Shkencëtarët rusë krijojnë 'Lëkurë artificiale' unike për fashimin e plagëve

Më herët në vitin 2019, shkencëtarët nga Shtetet e Bashkuara prezantuan mundësinë që shtresat e lëkurës të shtypen 3D me përdorimin e qelizave të lëkurës së një pacienti të vendosur në majë të plagës. Teknologjia është testuar me sukses tek minjtë.

Studiuesit nga Instituti i Biofizikës Teorike dhe Eksperimentale të Akademisë Ruse të Shkencave (RAN) kanë krijuar një lloj unik pëlhure për fashimin e plagës, të quajtur "lëkura artificiale".

E ashtuquajtura "lëkurë" do të aplikohej në plagë për ta mbrojtur atë nga infeksioni dhe dëmtimi fizik, duke lejuar gjithashtu që qelizat të rriten dhe të sigurojnë që plaga të mos laget ose shumë e thatë kur është nën pëlhurë.

"Lëkura artificiale" është bërë nga kolagjeni i mbushur me qeliza dermale të quajtura fibroblaste dhe një shtresë e qelizave epiteliale - keratinocitet - e cila i ngjan lëkurës së njeriut. Ky material i hollë rrit shërimin e plagës, duke siguruar kolagjen shtesë, ndërsa qelizat e dhuruesve zëvendësohen ngadalë nga ato të pacientit.

Sipas studiuesve, duhen dy ditë që "lëkura" e re të shërohet, madje edhe plagët më të rënda.

Teknologjia e përparuar u zhvillua në qytetin shkencor rus të Pushchino, ku është i vendosur Instituti RAN.

"Çdo vit, shkencëtarët e qytetit të shkencës regjistrojnë dhjetëra teknologji të reja, zhvillime dhe zbulime në fushën e biologjisë, kimisë, fizikës, farmacisë dhe shkencave të tjera të vendosura në kryqëzimin e tyre", Ministri i Investimeve, Industrisë dhe Shkencës i Moskës Rajoni, vuri në dukje Ekaterina Zinovieva.
Më herët në vitin 2019, një ekip i shkencëtarëve amerikanë hapën një teknologji duke përdorur printera 3D për të krijuar shtresa të lëkurës së gjallë në majë të lëkurës së pacientit, pasi testuan me sukses teknologjinë në minj.