NATO dënon devijimin detyruar e fluturimit të Ryanair drejt Bjellorusisë dhe kërkojnë urgjent hetim të pavarur,

Në një deklaratë, Këshilli i Atlantikut të Veriut (NAC) - organi kryesor vendimmarrës politik i aleancës i përbërë nga ambasadorë të NATO-s - dënoi devijimin e detyruar të dielën të fluturimit Ryanair në kryeqytetin Bjellorus Minsk. Ata kërkojnë lirimin e menjëhershëm të z. Pratasevich dhe znj. Sapega.

Deklaratë nga Këshilli i Atlantikut të Veriut për Bjellorusinë

Këshilli i Atlantikut të Veriut dënon me forcë devijimin e detyruar në Minsk, Bjellorusi të një fluturimi Ryanair midis Athinës dhe Vilnius më 23 maj, si dhe heqjen nga avioni i devijuar dhe arrestimin e Raman Pratasevich, një gazetar i shquar Bjellorus që udhëtonte në bord dhe Sofjen Sapega. Ky veprim i papranueshëm shkel seriozisht normat që rregullojnë aviacionin civil dhe rrezikoi jetën e pasagjerëve dhe ekuipazhit. Ne mbështesim thirrjet për një hetim urgjent të pavarur, përfshirë nga Organizata Ndërkombëtare e Aviacionit Civil (ICAO). Ne mbështesim masat e marra nga Aleatët individualisht dhe kolektivisht në përgjigje të kësaj incidenti.

Ndalimi i z. Pratasevich është një shkelje e parimeve të mospajtimit politik dhe lirisë së shtypit. Bjellorusia duhet të lirojë menjëherë dhe pa kushte z. Pratasevich dhe znj. Sapega. Aleatët e NATO-s i bëjnë thirrje Bjellorusisë të respektojë të drejtat dhe liritë themelore të njeriut dhe t'i përmbahet rendit ndërkombëtar të bazuar në rregulla. Aleatët qëndrojnë në solidaritet me Letoninë pas dëbimit të pajustifikuar të diplomatëve Letonezë.

/argumentum.al