Japonia premton sigurinë e lojërave olimpike mes rasteve në rritje të  COVID-19, thotë zyrtari i IOC

John Coates, i cili mbikëqyr komisionin koordinues të Komitetit Olimpik Ndërkombëtar (IOC) për Lojërat e Tokios, tha se Lojërat Olimpike do të vazhdojnë siç është planifikuar dhe premtoi t'i bëjë ato "lojërat më të sigurta të mundshme" mes shqetësimeve në rritje për rastet e COVID-19.

Lojërat Olimpike, të cilat do të hapen në 100 ditë, në 23 Korrik, do të mbahen për një periudhë dy javore në kryeqytetin e vendit, Tokio dhe do të marrin pjesë mbi 10,000 atletë ndërkombëtarë.

"Unë nuk kam asnjë hezitim të them se lojërat do të zhvillohen dhe ato do të jenë lojërat më të sigurta të mundshme ... të gjitha kundërmasat janë vendosur për t'u marrë me COVID për të siguruar që publiku, atletët dhe të gjithë pjesëmarrësit e tjerë janë të sigurt ", tha Coates, cituar nga agjencia japoneze e lajmeve Kyodo.

Për të sulmuar frikën se ngjarja mund të shkaktojë një pandemi të dytë globale, tifozët nga jashtë nuk do të lejohen të vizitojnë Japoninë dhe vetëm një numër i kufizuar i vendasve do të jenë në gjendje të marrin pjesë personalisht në ngjarje.

Ndërsa organizatorët japonezë dhe IOC po premtojnë shqetësimin e tyre të parë është siguria, shumë banorë vendas mbeten skeptikë se ngjarja do të vazhdojë pasi një numër i madh i njerëzve nuk janë vaksinuar ende në vend.

"Për shkak të rrethanave aktuale, unë e kuptoj se ka shumë mendime rreth Olimpiadës ... prandaj, unë jam i vendosur që duhet të mbajmë lojëra të sigurta," u citua nga agjencia e lajmeve nënkryetari i komitetit organizues Toshiaki Endo .

Lojërat Olimpike u shtynë vitin e kaluar për shkak të shpërthimit të pandemisë COVID-19. Tokio ka raportuar mbi 126,000 raste COVID-19, më e larta në çdo rajon tjetër në vend. Mbi 513,000 njerëz janë infektuar në Japoni dhe vetëm 0.4 përqind e popullsisë u vaksinuan.