Papa Françesku në udhëtimin e parë papal në Irak: "Unë vij si një pelegrin i paqes"

Papa Françesku filloi udhëtimin e parë papal në Irak të Premten, duke kërkuar pajtimin në një vend me një histori të jashtëzakonshme biblike, një shpërthim të koronavirusit të ashpër dhe trazira të vazhdueshme politike.

Duke shprehur hidhërim të thellë për shkatërrimin dhe mizorinë e pallogaritshme që po kalojnë Irakianët, Ati i Shenjtë tha se ai ishte mes tyre "si pelegrin i paqes në emër të Krishtit, Princit të Paqes". "Le të heshtë përplasja e armëve" në Irak dhe kudo, nxiti ai, përpara se të bënte një seri thirrjesh.

Ai bëri thirrje për t'i dhënë fund interesave partiake dhe që zëri i ndërtuesve, paqebërësve, të përulurve, të varfërve dhe burrave dhe grave të zakonshëm të dëgjohej.

Qoftë fundi i akteve të dhunës dhe ekstremizmit, fraksioneve dhe intolerancës! Mund të krijohet hapësirë për të gjithë ata qytetarë që kërkojnë të bashkëpunojnë në ndërtimin e këtij vendi përmes dialogut dhe përmes diskutimeve të sinqerta, të sinqerta dhe konstruktive. "

Për të ndodhur kjo, Ati i Shenjtë tha, "është thelbësore të sigurohet pjesëmarrja e të gjitha grupeve politike, shoqërore dhe fetare dhe të garantohen të drejtat themelore të të gjithë qytetarëve".

"Mos lejo që askush të konsiderohet një qytetar i klasit të dytë," nxiti ai.

Vizita katër-ditore e Francis është udhëtimi i tij i parë ndërkombëtar që nga fillimi i pandemisë dhe shënon një kthim në diplomacinë globale - veçanërisht në vendet e pakicave-të krishtera - që kishte qenë shenja e tij dalluese.

Papa po bën udhëtimin e tij të parë ndërkombëtar që nga fillimi i pandemisë së koronavirusit.

Covid dhe frika e sigurisë e kanë bërë këtë vizitë më të rrezikshme deri më tani, por 84-vjeçari këmbënguli se ai ishte "i detyruar".

Ai gjithashtu tha që bashkësia e krishterë në rënie e Irakut duhet të ketë një rol më të spikatur si qytetarë me të drejta, liri dhe përgjegjësi të plota.

Ai shpreson të nxisë dialogun ndërfetar - duke takuar klerikun mysliman shia më të nderuar të Irakut - dhe do të kremtojë meshën në një stadium në Irbil në veri.

Rreth 10,000 personel të Forcave të Sigurisë Irakiane janë duke u vendosur për të mbrojtur Papën, ndërkohë që po vendosen po ashtu oraret e ndalimit për të kufizuar përhapjen e Covid.

Kryeministri i Irakut Mustafa al-Kadhimi e priti atë në aeroport, me një tapet të kuq, irakianë me veshje kombëtare dhe këngë.

Qindra njerëz u rreshtuan në rrugën e aeroportit ndërsa autokolona e Papës, e ndjekur rëndë nga motorët e policisë, u nis për në qytet.

Në një fjalim pasi u mirëprit nga Presidenti Irakian Barham Salih, Papa Françesku tha se ishte shumë i kënaqur për të ardhur në Irak, të cilin ai e përshkroi si "djepi i civilizimit".

"Le të heshtë përplasja e armëve ... le të ketë fund të akteve të dhunës dhe ekstremizmit, fraksioneve dhe intolerancës!" tha ai.

"Iraku ka pësuar efektet katastrofike të luftërave, murtajën e terrorizmit dhe konflikteve sektare shpesh të bazuara në një fondamentalizëm të paaftë për të pranuar bashkëjetesën paqësore të grupeve të ndryshme etnike dhe fetare."

Ai iu drejtua të krishterëve të vendit, për të cilët tha se duhet të kishin një rol më të madh në jetën publike.

"Prania shekullore e të krishterëve në këtë tokë dhe kontributet e tyre në jetën e kombit, përbëjnë një trashëgimi të pasur që ata dëshirojnë të vazhdojnë ta vendosin në shërbim të të gjithëve," tha ai.

Ai tha se diversiteti i Irakut ishte një "burim i çmuar mbi të cilin mund të tërhiqej, jo një pengesë për të eleminuar".

Papa Françesku më vonë shkoi për të mbajtur meshën në kishën katolike siriane të Zojës së Shpëtimit në Bagdad, shënjestruar në një sulm në vitin 2010 nga xhihadistët që la 52 të krishterë dhe policë të vdekur./argumentum.al