Kina dënon ashpër kritikat e G7 për çështje që lidhen me punët e brendshme

Kina ka dënuar deklaratën e përbashkët të udhëheqësve të G7 duke e cilësuar si ndërhyrje e rëndë në politikat e brendshme të vendit.

Një zëdhënës i Ambasadës Kineze në Mbretërinë e Bashkuar shprehu të hënën kundërshtim të fortë ndaj një komunikate të përbashkët të lëshuar nga udhëheqësit e Grupit të Shtatë (G7) në të cilin grupi i kombeve kritikoi Pekinin për çështje që lidhen me rajonin special administrativ të Hong Kongut të Kinës, Xinjiang Uygur Rajoni Autonom dhe Tajvani.

Në një deklaratë, zëdhënësi tha se kritikat ishin të bazuara në fakte të shtrembëruara dhe përsëri e nxiti grupin të ndalonte ndërhyrjen në punët e brendshme të Kinës.

"Ne i nxisim SH.B.A. dhe anëtarët e tjerë të G7 të respektojnë faktet, të njohin situatën, të ndalojnë shpifjen ndaj Kinës, të ndalojnë ndërhyrjen në punët e brendshme të Kinës, të mos dëmtojnë interesat e Kinës dhe të bëjnë më shumë gjëra që janë të favorshme për promovimin e bashkëpunimit ndërkombëtar në vend të artificialisht duke krijuar konfrontime dhe fërkime ", tha zëdhënësi.

G7 të Dielën përfundoi samitin e tij të pare në gati dy vjet në vendpushimin jugperëndimor të Britanisë së Gjirit Carbis në Cornwall.

Përveç kritikave ndaj tre rajoneve, udhëheqësit e G7 gjithashtu censuruan Kinën për çështje të tjera, përfshirë politikën tregtare.

Në përgjigje, zëdhënësi e mohoi me forcë akuzën për ndjekjen e politikave "jo të tregut". Niveli total i tarifave të Kinës është ulur në 7.5 përqind që nga nëntori 2018 dhe vendi është i përkushtuar për të hapur dhe për të ndërtuar një mjedis tregu ku ndërmarrjet vendase dhe të huaja trajtohen në mënyrë të barabartë dhe konkurrojnë në një fushë të barabartë loje, tha zëdhënësi.

Duke folur për gjurmimin e origjinës COVID-19, zëdhënësi tha se kjo është një çështje shkencore dhe Kina ka mbajtur gjithmonë një qëndrim të hapur dhe transparent mbi të. Ambasada dënoi akuzat e bëra nga disa vende të tilla si Sh.B.A. kundër Kinës, duke thënë se manipulimi politik pengoi bashkëpunimin global për gjurmimin e origjinës së virusit.

Për më tepër, Ambasada Kineze në Kanada gjithashtu kritikoi Kanadanë të hënën për sulmin ndaj Kinës për të ashtuquajturën çështje të të drejtave të njeriut gjatë samitit të G7.

Një zëdhënës i ambasadës tha në një deklaratë se akuza e Kanadasë se Kina po përfshihet në paraburgim arbitrar të njerëzve është "marrëzi e plotë".

Për sa i përket rasteve të Michael Kovrig dhe Michael Spavor, zëdhënësi tha se ata u ndoqën penalisht për krime që cënojnë sigurinë kombëtare të Kinës dhe organet gjyqësore të Kinës po trajtojnë çështjet në mënyrë të pavarur në përputhje me ligjin.

Zëdhënësi vuri në dukje se Zyrtari Kryesor Financiar i Huawei Meng Wanzhou është ndaluar nga Kanada për më shumë se dy vjet e gjysmë, pavarësisht nga fakti se ajo nuk ka shkelur asnjë ligj Kanadez, i cili tregon qartë se si Kanada arreston dhe arreston në mënyrë arbitrare shtetas të huaj.

"Vendosmëria e Kinës për të ruajtur sovranitetin kombëtar, sigurinë dhe interesat e zhvillimit është e palëkundur. Ne nxisim Kanadanë dhe vendet e tjera të G7 t'i përmbahen ligjit ndërkombëtar dhe normave themelore të marrëdhënieve ndërkombëtare dhe të ndalojnë çdo akt që ndërhyn në punët e brendshme të Kinës dhe provokon konfrontim midis vendeve, "tha zëdhënësi./CGTN- argumentum.al