Shkencëtarët rusë gjejnë metodë matematikore për të shuar zjarret

Shkencëtarët nga Universiteti Politeknik i Tomsk (TPU) ishin në gjendje të përmirësojnë metodat industriale të spërkatjes së ujit duke krijuar një përshkrim të plotë matematikor të këtij procesi.

Sipas shkencëtarëve, të dhënat e marra do të ndihmojnë në përmirësimin e teknikave të shuarjes së zjarrit, si dhe një numër procesesh në industrinë petrokimike. Rezultatet u botuan në revistën akademike të Powder Technology.

Spërkatja e ujit me papastërti të ndryshme dhe avullimi i tij pasues është një pjesë e rëndësishme e shumë teknologjive të aplikuara në industrinë petrokimike, thanë shkencëtarët e TPU. Sidoqoftë, sipas tyre, sisteme të tilla kanë një shkallë të ulët të efikasitetit, gjë që ndikon në koston e prodhimit.

Për shembull, në dhomat e trajtimit termik, ku nënproduktet janë të ndara, pikat relativisht të mëdha të një tretësire ujore nuk kanë kohë të mjaftueshme për të avulluar gjatë një cikli operacioni, i cili ul ndjeshëm efikasitetin dhe rrit konsumin e kohës.

Ndërsa shkencëtarët supozojnë se konsumi i energjisë dhe burimeve mund të optimizohet duke spërkatur lëngun në kushte të veçanta në të cilat do të jetë e pamundur që të formohen pika të mëdha. Parametrat e saktë matematikorë të një procesi të tillë janë dhënë në hulumtimin e ri të kryer nga fizikantët e TPU.

"Ne kemi përcaktuar kohën e transformimit dhe prishjes së pikave nën veprimin e forcave aerodinamike dhe për herë të parë kemi gjetur vlerat e sakta të kriterit kritik për numrin Weber dhe Reynolds, duke marrë parasysh kapilaritetin dhe numrat Ohnesorge dhe Laplace . Kjo bën të mundur që matematikisht të përshkruhet i gjithë procesi i thërrmimit të pikave dhe të bëhen rregullime në metodat ekzistuese të spërkatjes, "tha Ivan Voytkov, një nga autorët e hulumtimit dhe një inxhinier i ftuar kërkimor në TPU.

Sipas shkencëtarëve, të dhënat e reja eksperimentale janë shumë të sakta, pasi shtypja e pikave u studiua për herë të parë në dinamikën e një rrjedhje të vërtetë ajri, për të cilën u përdor regjistrimi i videos në një frekuencë deri në 100,000 korniza në sekondë. Janë analizuar gjithashtu përzierje që përmbajnë ujë, të përbërjeve të ndryshme të përdorura në industri