Si Azerbajxhani ndryshoi hartën energjetike të Detit Kaspik

Që nga shembja e Bashkimit Sovjetik, nafta e papërpunuar dhe gazi natyror kanë luajtur një rol kryesor në gjeopolitikën e rajonit të Kaspikut. Të ardhurat nga hidrokarburet u bënë një burim i rëndësishëm i rritjes ekonomike për vendet e Basenit Kaspik si Azerbajxhani, Kazakistani dhe Turkmenistani. Menjëherë pasi fituan pavarësinë në fillim të viteve 1990, shtetet Kaspike zbatuan politikat energjetike që mbrojnë interesat e tyre kombëtarë. Sipas BP 2020 Rishikimi Statistikor i Energjisë Botërore rezervat totale të provuara të energjisë të shteteve Kaspike janë: Kazakistani ka 30,00 miliardë fuçi naftë dhe 2,7 trilion metra kub gaz, Azerbajxhan 7,00 miliardë fuçi naftë dhe 2,8 trilion metra kub gaz, Turkmenistani 0.6 miliard fuçi naftë dhe 19.5 trilion metra kub gaz.

Rezervat e tilla të pasura të hidrokodonit lejuan që vendet e Kaspikut të kontribuojnë ndjeshëm në tregjet globale të energjisë. Sot, vendet e Kaspikut janë duke furnizuar me naftë dhe gaz natyror në tregje të ndryshme të energjisë dhe ata janë të interesuar në rritjen e vëllimit të eksportit dhe diversifikimin e rrugëve të eksportit. Në krahasim me Turkmenistanin dhe Kazakistanin, të cilat furnizojnë burime energjie kryesisht në Kinë dhe Rusi, Azerbajxhani krijoi një shtyllë kurrizore për të eksportuar burime të energjisë në Evropë dhe hapësirën Transatlantike. Ndërsa Deti Kaspik është i mbyllur në det, dhe burimet e tij të hidrokarbureve ndodhen në një distancë të madhe nga konsumatorët kryesorë të energjisë në botë, ndërtimi i infrastrukturës së energjisë ishte shumë i rëndësishëm për të eksportuar naftë dhe gaz.

Për këtë qëllim, Azerbajxhani krijoi momentin historik për shpërndarjen e naftës së parë Kaspike dhe gazit natyror duke zbatuar mega projekte energjetike si tubacioni i naftës Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) dhe Korridori Jugor i Gazit (SGC). Tani, mund të thuhet se të dy projektet e energjisë rezultuan nga politika e suksesshme e energjisë e zbatuar nga Azerbajxhani. Pavarësisht nga recesioni COVID-19, furnizimi me naftë i Azerbajxhanit në tregjet botërore të energjisë vazhdoi. Në përgjithësi, tubacioni BTC mbart kryesisht naftë bruto Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) dhe kondensatën Shah Deniz nga Azerbajxhani. Gjithashtu, vëllime të tjera të naftës bruto dhe kondensatës vazhdojnë të transportohen përmes BTC, duke përfshirë vëllime nga Turkmenistani, Rusia dhe Kazakistani. Siç është e qartë, tubacioni BTC lidhi drejtpërdrejt burimet e naftës në Kaspik me tregjet perëndimore të energjisë. Gazsjellësi BTC eksportoi mbi 27.8 milion ton naftë bruto të ngarkuar në 278 cisterna në terminalin Ceyhan në vitin 2020. Vendet evropiane dhe aziatike u bënë blerësit kryesorë të naftës azerbajxhanase, dhe Italia (26.2%) dhe Kina (14%) u bënë dy importuesit kryesorë të naftës nga Azerbajxhani.

Përfundimi me sukses i SGC gjithashtu forcoi pozicionin e Azerbajxhanit në rajonin e Kaspikut. Gazi i parë natyror Kaspik në tregjet evropiane të energjisë është furnizuar tashmë përmes Gazsjellësit Trans Adriatik (TAP) në Dhjetor 2020, i cili është segmenti Evropian i SGC. Sipas konsorciumit TAP AG, një total prej një miliard metra kub (bcm) gaz natyror nga Azerbajxhani ka hyrë tani në Evropë përmes pikës greke të ndërlidhjes Kipoi, ku TAP lidhet me Gazsjellësin Trans Anatolian (TANAP). Projekti TAP kontribuon ndjeshëm në diversifikimin e burimeve të furnizimit dhe rrugëve në Evropë.

