Moska dëbon 20 diplomatë çekë, si përgjigjie ndaj dëbimit të diplomatëve rusë

Në një veprim reciprok kundër dëbimit të 18 diplomatëve nga Praga, Moska ka dëbuar 20 diplomatë çekë, të cilëve u është thënë të largohen nga kryeqyteti rus deri në fund të së hënës, 19 prill.

Marredheniet midis Rusisë dhe Republikës Çeke u tensionuan pasi Praga akuzoi Moskën për përfshirjen në një shpërthim në një depo municioni në Vrbetice në 2014, ku u vranë dy shtetas Çekë.

Ambasadori Çek në Rusi, Vitezslav Pivonka, u thirr në Ministrinë e Jashtme Ruse të Dielën kundër sfondit të skandalit diplomatik, njoftoi një korrespondent i Sputnik. Diplomati hyri në ndërtesën e ministrisë pa dhënë asnjë koment, kaloi rreth 20 minuta atje dhe u largua.

"Një protestë e fortë iu shpall ambasadorit në lidhje me veprimin jo miqësor të autoriteteve Çeke kundër personelit të misionit diplomatik rus në Pragë. Pivonka u informua se 20 punonjës të ambasadës Çeke në Moskë u shpallën persona non grata", deklarata tha.

Sipas ministrisë, punonjësve diplomatikë çekë u kërkohet të lënë Rusinë përpara fundit të së hënës.

"Palës Çeke iu kërkua gjithashtu të sillte barazinë e numrit të punonjësve të misionit diplomatik në Moskë në kategorinë e atyre të punësuar në vend me numrin e punonjësve të një kategorie të ngjashme në ambasadën ruse në Republikën Çeke. Ambasadori mori shënim përkatës ", thuhej në deklaratë.

Dëbimi i diplomatëve rusë nga Republika Çeke

Qeveria Çeke njoftoi të Shtunën dëbimin e 18 diplomatëve rusë për rolin e tyre të pretenduar në një shpërthim depoje municioni 2014, ku u vranë dy shtetas çekë.

Ministria e Jashtme ruse tha pas dëbimit se do të kishte pasoja.

Zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme Maria Zakharova tha se Rusia së shpejti do të përcaktojë masat e saj reciproke në lidhje me dëbimin e diplomatëve nga Praga. "Ishte thelbësore t'u përgjigjesh qartë hapave të tillë, ndërsa realizimi i saktë i tij do të vijë, mendoj, në të ardhmen e afërt", tha Zakharova për  median ruse Rossiya-1.

Mes zënkes diplomatike, policia Çeke vendosi gjithashtu dy rusë, Aleksandër Petrov dhe Ruslan Boshirov, në listën e të kërkuarve, por nuk ndaloi të thoshte drejtpërdrejt nëse kishin ndonjë lidhje me shpërthimin e vitit 2014.

Sipas një deklarate nga autoritetet Çeke, të dy shtetasit rusë ishin në vend në tetor 2014 - së pari në Pragë, dhe më pas në Rajonin Moravi-Silesian dhe Rajonin Zlin.

Ata të dy dyshohet se kanë përdorur të paktën dy pasaporta.