Lavrov: Rusia do të reagojë ndaj të gjitha lëvizjeve jo-miqësore në një mënyrë të ashpër por proporcionale.

Rusia nuk do të lërë pa përgjigje hapat e rinj jo miqësorë që janë në përgatitje e sipër në Bashkimin Evropian, tha të hënën Ministri i Jashtëm Sergej Lavrov.

Duke folur në një konferencë mbi marrëdhëniet Ruso-BE, diplomati theksoi se shumë politikanë në Evropë e kuptojnë që politika e konfrontimit është joproduktive.

"Ne shpresojmë se do te kemi kuptim të përbashkët në fund dhe ne do të jemi në gjendje të fillojmë të hartojmë një model të ri të ekuilibruar të marrëdhënieve që do të bazohej në parimet e së drejtës ndërkombëtare ... Rusia mbetet e gatshme për bashkëpunim të drejtë dhe të ndershëm. Por kjo nuk do të thotë që ne do të lëmë pa një reagim hapat e rinj jo miqësorë, përpjekjet për të biseduar me ne nga pozicioni i forcës dhe ndërhyrjen në punët tona të brendshme. Hapa të tillë janë në përgatitje, ata nuk e fshehin atë. Një përgjigje patjetër do të pasojë, "tha Lavrov .

Më parë, diplomati i lartë tha se Brukseli vazhdon të forcojë politikën e tij të përmbajtjes së Moskës dhe paralajmëroi se Moska do të vazhdojë të reagojë ndaj të gjitha lëvizjeve jo-miqësore në një mënyrë të ashpër por proporcionale. Ai gjithashtu vuri në dukje se Rusia mbetet e interesuar të bashkëpunojë me BE dhe vendet e saj anëtare "në frymën e pragmatizmit dhe respektit të ndërsjellë, në përputhje me normat e njohura përgjithësisht të së drejtës ndërkombëtare".

Marrëdhëniet midis Rusisë dhe shteteve perëndimore filluan të përkeqësohen gradualisht pas grushtit të shtetit të sponsorizuar nga SHBA në vitin 2014 në Ukrainë, i cili përmbysi qeverinë e zgjedhur në mënyrë demokratike.

Konferenca e marrëdhënieve Rusi-BE u organizua nga Ambasada Portugeze në Moskë, delegacioni i BE-së në Rusi dhe këshilli Rus për marrëdhëniet ndërkombëtare.

/argumentum.al