Rusia Regjistron Vaksinën e Parë Botërore COVID-19 për Kafshët,

Një farë e mutuar e koronavirusit më parë detyroi vendet anembanë globit të vrisnin miliona kafshë bujqësore, ndërsa njerëzit u përpoqën të ndalonin përhapjen e pandemisë.

Rusia ka regjistruar vaksinën e parë në botë të koronavirusit për kafshët, njoftoi të mërkurën vëzhguesi bujqësor Rosselkhoznadzor. Vaksina e re, e quajtur Carnivac-Cov, u zhvillua nga Qendra Federale për Shëndetin e Kafshëve dhe nuk tregoi efekte anësore gjatë provave paraprake.

"Qentë, macet, dhelprat arktike, vizon, dhelprat dhe kafshët e tjera u përfshinë në provat klinike të Carnivac-Cov, të cilat filluan në tetor të vitit të kaluar. Rezultatet e testeve na lejojnë të konkludojmë se vaksina është e padëmshme për kafshët dhe ka aktivitet të lartë imunogjenik, me antitrupa koronavirusë që zhvillohen në 100% të rasteve ", tha nënkryetari i rojes, Konstantin Savenkov.

Sipas vëzhguesit, prodhimi masiv i ilaçeve mund të nisë në Prill, pasi kompanitë nga Greqia, Australia, Polonia, Kanadaja, SH.B.A. dhe Singapori kanë shfaqur tashmë interes në blerjen e tij.

Në ndërkohë, SH.B.A. dhe Finlanda po përpiqen gjithashtu të zhvillojnë vaksina COVID për kafshët mes shqetësimeve rreth shtameve të mutuara të virusit. Koronavirusi gjithashtu është zbuluar se infekton simianë dhe kafshë shtëpiake si macet.