Nëse Jezusi do të ishte në vijën e frontit Izraelo-Palestinez tani, çfarë do të bënte?

By Revd Frank Gelli*

Ndërsa Forcat e Mbrojtjes së Izraelit vazhdojnë të rrafshojnë Gazën me raketa, duke përkeqësuar vuajtjet e Palestinezëve, po sikur Jezusi të shfaqej në rrugët e rrethuara?

Çfarë do të bënte Mesia? Në anën e kujt do të ishte ai? Në Jeruzalem, vuajtjet palestineze nuk mund të diskutohen. Shtëpitë e konfiskuara, njerëzit e qëlluar, të pastruar etnikisht. Ushtarët izraelitë janë agresorët - kjo është e qartë. A do ta lëshonte Jezui atëherë tërbimin e tij të drejtë kundër tyre? E ndërlikuar sepse, mos harroni, ai nuk ishte arab por hebre. Ajo anë e identitetit të tij historik është thelbësore. Dhe izraelitët janë hebrenj. Çfarë do të bënte Jezusi atëherë? A mund ta rregullojë?

Duke marrë shkas nga tregimi i përhumbur i Dostojevskit për Inkuizitorin e Madh në ‘Vëllezërit Karamazov’, unë shoh Jezusin përsëri duke ecur në Tokë. Jo në Seviljen e Inkuizicionit të evokuar nga shkrimtari rus, por në Jeruzalem sot. Ki parasysh, kjo nuk është Ardhja e Dytë e profetizuar nga Shkrimet. Ai nuk shfaqet në lavdi i shoqëruar nga engjëjt me shpata të zjarrta. Jezusi viziton Palestinën vetëm për një ditë. Dhe të gjithë e njohin atë ndërsa lëviz. “O Bir i Zotit! Na ndihmoni!" Të krishterët bërtasin. “Profeti Jezus, Biri i Marisë! Goditni shtypësit tanë! " Myslimanët thirren. Turma të mëdha mblidhen rreth tij. Mjaft për të shqetësuar IDF. "Arrestoni atë imitues çmendur!" komandon një oficer izraelit. Dhe kështu Mesia kapet dhe mbyllet në një burg të ushtrisë.

Izraelitët mund t'ua tregojnë shokëve hebrenj. “Ju jeni një nga ne, i huaj. Një hebre si ne, "i vë të burgosurit hetuesi i zhgënjyer i IDF," Pse po i shkakton telashe? Çfarë ju intereson këtyre arabëve bezdisës? ” Ashtu si në historinë e Inkuizitorit të Madh, Jezusi është i heshtur. Çfarë do të fitonte një shkëmbim i ngushtë midis tij dhe oficerit me mendje të ngushtë? Megjithatë, zemra e tij e shenjtë digjet nga dashuria për palestinezët dhe për njerëzit e tij. Kështu duhet të jetë. Gjynah që Kisha, për shekuj me radhë, ka injoruar çifutizmin e Jezusit. Ose u përpoq ta minimizonte atë. Një gabim i madh. Sepse ai është në thelb Mesia, Krishti i Judaizmit. Shumë hebrenj me të vërtetë e njohën atë si të tillë. Disa e refuzuan atë por kjo ishte pjesë e planit hyjnor.

Atëherë, çfarë bën Jezusi? Thirrni legjione engjëjsh nga Qielli për t'i dhënë IDF një mësim? Ai mund të kishte vepruar kështu në Kopshtin e Gjetsemanit shumë kohë më parë, por ai zgjodhi të mos veprojë. A mund të bëjë që ai në mënyrë të mbinatyrshme të kthehet në besim te Izraelitët? Të bëhen të krishterë? Në fakt ka rreth ‘hebrenj për Jezusin’ përreth - është e mundur. Ky do të ishte një veprim detyrues. Na pëlqen apo jo, hebrenjtë nuk duan ta përqafojnë Kryqin. Inkuizicioni u përpoq të detyrojë hebrenjtë spanjollë (dhe Moors gjithashtu) në Kishë, por shumica e tyre i rezistuan asaj. Ose praktikuan një krishterim të rremë në publik ndërsa qëndronin në fe të tyre stërgjyshore në mënyrë private. Diçka në ndërgjegjen hebraike largohet nga pagëzimi. Sakramentet janë të huaja për ta. Ata nuk do t’i kenë ato. Arsyet janë komplekse, por është një fakt.

