Këshilli i Sigurimit i KB i bën thirrje Izraelit & Palestinës që t'i përmbahen armëpushimit

Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara (KS i KB) ka nxitur Tel Aviv dhe militantët palestinezë në Gaza të respektojnë plotësisht armëpushimin e rënë dakord së fundmi në deklaratën e tij të parë që kur shpërtheu përshkallëzimi i fundit.

Anëtarët e Këshillit të Sigurimit bënë thirrje për "respektim të plotë të armëpushimit" të arritur midis Izraelit dhe grupeve militante palestineze në rripin e Gazës pas 11 ditësh një bllokimi të dhunshëm. Ai gjithashtu vuri në dukje "nevojën e menjëhershme për ndihmë humanitare për popullatën civile palestineze, veçanërisht në Gaza".

Deklarata e parë e lëshuar nga Këshilli i Sigurimit i KB mbi shpërthimin e fundit të konfliktit Izraelito-Palestinez nuk përmban asnjë dënim të akteve të dhunës, megjithatë.

Një draft i mëparshëm thuhet se tha se "anëtarët e Këshillit të Sigurimit dënuan të gjitha aktet e dhunës ndaj civilëve, përfshirë aktet e terrorit, si dhe aktet e provokimit, nxitjes dhe shkatërrimit." Ai gjithashtu shprehu shqetësime në lidhje me "tensionet dhe dhunën në Jeruzalemin lindor" dhe thirri nga të dy palët për të respektuar "status quo-në historike në vendet e shenjta".

Sipas AFP, pasazhet u hoqën që kur draftet e hershme u bllokuan nga delegacioni amerikan që mori një vlerësim nga Izraeli të Shtunën. Tel Aviv lavdëroi Uashingtonin për "mbështetjen e tij të vazhdueshme për Izraelin dhe të drejtën e tij për të mbrojtur qytetarët e tij".

Izraeli gjithashtu vuri fajin e plotë për konfliktin ndaj militantëve të Hamasit në Gaza dhe tha se pret që bashkësia ndërkombëtare të "dënojë dhe çarmatosë Hamasin dhe të sigurojë rehabilitimin e Gazës ndërsa parandalon devijimin e fondeve dhe armëve në terrorizëm".

Më parë, SH.B.A. thuhet se bllokoi gjithashtu një draft Francez duke kërkuar ndaljen e menjëhershme të armiqësive dhe shpërndarjen e papenguar të ndihmës humanitare në Gaza ndërsa konflikti midis Izraelit dhe Palestinezëve po vazhdonte.

Konflikti midis Hamasit dhe Forcës së Mbrojtjes së Izraelit (IDF) shpërtheu ndërsa militantët lëshuan mijëra raketa në territorin e Izraelit. IDF u përgjigj me sulme masive ajrore që synonin Gaza. Armiqësitë u paraprinë nga protesta masive në Jeruzalem, të shkaktuara për një çështje gjyqësore izraelite në lidhje me vendimin për të dëbuar disa familje palestineze nga një lagje lokale.

Përballja e dhunshme 11-ditore mori jetën e më shumë se 200 palestinezëve, duke përfshirë dhjetra fëmijë, si dhe 12 izraelitë, përfshirë një fëmijë. Sipas KB, të paktën 6,000 njerëz që jetojnë në territorin e kontrolluar nga Hamas mbetën të pastrehë për shkak të konfliktit.

 

/argumentum.al