Rusia do të eleminojë dollarin amerikan nga fondi sovran i pasurisë këtë muaj mes paralajmërimit të politikës sabotuese të monedhës

Fondi i pasurisë sovrane të Rusisë do të marrë një aksion në ar dhe do të shkatërrojë 40 miliardë dollarë të monedhës amerikane krejtësisht nga portofoli i saj i investimeve mes tensioneve në rritje me Uashingtonin, njoftoi të enjten ministri i financave i vendit.

Anton Siluanov tha se Fondi Kombëtar i Pasurisë do të zvogëlojë pjesën e tij të dollarëve në zero brenda muajit të ardhshëm. Duke folur si pjesë e Forumit Ekonomik Ndërkombëtar të Shën Petersburgut, ai tha se procesi do të ishte "mjaft i shpejtë" dhe do të pasqyronte një veprim të ngjashëm nga banka qendrore e vendit për të zvogëluar pasuritë e mbajtura në monedhën amerikane, raporton RT.

Sipas planeve, përqindja e dollarëve në fond do të bjerë nga 35% në zero, ndërsa pasuritë e mbajtura në euro dhe juan kinez do të rriten përkatësisht në 40% dhe 30%. Pjesa e paundit britanik do të përgjysmohet, nga 10% në 5%, ndërsa automjeti investues do të blejë në ar për herë të parë, me 20% të aseteve të tij për t'u mbrojtur në metalin e çmuar.

Duke folur më vonë të Enjten, zëdhënësi i Kremlinit Dmitry Peskov mbështeti vendimin, duke thënë se "procesi i de-dollarizimit është i vazhdueshëm. Në fakt, tani është e dukshme me sy të lirë. " Ai shtoi se largimi nga varësia financiare nga Uashingtoni "po ndodh jo vetëm në vendin tonë, por edhe në shumë vende të botës, të cilat kanë filluar të përjetojnë shqetësime në lidhje me besueshmërinë e monedhës kryesore rezervë".

Në Prill, Zëvendës Ministri i Jashtëm Aleksandër Pankin u tha gazetarëve se tensionet politike midis Uashingtonit dhe kombeve të tjerë po minonin besimin në monedhën jashtë shtetit. Vendosja e sanksioneve dhe një politikë ekonomike e paparashikueshme, argumentoi ai, "vë në pikëpyetje besueshmërinë dhe komoditetin e përdorimit të monedhës amerikane si monedhën përparësore të marrëveshjeve".

Si rezultat, tha ministri, vendet tani janë "detyruar të marrin masa kundër rrezikut të humbjeve ekonomike dhe ndërprerjeve të transaksioneve. Prandaj, ka një interes në rritje për zhvillimin e mekanizmave alternative. Përdorimi i monedhave të tjera në tregti po bëhet gjithnjë e më i rëndësishëm në agjendën ndërkombëtare. ”

Rusia ka bërë një largim nga përdorimi i dollarit si monedha e paracaktuar globale e tregtisë dhe transaksioneve. Qershorin e kaluar, Sergey Naryshkin, kreu i shërbimit të inteligjencës së jashtme të Moskës, SVR, tha se "duket se është befasuese që SHBA vazhdon të jetë mbajtësi i monedhës kryesore rezervë ndërsa sillet kaq agresivisht dhe e paparashikueshme". Ai shtoi se “pozita monopole e dollarit në marrëdhëniet ekonomike ndërkombëtare është bërë anakronike. Gradualisht, dollari po bëhet toksik ”./RT-argumentum.al