Ericsson ka frikë nga humbjet në tregun kinez pas rrejshtimit të Suedisë në ndalimin e Huawei

Në tetor 2020, Suedia u bashkua me kombe të shumta, duke përfshirë SH.B.A., në ndalimin e gjigantëve kinezë të telekomit Huawei dhe ZTE të marrin pjesë në shpërndarjen e ardhshme të rrjetit 5G. Sipas konkurrencës së tyre Ericsson, masat hakmarrëse mund të dëmtojnë pjesën e saj në tregun kinez.

Në një prospekt të përditësuar për kredinë e saj të bonove prej 500 milionë € (611.000.000 $), Ericsson ka paralajmëruar rritjen e rreziqeve në tregun e saj të Kinës, duke përfshirë një humbje të mundshme të tregut për shkak të " pasigurisë gjeopolitike dhe tregtisë.

"Pasiguria e vazhdueshme gjeopolitike dhe tregtare për shkak të disa faktorëve mund të ketë një ndikim serioz negativ në biznesin tonë, procedurat tona, perspektivat tona të biznesit dhe rrjedhimisht në fitimet tona operative, pozicionin tonë financiar dhe aftësinë tonë për të arritur qëllimet tona," shkroi kompania e telekomunikacionit në vlerësimi i azhurnuar i rrezikut.

Kjo është kryesisht për shkak të vendimit të Agjencisë Suedeze të Postës dhe Telekomit (PTS) për të përjashtuar produktet e furnitorëve kinezë nga ankandi suedez 5G. Sipas Ericsson, kjo mund të ketë një ndikim negativ në interesat financiarë të ndërmarrjeve në pronësi dhe të lidhura me Suedinë, përfshirë Ericsson.
Ericsson paralajmëroi se ekziston rreziku që Kina të marrë masa që synojnë interesat ekonomike të Suedisë dhe industrisë suedeze.
Ericsson theksoi se edhe pse kompania është ftuar në procedura të ndryshme të vazhdueshme të tenderit në të gjithë Kinën, ka paqartësi në lidhje me rezultatin e tyre.

“Eshtë vlerësimi aktual i kompanisë që rreziku është rritur që Ericsson do të ndajë në ato tenderë një pjesë tregu dukshëm më të ulët se pjesa e saj aktuale e tregut," tha deklarata.
Pjesa aktuale e tregut të Ericsson në Kinë vlerësohet të jetë midis 10 dhe 12 përqind. Kina është tregu i dytë më i madh i kompanisë për 5G, që zvarrit vetëm SH.B.A., duke tejkaluar kryesisht tregun e saj në shtëpi Suedinë.
"Situata gjeopolitike mund të ketë implikime për të gjithë industrinë, me një mundësi të rritur të ndarjes së mëtejshme të industrisë, ndarjes së zinxhirëve të vlerës globale dhe shpërbërjes së standardeve globale për telekomunikacionin celular," përfundoi Ericsson.

Në tetor 2020, rregullatori i Suedisë ndaloi Huawei dhe ZTE të marrin pjesë në rrjetet e ardhshme të 5G të vendit. Huawei shpejt u përgjigj me një sfidë ligjore, e cila është zvarritur për shumë muaj. Një vendim përfundimtar mbi çështjen pritet të merret brenda javëve të ardhshme.

Që nga njoftimi i ndalimit, Ericsson, i cili rivalizon Huawei në të gjithë globin, ka mbështetur zëri për rrëzimin e vendimit. Ndër të tjera, CEO i saj Borje Ekholm e quajti ndalimin një shkelje të konkurrencës së lirë dhe tregtisë, duke thënë se copëzon më tej tregun 5G dhe pengon inovacionin. Sipas Ekholm, vendimi do të vonojë gjithashtu shpërndarjen kombëtare 5G të Suedisë për shkak të më pak pjesëmarrësve.
Dy javë më parë, gazeta kineze Global Times publikoi një artikull duke kërkuar që Suedia të rishikojë vendimin e saj "në natyrë të keqe" për të përjashtuar Huawei dhe ZTE nga zgjerimi 5G, duke shtuar se pjesëmarrja e Ericsson në tregun kinez nuk ishte e garantuar.

Gjatë muajve të kaluar, vende të shumta kanë ndaluar dy gjigandët kinezë të telekomit mes luftës tregtare në vazhdim me Kinën, duke përfshirë Indinë, Australinë, Zelandën e Re, Japoninë, Suedinë, MB dhe SH.B.A., duke përmendur shqetësime të sigurisë kombëtare dhe frikën e spiunazhit të qeverisë kineze . Huawei, ZTE dhe firmat e tjera kineze të teknologjisë kanë mohuar vazhdimisht dhe ashpër akuzat.