Kontraktorë turq për të ndihmuar në rindërtimin e Nago-Karabakut

Bashkëpunimi ekonomik, strategjik midis Turqisë dhe Azerbajxhanit të bëhet më i fortë, thotë kreu i bankës së investimeve

Pas një okupimi 30-vjeçar, rajoni i Nago-Karabakut është vendosur të rindërtohet plotësisht, nga infrastruktura te rrugët dhe spitalet dhe kontraktorët turq do të luajnë një rol kryesor në këtë, sipas një CEO të bankës së investimeve.

Azerbajxhani dëshiron të punojë me kontraktorë turq, të njohur për përvojën e tyre në ndërtim në rajon, tha Cenk Eynehan, CEO i PASHA Bank me qendër në Stamboll, kompania mëmë e së cilës ndodhet në kryeqytetin Azerbajxhan Baku.

Rreth 1.5 milion Azerbajxhanas do të kthehen në rajon ndërsa ndjek projekte në infrastrukturë, rrugë, bujqësi, energji, arsim dhe shëndetësi, theksoi ai.

Ai tha se Azerbajxhani deri më tani ka ndarë një buxhet prej 2.2 miliardë manat Azerbajxhanas (1.3 miliard dollarë) për projektet dhe buxheti pritet të rritet me dhjetëra miliarda dollarë në vitet e ardhshme.

Eynehan tha se kontraktorët turq do të luajnë një rol në autostradën Fuzuli-Shusha dhe Aeroporti Fuzuli 100 kilometra (62 milje).

PASHA Bank do të luajë gjithashtu një rol në financimin e lehtësive për procesin e rindërtimit.

Ai theksoi se sipas marrëveshjeve të reja pas fitores së Azerbajxhanit në Nago-Karabak vjeshtën e kaluar, rrugët tregtare në Kinë do të jenë më aktive dhe tregtia do të rritet.

"Ne besojmë se bashkëpunimi ekonomik dhe strategjik midis dy vendeve do të bëhet më i fortë për prosperitetin dhe të ardhmen e rajonit," shtoi Eynehan.

Çlirimi i Karabakut

Në 1991, ushtria armene pushtoi Nago-Karabakun (Karabaku i Epërm), i njohur ndërkombëtarisht si territor Azerbajxhan dhe shtatë rajone fqinje.

Më 27 Shtator, ushtria armene filloi sulmet ndaj civilëve dhe forcave Azerbajxhanase dhe shkeli disa marrëveshje humanitare për armëpushimin.

Gjatë konfliktit 44-ditor, i cili përfundoi nën një marrëveshje të 10 nëntorit, Azerbajxhani çliroi disa qytete dhe gati 300 vendbanime dhe fshatra nga pushtimi i ushtrisë armene.

Marrëveshja tregtare për të rritur lidhjet

Duke iu drejtuar lidhjeve bilaterale ekonomike, Eynehan tha se investimet e Turqisë në Azerbajxhan janë gjithsej rreth 12 miliard dollarë, ndërsa investimet e Azerbajxhanit në Turqi arrijnë në rreth 19.5 miliard dollarë.

Rreth 21.6% e të gjitha kompanive të huaja në Azerbajxhan janë të kapitalizuara nga Turqia, theksoi ai.

"Tregtia bilaterale e Turqisë dhe Azerbajxhanit ishte gati 4.5 miliard dollarë në vitin 2020," tha ai.

"Sipas marrëveshjes së re tregtare preferenciale, e cila hyri në fuqi këtë mars, vëllimi i tregtisë synon të arrijë 15 miliard dollarë."

Ai tha se pakti përfshin masa të rëndësishme për të zeruar kuotat dhe taksat doganore për 15 grupe produktesh.

Ai gjithashtu tha në të ardhmen të dy vendet mund të punojnë për të eleminuar taksimin e dyfishtë dhe për të arritur marrëveshje të reja të tregtisë së lirë.

Në udhëtimin pa viza midis dy vendeve, i cili filloi në 1 prill, ai e quajti lëvizjen shumë pozitive për marrëdhëniet ekonomike.

Ai tha në vitin 2020, përkundër pandemisë së koronavirusit, Azerbajxhanasit filluan 148 firma në Turqi dhe blenë 1,279 shtëpi.

Në lidhje me pozicionin e bankës së tij midis dy vendeve, ai theksoi se banka shërben si një "urë financiare" për biznesmenët që synojnë të investojnë në biznesin midis Turqisë, Azerbajxhanit dhe Gjeorgjisë./AnadoluAgency

Përshtati në shqip: argumentum.al