Shkencëtarët kombinojnë fushat magnetike të trurit, hjurmimi i syve për të kontrolluar kompjuterët

Studiuesit nga Universiteti Shtetëror i Psikologjisë dhe Edukimit në Moskë (MSUPE) po zhvillojnë një sistem unik të bazuar në shikim për të kontrolluar një kompjuter me "fuqinë e mendimit".

Sipas krijuesve të tij, sistemi i bazuar në leximin e fushave magnetike të trurit mund të lehtësojë përdorimin e kompjuterëve nga personat me aftësi të kufizuara. Rezultatet e studimit u botuan në revistën Frontiers in Neuroscience.

Kontrolli kompjuterik i bazuar në shikim po përdoret gjithnjë e më shumë nga njerëzit e paralizuar dhe funksioni "kontrolli i syve" përfshihet edhe si një tipar standard në disa sisteme operative, thanë studiuesit e MSUPE. Një pajisje për ndjekjen e shikimit të syve, një gjurmues i syve, përdoret për këtë qëllim. Gjurmuesi i syve zbulon pozicionin e nxënësit të përdoruesit me një kamera video dhe llogarit se çfarë vendi në ekran po shikon përdoruesi. "Klikimet e miut" zëvendësohen nga vështrimi i dikujt në pjesë të caktuara të ekranit.

Sipas shkencëtarëve, kjo teknologji aktualisht ka një defekt të madh - nuk mund të bëjë dallimin midis vendbanimeve të vështrimit të qëllimshëm dhe të paqëllimshëm, gjë që mund të ndodhë, për shembull, kur një përdorues dëshiron të shikojë diçka. Simplyshtë thjesht e pamundur të shmangësh banimin e pavullnetshëm pasi vështrimi i një personi mund të dalë lehtë nga kontrolli i vetëdijshëm, duke rezultuar në pozitive të rreme, shpjeguan shkencëtarët.

Studiuesit në MSUPE po krijojnë një sistem kontrolli që do të jetë në gjendje të zbulojë nëse një vonesë e shikimit është e qëllimshme ose e pavullnetshme. Sipas krijuesve, do të jetë një hibrid i gjurmimit të syve dhe një teknologji tjetër e përdorur për të ndihmuar personat me aftësi të kufizuara, një ndërfaqe tru-kompjuter (BCI).

Aftësia e BCI për të bërë dallimin midis sinjaleve të trurit të gjeneruara nga akte të caktuara mendore bën të mundur dhënien e komandave kompjuterike fjalë për fjalë "me fuqinë e mendimit".

"Shumë janë përpjekur të kombinojnë BCI me" kontrollin e syve ". BCI ofron një mënyrë të thjeshtë për të bërë një" klikim ", për shembull, duke imagjinuar një lëvizje me dorën tuaj. Por ky kombinim është ende duke provuar të jetë jashtëzakonisht i papërshtatshëm, pasi BCI është i ngadaltë, duke e detyruar përdoruesin, duke imagjinuar veprimin e dëshiruar, të shikojë në një vend për një kohë të gjatë. Përveç kësaj, është mjaft e vështirë të kombinohen veprimet mendore të kërkuara për BCI me banimin e vështrimit të qëllimshëm ", Sergei Shishkin, udhëheqës i projektit dhe Shpjegoi Shkencëtari Kryesor i Kërkimeve në Qendrën MEG të MSUPE.

Specialistët nga Universiteti Shtetëror i Psikologjisë dhe Edukimit në Moskë përdorën një qasje të ndryshme në zhvillimin e tyre: një përdorues i sistemit të tyre duhet vetëm të mbajë shikimin e tyre, dhe ky veprim, sipas shkencëtarëve, tashmë ndryshon modelin e sinjaleve të trurit në një mënyrë që bën të mundur shënimin e qëllimit për të "klikuar".

Për të dalluar me saktësi sinjalet e trurit që i përgjigjen këtij qëllimi, u përdor magnetoencefalografia (MEG), e cila mundëson një regjistrim pa kontakt të fushave të dobëta magnetike të trurit. Pjesëmarrësit në eksperiment luajtën një version të modifikuar posaçërisht të lojës kompjuterike "Lines", ku kontrolli kryhet duke përdorur banorët e vështrimeve.