A është Mesia i mbërthyer në një dilemë? (Ose më saktë, unë jam. Unë dua të them, në përrallën time.) Ai dëshiron të ndalojë dhunën kundër palestinezëve, t'u japë atyre detyrimin e tyre, ndërsa në të njëjtën kohë si një hebre nuk mund të dëmtojë popullin e tij. Ai e di sa kanë vuajtur edhe ata. Përndjekjet, masakrat, torturat, Holokaustin, Jezusi është i vetëdijshëm për të gjitha. E brengos atë që hebrenjtë janë kthyer padrejtësisht ndaj një race tjetër, por… çfarë mund të bëjë ai për të zgjidhur problemin hidhërues?

Po e mendoj këtë, duke ndjerë se nuk po arrij askund. Si të mbyllesh në dhomën e famshme të mbyllur kur… Eureka! Një blic i intuitës së Zen zhbllokon derën e daljes së fshehur. Ditën tjetër mora pjesë në një debat në internet në Ditën e Al-Quds në Tanzani. Një tjetër pjesëmarrës ishte një rabin nga Neturei Karta. Kjo eshte! Judaizmi i ndriçuar i Neturei Karta e bën atë.

Për të shpjeguar. ‘Neturei Karta’ është një shprehje hebraike. Do të thotë ‘Gardianët e Qytetit’. Një lëvizje brenda Judaizmit rreptësisht Ortodoks. Nga pamja e jashtme ata duken si hebrenj të tjerë Haredi. Kaftanë ose kostume të zeza, këmisha të bardha, kapele fedora, unaza dhe mjekra të gjata. Çifutët e ashpër anti-sionistë, Neturei Karta mund të shihen duke demonstruar së bashku me palestinezët dhe duke bërë thirrje për t'i dhënë fund shtetit të Izraelit, megjithëse në mënyrë paqësore. Mbi Tevratin dhe bazat rabinike ata e konsiderojnë shtetin sionist si një rebelim kundër Zotit sepse u krijua me forcë. Hebrenjtë do të shkojnë në Tokën e Shenjtë kur kombet dhe vendasit do t'i pyesin lirisht edhe ata. Sigurisht, ata ende presin ardhjen e Mesisë së tyre. Unë mendoj si hebrenjtë mesianikë.

Në fund të historisë së tij, Dostojevski ka hequr dorë nga Inkuizitori i Madh nga djegia e Jezusit si një kërcënim për Kishën. Në vend të kësaj ai e lëshon atë në rrugicat e qytetit. Mesia zhduket, i heshtur dhe joefektiv. Prifti është më optimist. Unë po e kam Jezusin Hebre në mënyrë dinamike t’i drejtojë ushtarët e Izraelit të mbeten Hebrenj, por të përqafojnë një formë më të mirë, shpirtërore dhe çlirimtare të Judaizmit. Ajo e Neturei Karta. Armët bien nga duart e tyre, ata pranojnë të drejtat e palestinezëve dhe pranojnë se do të qëndrojnë në Tokën e Shenjtë, jo si sundimtarë, por si mysafirë. A nuk të kap kjo?

Ajo bandë jashtëzakonisht idiote, të ashtuquajturit zionistë të krishterë, do ta urrejnë këtë rezultat. Shumë myslimanë gjithashtu do ta trajtojnë atë me përbuzje. Një fantazi e papunë, do të reagojnë ata. Rruga përpara është përmes xhihadit të armatosur që çon në fitore, çfarë tjetër? Shumë fantastike gjithashtu, duke pasur parasysh marrëdhëniet ekzistuese të fuqisë në botë. Në të vërtetë, unë ndiej që vizioni im është më frymëzues, më i vërtetë. Mençuria e Jezusit tim, Mesisë Hebre, ia del mbanë mençurisë / dhunës së të mençurve. Dashtë Zoti, Jezusi do ta rregullojë atë!

*Prift, aktivist dhe kritik kulturor anglikan. Ai ka lexuar filozofi dhe teologji në Universitetet e Londrës dhe Oksfordit, ka shërbyer në famulli në Londër dhe gjithashtu si kapelan i Kishës së Shën Nikollës, Ambasada Britanike, Ankara, Turqi. Ai ka botuar disa libra mbi tema shpirtërore të disponueshme në Amazon dhe leksione mbi dialogun fetar / ndërfetar në shumë konferenca akademike në MB, SH.B.A., Zvicër, Katar, Iran dhe Itali.

https://www.rt.com/op-ed/523863-jesus-israel-palestine-gaza/