Presidenti slloven, Borut Pahor: Ndryshim kufijsh në Ballkan bie erë lufte!

Presidenti slloven mohon kategorikisht që të ketë dalë nga Sllovenia dokumenti (non-paper)  mbi ndryshimin e kufijve. "Ne jemi kundër kësaj teorie", tha Pahor

Ndryshim kufijsh në Ballkan do të thotë "zgjidhje" jo paqësore e konflikteve midis vendeve të rajonit, deklaroi Presidenti i Sllovenise Borut Pahor në një  interviste  për “Albanian Daily News” .

Pahor bëri një vizitë në Tiranë më 6 maj në përgatitje të takimit të nivelit të lartë të procesit të Brdo-Briunji që do të mbahet më 17 maj në Ljubljane ku zhvilloi bisedime me presidentin Ilir Meta.

“Kam shfrytëzuar këtë mundësi për të informuar Presidentin mbi Samitin që do të mbahet në kuadër të Procesit Brdo-Brijuni në Slloveni. Të gjithë presidentët rajonalë po marrin pjesë, duke përfshirë edhe Presidentin shqiptar, ”tha Presidenti Pahor, i cili u ndal gjatë në qëllimin ambicioz të Samitit të sponsorizuar nga Sllovenia, i cili do të marrë Presidencën e BE gjatë gjysmës së dytë të këtij viti.

Sipas tij, Shqiperia duhet të pres Maqedoninë e Veriut që të zgjidhe konfliktin me Bullgarinë për të vijuar më pas  bisedimet për anetarësim me BE.

Në një koment për hapjen e konferencës së parë ndërqeveritare të BE-së me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut gjatë Presidencës Sllovene, Z. Pahor ishte ngurrues në lidhje me mosmarrëveshjet midis Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë, e cila ka bllokuar procesin e mëtejshëm të Shkupit. I pyetur nëse Shqipëria do të priste që ajo mosmarrëveshje të zgjidhej, Presidenti Pahor la të kuptohet se të dy vendet duhet të fillojnë procesin e negociatave. "Më lejoni të jem në anën pozitive për të dy vendet, Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë," tha ai.

Ne jemi të vetëdijshëm se Maqedonia e Veriut ka vuajtur shumë gjatë negociatave, gjatë bllokadës së Greqisë. Por me të vërtetë ka bërë më të mirën gjatë negociatave. Një gjë është e qartë: premtimi i Brukselit ka qenë që kur të bëni punën tuaj do të merrni dritën jeshile. Por tani jemi në një situatë kur një bllokadë e re ka filluar nga Bullgaria dhe ne do të dëshironim të kalonim nëpër këtë mur që është atje. Më lejoni të jem në anën pozitive për të dy vendet, Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë”.

I pyetur në lidhje me ‘non paper’ të diskutueshëm që pretendohet të ketë origjinën nga Ljubljana, Presidenti Slloven u përgjigj: “Jo, nuk jam dakord për atë teori. Ne nuk e dimë kush është autori i këtij punimi dhe unë nuk ndaj pikëpamjet e përmendura në atë ‘jo-letër’. Unë u bëj apel të gjithëve që të mos mendojnë as për ndryshime të kufijve sepse nuk do të përfundojnë në paqe. "

Në fund Presidenti slloven ka dhe një apel për politikanët shqiptarë :”Të bëjnë gjithçka që munden për t'i larguar njerëzit nga kjo krizë Covid dhe më pas të zgjidhin problemet ekonomike, sociale dhe të tjera. “Por le ta bëjmë atë në një mënyrë të ndershme dhe të ndershme në mënyrë që njerëzit të mund të na besojnë. Kjo është fjala më e rëndësishme: ne nuk duhet të humbasim besimin e njerëzve! " tha Presidenti i Sllovenisë Borut Pahor.

/argumentum.al