Një tjetër ngjarje historike që preku rajonin e Kaspikut ishte afrimi midis Turkmenistanit dhe Azerbajxhanit. Memorandumi i Mirëkuptimit për eksplorimin e përbashkët të fushës në det të hapur "Dostluk / Friendship" (i quajtur më parë Kapaz në Azerbajxhan dhe Sardar në Turkmen) fushë midis Azerbajxhanit dhe Turkmenistanit ishte një ngjarje e rëndësishme që do të shkaktojë ndryshime pozitive në hartën energjetike të Detit Kaspik.

Asambleja e Parlamentit të Turkmenistanit dhe Azerbajxhanit tashmë kanë miratuar kërkimin, zhvillimin dhe vendosjen e përbashkët të Memorandumit të dakorduar të burimeve hidrokarbure në fushën "Dostluq". Duhet të theksohet se për herë të parë dy vende të Kaspikut ranë dakord të bashkëpunojnë në sektorin e energjisë, i cili hap një dritare për tubacionin e ardhshëm Trans-Kaspik (TCP) nga Turkmenistani në Azerbajxhan. Një bashkëpunim i tillë dhe tranziti i ardhshëm i naftës dhe gazit turkmen përmes infrastrukturës ekzistuese të energjisë së Azerbajxhanit do të jetë një moment historik për bashkëpunimin trans-rajonal.

Furnizimi me gaz natyror i Kaspikut dhe Azisë Qendrore në tregjet evropiane të energjisë ishte gjithmonë tërheqës. Prandaj, TCP është një projekt strategjik i energjisë për SHBA dhe BE. Pas nënshkrimit të Konventës Kaspik, zyrtarët e BE rifilluan bisedimet me Turkmenistanin në lidhje me TCP. Vizita në maj 2019 e delegacionit turkmen të kryesuar nga këshilltari i Presidentit të Turkmenistanit për çështjet e naftës dhe gazit kishte për qëllim mbajtjen e konsultave teknike midis Turkmenistanit dhe BE. Delegacioni turkmen u takua me përfaqësuesit e Drejtorisë së Përgjithshme të Energjisë të Komisionit Evropian dhe me përfaqësuesit e kompanive "British Petroleum", "Shell" dhe "Total". TCP është një projekt që mbështet diversifikimin e burimeve të gazit dhe rrugëve për BE dhe tubacionin e gazit për në BE nga Turkmenistani dhe Azerbajxhani përmes Gjeorgjisë dhe Turqisë, i njohur si kombinimi i "Gazsjellësit Trans-Kaspik" (TCP), "Jug - Zgjerimi i Ardhshëm i Tubacionit të Kaukazit ”(SCPFX) u bë“ Projekti me Interes të Përbashkët ”për BE.

Përfundimisht, Azerbajxhani është një lojtar kryesor i energjisë në rajon. Projektet mega energjetike të vendit luajnë një rol të rëndësishëm për të furnizuar naftën dhe gazin Kaspik në tregjet globale të energjisë. Sidoqoftë, Lufta e Dytë e Karabakut ka zbuluar rëndësinë e paqes dhe sigurisë në rajon. Gazsjellësi BTC dhe Korridori Jugor i Gazit që lidhin drejtpërdrejt energjinë Kaspike me tregjet e energjisë Perëndimore ishin nën kërcënimin e vazhdueshëm të Armenisë. Siç vuri në dukje nga Hikmat Hajiyev, Këshilltari i Politikës së Jashtme të Presidentit, "Armenia lëshoi raketa grumbulluese në tubacionin BTC në rajonin Yevlak". Për fat të mirë, gjatë Luftës së Dytë të Karabakut, Azerbajxhani mbrojti infrastrukturën e tij strategjike dhe nuk pati ndërprerje të energjisë. Por sulmet ndaj infrastrukturës kritike të energjisë zbuluan se paqëndrueshmëria në rajon do të shkaktonte dëmtime të interesave të shumë shteteve.

Në fund, Azerbajxhani ndryshoi hartën energjetike të Detit Kaspik duke përfunduar mega projekte energjetike, si dhe duke krijuar momentin historik për bashkëpunimin energjetik në rajonin e Kaspikut. Pas fitores së Azerbajxhanit në Luftën e Dytë të Karabakut, vendi mbështet integrimin e plotë ekonomik rajonal duke hapur të gjitha lidhjet e transportit dhe komunikimit. Tani, rëndësia e rajonit të Kaspikut u bë shumë më e rëndësishme dhe Azerbajxhani mbështet idenë e eksportimit të gazit natyror nga Turkmenistani dhe Mesdheu përmes SGC. Një bashkëpunim i tillë do të rrisë më tej rëndësinë gjeostrategjike të SGC, si dhe rolin e Azerbajxhanit si një vend tranzit./argumentum.al