Ministri i Jashtëm Wang Yi bën thirrje për të ndërtuar një nivel më të lartë të partneritetit strategjik Kinë-ASEN për një të ardhme të përbashkët

Këshilltari i Shtetit Kinez dhe Ministri i Jashtëm Wang Yi i bëri thirrje të hënën Shoqatës së Kombeve të Azisë Juglindore (ASEAN) për të ndërtuar një nivel më të lartë të partneritetit strategjik Kinë-ASEAN dhe për të ndërtuar një komunitet më të afërt me një të ardhme të përbashkët, raporton cgtn.com

Ai i bëri vërejtjet ndërsa bashkë-kryesonte një Takim Special të Ministrave të Jashtëm ASEAN-Kinë në Kremtimin e 30 vjetorit të marrëdhënieve të dialogut me Teodoro Locsin, sekretarin e jashtëm të Filipineve dhe koordinatorin aktual të vendit për marrëdhëniet ASEAN-Kinë. Sekretari i Përgjithshëm i ASEAN ishte gjithashtu i pranishëm në takimin e zhvilluar në Komunën Chongqing të Kinës Jugperëndimore.

Arritje të frytshme në pesë vjet

Ky vit shënon 30 vjetorin e vendosjes së marrëdhënieve të dialogut midis Kinës dhe ASEAN. Gjatë takimit, Wang shqyrtoi përvojat e suksesshme të bashkëpunimit Kinë-ASEAN gjatë viteve të kaluara.

"Në 30 vitet e kaluara, përmes përpjekjeve të përbashkëta, ne jemi bërë partneri më i madh tregtar, partneri më konotativ dhe partneri strategjik më dinamik," tha Wang.

Vëllimi i tregtisë midis Kinës dhe ASEAN është rritur nga më pak se 8 miliardë dollarë në 684.6 miliardë dollarë, një rritje prej më shumë se 80 herë. Shkëmbimet e personelit tejkaluan 65 milion në 2019 dhe ka gati 4,500 fluturime midis Kinës dhe Azisë Juglindore çdo javë.

Ndërkohë, të dy palët kanë shkëmbyer më shumë se 200,000 studentë dhe kanë formuar mbi 200 palë qytete simotra, sipas Wang.

Ai më tej përmblodhi përvojat si "gjithmonë vendosjen e njëri-tjetrit në vendin e parë në marrëdhëniet e jashtme, duke u përqëndruar në bashkëpunimin praktik, respektimin e frymës së partneritetit, qëndrimin e hapur ndaj njëri-tjetrit dhe trajtimin e duhur të dallimeve".

Edhe 30 vjet bashkëpunim edhe më të madh

Duke vënë në dukje se Kina dhe ASEAN duhet të përqendrohen në 30 vitet e ardhshme, Wang paraqiti sugjerime për të dy palët që së bashku të realizojnë, mirëmbajnë dhe zhvillojnë një rrugë të bashkëpunimit rajonal me karakteristikat e Azisë Lindore, të ndërtojnë një nivel më të lartë të partneritetit strategjik Kinë-ASEAN dhe formoni një komunitet më të afërt me një të ardhme të përbashkët. Ai bëri thirrje për heqjen e lidhjeve Kinë-ASEAN në nivelin e plotë të partneritetit strategjik dhe arritjen e një marrëveshje të hershme mbi Kodin e Sjelljes në Detin e Kinës Jugore (COC).

Në kushtet e rimëkëmbjes ekonomike pas-pandemike, Wang u zotua të mbështesë zbatimin e Kornizës Gjithëpërfshirëse të Rimëkëmbjes ASEAN dhe të shpejtojë hartimin e planit të veprimit të bashkëpunimit në ekonominë dixhitale.

Ky vit është gjithashtu Viti i Bashkëpunimit për Zhvillim të Qëndrueshëm Kinë-ASEAN.

Duke vënë në dukje se COC duhet të arrihet në një datë të hershme, Wang tha se Kina është e gatshme të forcojë dialogun dhe konsultimet me palët e interesuara në Detin e Kinës Jugore, të menaxhojë siç duhet dallimet dhe të rrisë besimin e ndërsjellë. Ai gjithashtu u bëri thirrje të dy palëve të mbështesin multilateralizmin dhe të punojnë së bashku për të promovuar vlerat aziatike.

Ministrat e Jashtëm të vendeve të ASEAN shprehën urimet për 100 vjetorin e themelimit të Partisë Komuniste të Kinës dhe pohuan rezultate të frytshme të arritura që nga vendosja e marrëdhënieve të dialogut Kinë-ASEAN.

Ata gjithashtu ranë dakord të forcojnë bashkëpunimin pragmatik në fusha të tilla si luftimi i pandemisë, rimëkëmbja ekonomike, lidhja, lehtësimi dhe parandalimi i katastrofave, si dhe zhvillimi i qëndrueshëm. /argumentum.al