Berlini e quan problem vendimin e Moskës për të kufizuar pjesërisht hyrjen në Detin e Zi

Ministria e Jashtme gjermane denoncoi të hënën vendimin e Rusisë për të mbyllur pjesë të Detit të Zi për gjashtë muaj si një veprim i paprecedent që shkel ligjin ndërkombëtar.

"Sa i përket kufizimeve në të ashtuquajturin kalim të pafajshëm përmes ujërave territoriale [të Detit të Zi] për një periudhë kaq të gjatë, ato janë të papara dhe problematike nga pikëpamja e së drejtës ndërkombëtare. Meqenëse po flasim për ujërat ndërkombëtare dhe territoriale e Krimesë e aneksuar në mënyrë të paligjshme, ne e konsiderojmë këtë si në kundërshtim me ligjin ndërkombëtar ", tha zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme gjermane Christofer Burger, duke shtuar se Berlini po monitoronte nga afër situatën, raporton sputniknews.

Më 14 Prill, departamenti i Navigacionit dhe Oqeanografisë i Ministrisë së Mbrojtjes Ruse lëshoi një buletin ku thuhej se nga 24 Prilli deri më 31 Tetor, nuk do të ketë kalim nëpër detin territorial të Rusisë për anije të luftës dhe anije të huaja në tre zona ujore të Detit të Zi. Buletini vuri në dukje se zonat e planifikuara për mbyllje nuk do të parandalonin lundrimin përmes ngushticës Kerç dhe ndodhen brenda ujërave territoriale ruse.

Ministria e Jashtme e Ukrainës ka paraqitur një protestë me Moskën për mbylljen dhe e quajti atë një shkelje të normave dhe parimeve të ligjit ndërkombëtar pasi Ukraina ka të drejtën e transportit të rregullt në këto zona të Detit të Zi. Veçanërisht, ngushtica e Kerçit dhe hyrja në të, sipas buletinit të ministrisë ruse, nuk janë pjesë e zonave ujore që pritet të mbyllen.

Javën e kaluar, Zëvendës Ministri i Jashtëm rus Sergei Ryabkov theksoi se meqenëse nuk u futën kufizime tregtare pasi Rusia mbylli pjesë të Detit të Zi për marinat e huaja, Rusia vepron në përputhje me marrëveshjet ndërkombëtare.

Moska ka hedhur poshtë akuzat se pushton çdo territor dhe ka thënë vazhdimisht se banorët e Krimesë vendosën të bashkohen përsëri me Rusinë përmes një referendumi të organizuar në përputhje me ligjin dhe standardet ndërkombëtare./argumentum.al