Zgjedhjet parlamentare/ Ambasadori Kroat në Tiranë: "Demokracia në Shqipëri mbijetoi në 25 Prill"

“Gjëja më e rëndësishme është që demokracia në Shqipëri ka mbijetuar në 25 Prill. Në karrierën time të gjatë diplomatike, unë kam ndjekur shumë zgjedhje - parlamentare, lokale, presidenciale, si dhe iniciativa të ndryshme për referendum - por askund angazhimi i bashkësisë ndërkombëtare nuk ka qenë aq i dukshëm sa në këto zgjedhje, "tha Ambasadori Kroat. në Tiranë, Zlatko Kramaric.

Duke e konsideruar si të rëndësishëm rolin e bashkësisë ndërkombëtare që këto zgjedhje të jenë të qeta, të jenë të drejta dhe të lira dhe të zhvillohen në një atmosferë demokratike, Ambasadori Kramaric vuri në dukje në një intervistë ekskluzive per ” Albanian Daily News” se mund të thuhet se ato pritjet, pak a shumë, u përmbushën deri në 25 Prill. Por, sipas tij, vijon pjesa e dytë nga më të vështirat e punës që ka të bëjë me qeverinë e re në bashkëpunim me Parlamentin, shumicën qeverisëse dhe opozitën. “Ata duhet të kryejnë të gjitha këto detyrime që mbetën të pazgjidhura në mandatin e mëparshëm, të cilat u vonuan për disa kohë më të mira. Këtu, mbi të gjitha, nënkuptojmë miratimin e këtyre ligjeve pa të cilat nuk është e mundur të hyni në procesin e negociatave. Shkurtimisht: është e nevojshme të harmonizojmë legjislacionin shqiptar dhe atë të BE-së. ”

I pyetur se cili është qendrimi kroat, sa i përket dokumentit jo zyrtar slloven, që flet për ndryshim te kufijve në Ballkan, Ambasadori kroat thotë se  se çdo ndryshim kufijsh, do të tregonte domosdoshmërisht  nje efekt domino me pasoja tragjike.Zgjidhja e vetme për këto vende është anëtarësimi në BE dhe aleancën e NATO-s thekson Ambasadori Zlatko Kramariç

“Interesat kroate janë të qarta - Bosnjë-Hercegovina është ekskluzive e zbatueshme si një shtet unik me gjithë larminë e tij dhe ato trashëgimi etnike, politike dhe fetare dhe kulturore. Mbi të gjitha, Bosnjë-Hercegovina si një hapësirë politike është një fakt historik që është shumë më i vjetër se marrëdhënia e sotme konfuze. Marrëveshja e Dejtonit mori këtë përbërës historik. Do të ishte e dëshirueshme që këto fakte të ishin të vetëdijshme për të gjitha politikat e BE-së, të cilat marrin pjesë aktivisht në zgjidhjen e krizës së Bosnje-Hercegovinës.

 Në këtë kontekst, ne mendojmë se zgjidhja e vetme e mundshme e krizës ekzistuese është përkushtimi serioz i të gjithë politikanëve të vendit për zbatimin e plotë dhe të ndershëm të agjendës së reformave, e cila do të rezultojë në modernizimin e shoqërisë së Bosnjë-Hercegovinës, e cila më pas nënkupton anëtarësimin në BE dhe aleancën e NATO-s. Çdo zgjidhje tjetër, çdo ndryshim në kufi, do të tregonte domosdoshmërisht domino me pasoja tragjike. (Fatkeqësisht, saktësia e pamjaftueshme, pasaktësia e disa traktateve ndërkombëtare - Dejtoni, Ohrii, Kumanova - hapin hapësirë për një lloj spekulimi të tillë politik që janë rezultat i teorive mbizotëruese gjeo-politike, kryesisht, ato të bazuara në këmbëngulje jokritike për rëndësinë e koncepti i 'territorit' dhe të gjitha gjërat e tjera që vijnë nga një praktikë e tillë dhe çfarë përfundon në fashizëm, në luftërat perandorake.)

 Unë mendoj se këto fakte, si dhe të gjitha pasojat negative insistojnë në kapërcimin e teorive dhe miteve gjeopolitike dhe politikanët shqiptarë janë shumë të vetëdijshëm për to; askush në Shqipëri nuk është i shqetësuar nga ideja e "Shqipërisë së Madhe". Dhe kjo është shumë pozitive! Më në fund, probleme të tilla bëhen të parëndësishme në sfondin e anëtarësimit në BE”, tha ndër të tjera Ambasadori Kroat Zlatko Kramariç.

/argumentum.al