Rusia autorizon "Sputnik Light", vaksinën anti-Covid me një dozë të vetme

Rusia ka regjistruar Sputnik Light, vaksinën me dozë të vetme kundër COVID-19, e cila ka një efikasitet prej 79.4 përqind, tha Fondi Rus i Investimeve Direkte (RDIF).

"Ministria Ruse e Shëndetësisë, Qendra Kombëtare e Kërkimit Gamaleya e Epidemiologjisë dhe Mikrobiologjisë dhe Fondi Rus i Investimeve Direkte njoftojnë se Sputnik Light, një dozë e vetme vaksine COVID-19, ka marrë autorizimin për përdorim në Rusi ... Doza e vetme Sputnik Vaksina e dritës demonstroi efikasitet prej 79.4% sipas të dhënave të analizuara të marra nga 28 ditë pas administrimit të injeksionit. Një nivel efikasiteti afër 80% është më i lartë se ai i shumë vaksinave me dy doza, "lexon njoftimi për shtyp.

Sipas deklaratës, efikasiteti i Sputnik Light u llogarit në bazë të të dhënave të marra nga rusët "të vaksinuar me një injeksion të vetëm, pasi nuk kishin marrë të dytën për asnjë arsye gjatë programit të vaksinimit masiv midis 5 dhjetorit 2020 dhe 15 prillit 2021. "

Sputnik Light është përbërësi i parë i vaksinës së parë të regjistruar në botë kundër koronavirusit Sputnik V - numri i serotipit adenovirus njerëzor rekombinant 26 (rAd26).

RDIF vëren se Sputnik Light ka rezultuar efektive kundër të gjitha llojeve të reja të koronavirusit, siç demonstrohet nga Qendra Gamaleya gjatë testeve laboratorike. Sipas deklaratës, asnjë ngjarje e rëndë anësore nuk u regjistrua pas vaksinimit me Sputnik Light.

"Faza I / II e Studimit të Sigurisë dhe Imunogjenitetit të vaksinës Sputnik Light ka demonstruar se: Sputnik Drita mund të shkaktojë zhvillimin e antitrupave specifikë të antigjenit IgG në 96.9% të individëve në ditën e 28-të pas vaksinimit; Vaksina e Sputnik Drita sjell zhvillimin të antitrupave neutralizues të virusit në 91.67% të individëve në ditën e 28-të pas imunizimit; Përgjigja imune qelizore kundër Proteinës S të SARS-CoV-2 zhvillohet në 100% të vullnetarëve në ditën e 10-të, "tha RDIF.

Vaksina Sputnik Light COVID-19 është efektive në vaksinimin fillestar, ri-vaksinimin dhe mund të përdoret për të rritur efikasitetin nëse administrohet në kombinim me vaksinat e tjera, Alexander Gintsburg, tha drejtori i Qendrës Kërkimore Gamaleya për Epidemiologji dhe Mikrobiologji të Ministrisë Ruse të Shëndetësisë,

"Sputnik Light ofron një vlerë të fortë në vaksinimin fillestar dhe ri-vaksinimin, si dhe rrit efikasitetin kur merret në kombinim me vaksinat e tjera," tha Gintsburg siç citohet në një njoftim për shtyp të RDIF.

Sipas tij, vaksina me një dozë të vetme do të ndihmojë në parandalimin e përhapjes së koronavirusit përmes imunizimit të grupeve më të mëdha të popullsisë, si dhe mbështetjen e niveleve të larta të imunitetit tek ata që janë infektuar më parë.

CEO i RDIF Kirill Dmitriev, nga ana e tij, tha se Sputnik V me dy doza do të mbetet vaksina kryesore për fushatën e imunizimit në Rusi, ndërsa Sputnik Light do të jetë më shumë një produkt eksporti.

Më 21 shkurt 2021, Qendra Gamaleya dhe RDIF, fondi sovran i pasurisë i ngarkuar me eksportet e vaksinave ruse, filluan një studim global të efikasitetit të Sputnik Dritës. Faza e tretë studimi klinik që përfshin 7,000 njerëz është kryer në shumë vende duke përfshirë Rusinë, Emiratet e Bashkuara Arabe, Gana dhe të tjerët. Rezultatet e përkohshme pritet të merren në maj 2021.

/argumentum.al