i cili do të sigurojë një lidhje midis Nago-Karabakut dhe Armenisë, duke parashikuar kështu zhvendosjen e ardhshme të kontigjentit paqeruajtës rus për të mbrojtur atë itinerari; Republika e Azerbajxhanit garanton siguri për lëvizjen e qytetarëve, automjeteve dhe ngarkesave në të dy drejtimet përgjatë korridorit Lachin; PZHBV-të e brendshme kthehen në Karabak dhe zonat përreth; Të burgosurit e luftës, pengjet dhe të arrestuarit e tjerë, si dhe trupat, shkëmbehen; Të gjitha lidhjet ekonomike dhe të transportit në rajon po hapen. Qytetarët e Republikës së Armenisë, garantojnë sigurinë e lidhjeve të transportit midis rajoneve perëndimore të Republikës së Azerbajxhanit dhe Republikës Autonome Nakhchivan në mënyrë që të organizojnë lëvizjen e papenguar të automjeteve dhe ngarkesave në të dy drejtimet. Kontrolli i transportit ushtrohet nga Shërbimi Kufitar i Shërbimit Federal të Sigurisë të Rusisë.

Me marrëveshje të palëve, do të sigurohet ndërtimi i komunikimeve të reja të transportit që lidhin Republikën Autonome Nakhchivan dhe rajonet perëndimore të Azerbajxhanit.

Përshtati në shqip: Argumentum.al

Burimi: https://mfa.gov.az/az/content/111/conflict-settlement-process

© Argumentum