Putini nënshkruan ligjin që zyrtarizon daljen e Rusisë nga "Traktati i Qiejve të Hapur"

Presidenti rus Vladimir Putin nënshkroi një ligj që heq dorë nga Traktati i Qiejve të Hapur; dokumenti u botua në portalin zyrtar të qeverisë të informacionit ligjor.

Më parë, SH.B.A. njoftoi Rusinë se nuk do të kthehej në Traktatin e Qiejve të Hapur, i cili u nënshkrua në 1992 dhe lejoi nënshkruesit të kryenin fluturime vëzhgimi të paarmatosur mbi territorin e njëri-tjetrit me një njoftim të shkurtër.

Rusia kishte shpresuar që Putini dhe homologu i tij i Shteteve të Bashkuara Joe Biden mund të diskutojnë mbi traktatin kur të takohen më vonë këtë muaj në një samit në Gjenevë.

Në maj të vitit 2020, Shtetet e Bashkuara filluan procedurën e tërheqjes, e cila përfundoi në 22 nëntor. Më 15 janar, Ministria e Jashtme Ruse njoftoi fillimin e procedurave përkatëse reciproke.

I nënshkruar në 1992, Traktati i Qiejve të Hapur hyri në fuqi dhjetë vjet më vonë. Ai lejoi 34 vende pjesëmarrëse të kryejnë fluturime vëzhgimi të paarmatosura mbi territorin e njëri-tjetrit. Sidoqoftë, në maj të vitit 2020, Presidenti i atëhershëm i SHBA Donald Trump tha se vendi i tij do të tërhiqej nga traktati për shkak të shkeljeve të pretenduara nga Moska, diçka që Rusia e mohoi, duke theksuar se të gjitha çështjet e lidhura me marrëveshjen që Uashingtoni ngriti mund të diskutohen brenda kornizës të Komisionit Konsultativ të Qiejve të Hapur. Pjesëmarrja e SHBA në traktat përfundoi zyrtarisht në 22 nëntor, duke nxitur tërheqjen e Rusisë nga marrëveshja. / argumentum.al