Komentet e Kryetarit të AIR Center Farid Shafiyev mbi situatën në kufirin Armeni-Azerbajxhan

Dr. Farid Shafiyev*

Ditët e fundit, situata në kufirin midis Armenisë dhe Azerbajxhanit ka shkaktuar një raund të ri tensioni midis dy vendeve dhe mori vëmendjen e ndërmjetësuesve ndërkombëtarë. Fatkeqësisht, ata ndërmjetës dhe media globale, të cilat për tridhjetë vjet injoruan faktin e okupimit të territorit të njohur ndërkombëtarisht të Azerbajxhanit, tani nxitojnë të shtrijnë mbështetjen e tyre për pushtetin e dikurshëm okupues dhe të japin mesazhe të gabuara, të cilat nuk do të sjellin paqe në rajon.

Së pari, duhet të theksohet se Armenia ende pushton disa vendbanime Azerbajxhanase - Kerki në Nakhichevan dhe Sofulu, Barkhudarli, Baganis Ayrim, Gizil Hajili, Yukhari Askipara, Ashagi Askipara dhe Kheyrimli - gjithsej shtatë në rajonin Qazakh.

Së dyti, Armenia duhet të pranojë se ekziston një kufi midis dy vendeve, të cilin e pushtoi për tre dekada, dhe gjatë atyre viteve, qeveritë në Jerevan humbën sensin e kufirit.

Së treti, caktimi i kufijve duhet të bëhet bazuar në respektimin e ndërsjellë të integritetit territorial të të dy vendeve. Fatkeqësisht, zërat nga partitë politike armene nuk tregojnë një shenjë pajtimi.

Së katërti, mesazhet nga ndërmjetësit ndërkombëtarë, veçanërisht nga Franca, janë të papranueshme dhe ndezin tension të mëtejshëm në vend që të inkurajojnë paqen. Të gjithë ndërmjetësit, përfshirë Shtetet e Bashkuara dhe Franca, duhet të braktisin një tezë të vjetër mbi statusin e Armenëve në Karabag.

Mënyra e vetme për një paqe të qëndrueshme në rajon është përmes respektimit të integritetit territorial të të tre vendeve të Kaukazit të Jugut mbi bazën e të cilave bashkësi të ndryshme etnike mund të zhvillojnë të drejtat e tyre ekonomike dhe kulturore. Në këtë drejtim, shtytja e standardeve të dyfishta u shërben vetëm atyre forcave, të cilat dëshirojnë të kontrollojnë rajonin bazuar në mendësinë e vjetër perandorake "ndaje dhe sundo".

Azerbajxhani e bëri pozicionin e tij të fortë, përmes mënyrave duke përfshirë fitoren vendimtare në luftën e vitit të kaluar, dhe përpjekjet për të minuar sigurinë e popullit të Azerbajxhanit do të dështojnë.

/argumentum.al

*Ambasador, kryetar i Qendrës së analizës së Marrëdhënieve Ndërkombëtare (AIR CENTER)

https://aircenter.az/en/post/air-center-chairman-farid-shafiyevs-comments-on-the-situation-at-the-armenia-azerbaijan-border-706