Shkencëtarët në Siberi fillojnë të punojnë për Printerin e parë të ADN-së në Rusi

Shkencëtarët rusë në Siberi kanë filluar të zhvillojnë printerin e parë të ADN-së në vend, prototipi i tij pritet të zbulohet në vitin 2024, njoftoi të martën Universiteti Shtetëror i Kërkimeve Tomsk (TSU).

Bioprintimi gjenik është një nga zhvillimet më të fundit shkencore. Liderët në këtë fushë janë Shtetet e Bashkuara dhe Kina. Ndryshe nga sintetizuesit konvencionalë, mjaft të zakonshëm të ADN-së në botë, ekziston një numër i kufizuar i sistemeve për shtypjen me performancë të lartë të fragmenteve të ADN-së (oligonukleotidet). Këto pajisje nuk shiten në treg, ju mund të blini vetëm shërbimin. Criticalshtë kritike që vendi ynë të ketë sistemet tona të shtypjes me performancë të lartë të ADN-së, ”tha Alexey Sazonov, koordinatori i Qendrës TSU për Biomjekësi dhe Bioteknologji në një deklaratë.

Sazonov shpjegoi se zhvilluesit rusë planifikojnë të krijojnë një printer që do të sintetizojë fragmente të shkurtra të ADN-së që më pas mund të mblidhen në fije më të gjata, për t'u përdorur për qëllime të ndryshme, të tilla si terapia e gjeneve.

"Aktualisht, anëtarët e konsorciumit po punojnë në zhvillimin e termave të referencës për sistemin unik [printeri ADN]. Plannedshtë planifikuar që një prototip punues i printerit të parë rus ADN do të jetë gati deri në vitin 2024," tha TSU të martën .
Sipas Sazonov, një printer ADN që krijon fragmente më të shkurtër duhet të jetë më i lirë se instalimet e ngjashme që synojnë të sintetizojnë zinxhirë më të gjatë.

/ argumentum.al