Mal i Zi/ Kryeministri Krivokapiç akuzon Dritan Abazoviç se po tenton rrëzimin e qeverisë

Takimi midis udhëheqësit të shumicës në pushtet të Malit të Zi dhe Kryeministrit Zdravko Krivokapic të hënën në mbrëmje përfundoi me akuza për përmbysjen e qeverisë në kurriz të Frontit Demokratik pro-Serb, pas së cilave Zv.kryeministri Dritan Abazoviç u largua nga takimi.

Një nga udhëheqësit e Frontit Demokratik (DF), Milan Knezeviç, u tha gazetarëve pas takimit midis kryeministrit dhe liderëve të partive të shumicës qeverisëse se Krivokapiç akuzoi Abazoviçin dhe ministrin Vladimir Leposaviç për përmbysjen e qeverisë së tij.

“Ai tha se kishte informacion në lidhje me të,” u tha Knezeviç gazetarëve pas takimit, duke vënë në dukje se Krivokapiç i kishte akuzuar indirekt ata, Abazoviçin dhe Leposaviçin, se ishin pas komplotit për të përmbysur qeverinë.

“Krivokapiç iu referua fotografisë dhe postimit tim në Twitter nga 4 janari kur fola me Abazoviçin në lidhje me mundësinë e kapërcimit të krizës në gjyqësorin malazes dhe thashë se ai kishte shumë informacion në lidhje me komplotin,” tha Knezeviç.

Sipas tij, kryeministri refuzoi të paraqiste informacionin që kishte, por pranoi se ai ishte takuar me Presidentin e Malit të Zi Milo Gjukanoviç më herët sot, por nuk donte të fliste për takimin.

“Kur e pyeta për çfarë bisedoi me të, ne u futëm në një diskutim verbal pas të cilit kryeministri u largua nga takimi,” tha Knezeviç, një nga udhëheqësit e shumicës qeverisëse pro-serbe në Malin e Zi.

Krivokapić më vonë shpjegoi se ai kishte biseduar me Đukanović në një seancë të Këshillit të Mbrojtjes dhe Sigurisë dhe se ai nuk kishte takime sekrete me Presidentin e Malit të Zi.

Kriza brenda shumicës qeverisëse, e cila rrëzoi Partinë Demokratike të Socialistëve të Milo Gjukanoviçit në një fitore të ngushtë në zgjedhjet parlamentare të gushtit 2020, filloi kur kryeministri Krivokapiç vendosi të heqë ministrin e Drejtësisë dhe të Drejtave të Njeriut dhe Pakicave Vladimir Leposaviç, i cili mohoi gjenocidin e Srebrenicës në një publik fjalimi po në Srebrenicë, si dhe vendimet e gjykatave ndërkombëtare në lidhje me të.

Leposaviç refuzoi të japë dorëheqjen, kështu që largimi i tij duhet të diskutohet në parlamentin malazes, në të cilin shumica e koalicionit qeverisës nuk dëshiron të mbështesë vendimin e kryeministrit dhe të heqë ministrin e drejtësisë

Ndërkohë vete zëvëndëskryeministri Dritan Abazoviq tha se : “Nuk ka ndarje brenda koalicionit qeverisës në Malin e Zi”

Në një intervistë për H1, ai tha se e kupton që opozita përmend tema që nuk ka mundur t’i zgjedh gjatë mandatit të saj.

“Për të sjellë mosmarrëveshje, me synimin për të mbrojtur kapitalin e saj, Ministri i Drejtësisë, të Drejtat e Njeriut dhe Pakicave, Vladimir Leposaviq, duhej ta kuptonte gjithashtu këtë”, tha Abazoviq.

Ai beson se Leposaviq “bëri një kundërvajtje” dhe se i takonte kryeministrit Zdravko Krivokapiq ta vlerësonte atë dhe deri në çfarë mase, raporton rtcg.

“Ai e mori vendimin dhe tani duhet të shohim se çfarë implikimesh do të ketë vendimi në reflektimin e shumicës politike”, tha Abazoviq.

I pyetur nëse qeveria ka një qëndrim të përbashkët mbi çështjen e Srebrenicës, Abazoviq tha se qeveria ka një qëndrim që të gjithë duhet të respektojnë vendimet e gjykatave ndërkombëtare.

Ai vuri në dukje se parlamenti malazez miratoi Deklaratën mbi Gjenocidin në Srebrenicë dhe se ata duhet t’i përmbahen asaj./argumentum.al