Rusia do të ndërmarrë hapa të mëtejshëm për të mbështetur armëpushimin e Nago-Karabakut

Rusia do të ndërmarrë hapa të mëtejshëm që synojnë mbështetjen e armëpushimit midis Azerbajxhanit dhe Armenisë në rajonin e Nago-Karabakut, tha të martën Ministri i Jashtëm rus Sergej Lavrov.

Duke folur në një konferencë shtypi në kryeqytetin Azerbajxhan, Baku, pas një takimi me homologun e tij Azerbajxhan Jeyhun Bayramov, Lavrov tha se zgjidhja e konfliktit të Nago-Karabak do të lejojë zhbllokimin e tranzitit të lartë dhe potencialit ekonomik të rajonit, i cili ishte bllokuar për vite.

"Ne folëm në detaje për përparimin në zgjidhjen e Nago-Karabakut. Ne kemi një mendim të përbashkët se çelësi për normalizimin e mëtejshëm në rajon është aderimi në mënyrë të plotë i marrëveshjeve të arritura nga udhëheqësit e Rusisë, Azerbajxhanit dhe Armenisë në 9 nëntor vitin e kaluar dhe 11 janar të këtij viti, ”tha Lavrov.

"Këto marrëveshje sigurojnë të gjithë mekanizmat e nevojshëm për të mbështetur ndërprerjen e të gjitha armiqësive dhe kanë për qëllim zhbllokimin e transportit dhe lidhjeve të tjera. Kjo situatë ka penguar tranzitin e lartë dhe potencialin ekonomik të këtij rajoni të rëndësishëm gjeopolitikisht për vite," tha ai.

Nga ana e tij, Bayramov kritikoi mosgatishmërinë e Armenisë për të ndarë hartat e minave, duke thënë se 22 Azerbajxhanas u vranë nga eksplozivët e vendosur gjatë periudhës së okupimit.

"Ne e shohim këtë trend si të rrezikshëm dhe po e shikojmë me kujdes. Ne jemi gati të kthejmë faqen aktuale. Meqenëse situata e okupimit ka mbaruar, ne mund të flasim për normalizimin e marrëdhënieve me Armeninë. Azerbajxhani po ndërmerr hapa në këtë drejtim," tha ai

Në 44 ditë luftimesh që filluan në fund të Shtatorit dhe lanë më shumë se 5,600 njerëz të vdekur nga të dy palët, ushtria Azerbajxhanase u fut thellë në Nagarag-Karabak, duke e detyruar Armeninë të pranonte një marrëveshje paqeje që pa Azerbajxhanin të rimarrë pjesën më të madhe të rajonit së bashku me zonat përreth . Rusia vendosi gati 2,000 paqeruajtës për të paktën pesë vjet për të monitoruar marrëveshjen e paqes dhe për të lehtësuar kthimin e refugjatëve.