Sputnik V mbron kundër variantit të ri të Covid-19 në Mbretërinë e Bashkuar,

Vaksina Sputnik V COVID-19 e zhvilluar nga Rusia mbron nga varianti i koronavirusit në Mbretërinë e Bashkuar dhe kërkimi për mbrojtjen ndaj varianteve të tjera mund të jetë i disponueshëm brenda një jave, tha të martën Alexander Gintsburg, kreu i institutit kërkimor Gamaleya.

"Deri më sot, është verifikuar në mënyrë eksperimentale, përfshirë laboratorët e institutit tonë, që Sputnik V, serumi i marrë nga ata të vaksinuar me Sputnik V, neutralizon në mënyrë të përsosur versionin britanik të patogjenit COVID-19", tha Gintsburg në një konferencë.

Shefi i Gamaleya gjithashtu tha se kërkimi mbi mbrojtjen nga variantet e tjera të koronavirusit është duke vazhduar, dhe rezultatet mund të shfaqen brenda një jave ose më shumë.

Tipi i ri i koronavirusit u zbulua në Anglinë juglindore në shtator 2020 dhe u shfaq në dhjetor, duke shkaktuar një bllokim të ri kombëtar. Më pas u përhap me shpejtësi në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar dhe Evropën kontinentale, pasi, sipas autoriteteve britanike, besohet të jetë deri në 70 për qind më e transmetueshme sesa koronavirusi i rregullt.