1981-2021/ 40 vjetori i pranimit të Greqisë në Bashkimin Evropian

Kanë kaluar dyzet vjet që kur Greqia u bashkua me Bashkimin Evropian (BE) në 1981, i emëruar në atë kohë Komuniteti Ekonomik Evropian.

Për të festuar, një ngjarje u mbajt në Zappeion Hall në Athinë të Enjten, në të cilën morën pjesë një numër udhëheqësish Evropianë.

Greqia dhe Evropa ndihmuan në formësimin e njëri-tjetrit dhe "ashtu si nuk mund të ekzistojmë pa ty, ti ke zgjedhur të mos ekzistosh pa Evropën", tha Charles Michel.

Fjalimi i Mishel u përqëndrua rreth fjalëve demokraci dhe liri, të cilat qëndrojnë në themelet e Bashkimit Evropian.

Anëtarësimi i Greqisë në KE ishte një kthim në rrënjët e tyre për Grekët, por evropianët gjithashtu menduan se ishte një kthim në rrënjët e tyre, pasi Evropa lindi në Greqi, tha ai.

Michel gjithashtu iu referua rolit unik që Greqia klasike luajti në edukimin dhe identitetin e tij personal dhe në krijimin e ndërgjegjes kolektive të Evropës. Një vizatim në tryezën e tij që përshkruan Sokratin, tha ai, e kujton atë se Greqia është djepi i mendimit, lirisë dhe demokracisë.

Presidenti i Parlamentit Evropian David Sassoli

Dyzet vjet më parë, Greqia u bashkua me familjen evropiane, duke filluar një epokë të re për Evropën duke mirëpritur në vatrën e saj djepin historik të demokracisë, tha David Sassoli.

Duke nënvizuar kontributin e Greqisë në Bashkimin Evropian, pasardhës të KE, Sassoli theksoi se ajo e kishte vendosur idenë e demokracisë në zemrën e Evropës, duke hapur rrugën për një rilindje demokratike të kontinentit dhe duke shtuar stabilizimin e saj.

Ai gjithashtu bëri një referencë të veçantë për kontributin e Greqisë në kulturë: "Ne nuk mund të harrojmë kontributin e Greqisë në përparimin e kulturës dhe faktin që konceptet e demokracisë, lirisë, së vërtetës, estetikës, të cilat kalojnë nëpër shekuj me dimensionin e tyre transcendental, në formën aktuale të Greqisë dhe krijoi profilin e Evropës. "

Greqia ndikoi thellësisht në sipërmarrjen evropiane, nënvizoi ai, duke shtuar se "duke parë këto 40 vjet që nga pranimi i Greqisë, ne shohim historinë e vetë sipërmarrjes evropiane".

Presidentja e Republikës Greke Katerina Sakellaropoulou: "Sot ne festojmë një ditë të shkëlqyer për vendin tonë"

"Hellas nuk mund të mungojë në këtë përpjekje kolektive historike për të ardhmen e Evropës," tha ajo, duke cituar Kryeministrin e ndjerë Konstandin Karamanlis, i cili ishte i rëndësishëm në procesin e anëtarësimit, nënvizoi Katerina Sakellaropoulou

Sakellaropoulou pastaj vuri në dukje se Greqia ka ndryshuar mjaft thelbësisht gjatë 40 viteve të fundit dhe ajo nënvizoi se dekadat pas rënies së diktaturës ushtarake të vendit në 1974 "ishte koha më paqësore dhe progresive në historinë moderne Greke, dhe përkoi me epoka e bashkimit evropian. ”

Ajo gjithashtu vuri në dukje se ekonomia e Greqisë u detyrohet shumë burimeve evropiane.

"Evropa nuk po kthehet prapa," pohoi ajo. "Ashtu siç paraardhësit e tij parashikuan dhe frymëzuan një shoqëri të hapur dhe një treg të lirë, udhëheqësit e saj sot janë thirrur të vënë një theks të ngjashëm në sigurinë dhe mbrojtjen e popujve të saj."

Kryeministri grek Kyriakos Mitsotakis: "Evropa ka qenë gjithmonë atje për Greqinë, ashtu si Greqia ishte dhe është këtu për Evropën" 

"Që nga 1 janari 1981, Greqia po rizbulon vendin e saj në Evropë me të cilën është e lidhur historikisht dhe kulturorisht, duke pasur interesa dhe qëllime të përbashkëta. ' Komunitetet, si anëtari i saj i 10-të, ”tha Kyriakos Mitsotakis.

Anëtarësimi i Greqisë është një aspekt i panegociueshëm i identitetit të vendit, nënvizoi ai.

“Sot, Greqia është një protagoniste me besueshmëri dhe fuqi. Ekonomia e saj po përmirësohet vazhdimisht, ndërsa lëvizjet e saj në tabelën ndërkombëtare të shahut sjellin rezultate: në mbrojtjen e kufijve evropianë por edhe në kontributin humanitar për të trajtuar problemin e imigracionit dhe në iniciativat e paqes që po zhvillohen në Mesdheun e Evropës. "

Duke iu drejtuar qytetarëve të Evropës, Mitsotakis theksoi se të gjithë mund t'i përgjigjen pozitivisht sfidës së brezit tonë: "Vitet e ardhshme janë në duart tona për t'u bërë vitet e rimëkëmbjes. Me ndikim më të madh gjeopolitik të Unionit tonë. Më shumë kohezion në shoqëritë tona. Dhe duke nënvizuar identitetin tonë të përbashkët, i cili ndërthur europianin me krenarinë kombëtare. Kjo është bast që duhet të fitojmë. Dhe ne do ta fitojmë atë. ”

“Greqia po ecën shpejt në dekadën e tretë të shekullit 21, duke festuar 200 vitet e lirisë së saj dhe 40 vitet e rrugëtimit të saj në Bashkimin Evropian. Dhe i kujtohet se gjithnjë në këtë udhëtim të trazuar dhe të trazuar, gjithnjë në vështirësi, e ktheu vështrimin drejt Evropës. Dhe Evropa ka qenë gjithmonë atje për Greqinë, ashtu si Greqia ishte dhe është këtu për Evropën, ”përfundoi Kryeministri Grek.

/argumentum.al