“Mini-Shengeni”/ Kryeministri Rama takim online me Vuçiç dhe Zaev

Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama, homologu i tij maqedonas Zoran Zaev dhe presidenti serb Aleksandër Vuçiç kanë mbajtur sot një vdeo konferencë online në kuadër të Minshengenit Ballkanik

Mediat serbe bëjnë të ditur se në takimin e sotëm janë diskutuar hapat e mëtejshëm në bashkëpunimin rajonal, si një proces jetësor për progresin e Ballkanit Perëndimor dhe rrugën evropiane si një e tërë.

Bashkëbiseduesit ranë dakord që vendet e Ballkanit Perëndimor kanë nevojë për anëtarësim në Bashkimin Evropian, por gjithashtu që Bashkimi Evropian ka po aq nevojë për Ballkanin Perëndimor, pasi rajoni është i rrethuar nga kufijtë e BE-së, dhe vendet që aspirojnë anëtarësimin ndajnë vlerat e përbashkëta evropiane bashkëpunimi.

Presidenti i Serbisë dhe Kryeministrat e Shqipërisë dhe Maqedonisë Veriore kanë shprehur dëshirën që katër liritë evropiane - lëvizja e njerëzve, mallrave, shërbimeve dhe kapitalit, të fillojnë të zbatohen sa më shpejt të jetë e mundur në të gjithë rajonin dhe në atë kontekst do të sigurojnë mbështetje e plotë për tregun rajonal të përbashkët.

"Ne jemi të vetëdijshëm se vetëm duke punuar së bashku dhe duke pranuar bashkëpunimin rajonal brenda iniciativave të ndryshme rajonale si tregu i përbashkët, Shengeni rajonal, korridoret e gjelbërta ose Procesi i Berlinit, ne mund t'i afrojmë ekonomitë tona, të rrisim mirëqenien e njerëzve tanë dhe të sjellim në investime të mëdha. do të ishte e mundur për secilin prej nesh individualisht " thuhet në deklaratën e përbashkët.

Bashkëbiseduesit ranë dakord të takohen në Shkup në 29 korrik për të shqyrtuar përparimin në zbatimin e iniciativave dhe projekteve ekzistuese dhe për të nënshkruar marrëveshje shtesë midis tre vendeve për zbatimin e angazhimeve të Procesit të Berlinit, si dhe bashkëpunimin dhe ndihmën në rast të katastrofave natyrore dhe lehtësim për tregti, eksport dhe import.

"Ne i bëjmë thirrje dhe inkurajojmë kolegët tanë nga rajoni të nënshkruajnë dhe zbatojnë marrëveshje të ngjashme, në mënyrë që vizioni i një hapësire të përbashkët politike dhe ekonomike në të gjithë Ballkanin Perëndimor së shpejti, përmes tregut të vetëm, të bëhet një pjesë e rëndësishme e përditshme e qytetarëve tanë, "thanë presidenti serb dhe kryeministrat e Shqipërisë dhe Maqedonisë Veriore.

Bashkëbiseduesit theksuan se pavarësisht vonesave në procesin e zgjerimit, ata do të vazhdojnë të përpiqen të njohin mënyra të reja, fusha të politikave dhe instrumente financiarë, në mënyrë që të tre vendet të rrisin kontributin e tyre në Evropë, të forcojnë lidhjet me Bashkimin Evropian dhe të integrojnë gradualisht rajonin në tregun e vetëm evropian.

Duke folur në Axhendën e Gjelbër, bashkëbiseduesit lëshuan një thirrje të përbashkët për Bashkimin Evropian dhe Shtetet e Bashkuara për t'u bashkuar me vendet në të gjithë rajonin për të mbështetur zhvillimin e projekteve që mund të investohen sa më shpejt të jetë e mundur, për të përmirësuar mbrojtjen e mjedisit dhe për të rritur përdorimin e gjerë të burimeve të ripërtëritshme,si pjesë e zbatimit të Planit Ekonomik dhe të Investimeve të BE-së dhe Agjendës së Gjelbër për Ballkanin Perëndimor.

"Vendet tona kanë një potencial të madh për rritje të qëndrueshme dhe zhvillim të këtij sektori. Ne do të kërkojmë mbështetje praktike për të zbuluar se cilat projekte mund të përmirësojnë rajonin tonë në drejtim të burimeve të ripërtëritshme të energjisë për qytetarët tanë dhe për të ardhmen e energjisë së gjelbër të BE," thanë bashkëbiseduesit gjatë videokonferencës.

Ata arritën në përfundimin se vetëm integrimi rajonal, me mbështetjen e Bashkimit Evropian, mund të kontribuojë në stabilitetin dhe përparimin e përgjithshëm të të gjithë rajonit dhe Evropës.

/argumentum.al