Ana Brnabić: Investimet e SHBA po vijnë në Serbi

Sot, Kryeministrja e Serbisë, Ana Brnabić, njoftoi tre ose katër investime të reja në Serbi.

Sipas saj, njoftimet janë rezultat i ditës së parë të bisedimeve që ajo zhvilloi në New York me përfaqësues të kompanive amerikane.

"Unë jam shumë i kënaqur, ishte një kohë e mirë, po kthehem nga takimi në New York me të paktën tre ose katër investime të reja ose fonde investimi për kompanitë tona dhe talentet tona të reja," u tha Brnabic gazetarëve pas një takimi me më shumë se 50 anëtarë të degës së Nju Jorkut të "Organizatës së Presidentit të Ri" (YPO).

Kjo organizatë elitare globale mbledh presidentë, pronarë dhe anëtarë të menaxhmentit të lartë të kompanive jashtëzakonisht të suksesshme, më të rinj se 45 vjet.

"Ne do të përpiqemi të sjellim një tjetër investitor të rëndësishëm në këtë bankë të Danubit"

Brnabic tha se ajo i informoi pjesëmarrësit në takim për faktet se sa ka bërë Serbia dhe çfarë po bën, si dhe se u prit shumë mirë.

"Njerëzit thanë se do të vinin në Serbi, se do t'i ridrejtonin investimet që planifikuan në pjesë të tjera të botës, të tilla si India, në Serbi", tha Kryeministri, duke specifikuar se ishin të interesuar të investonin në sektorin e IT, ndërmarrje fillestare, bioteknologji dhe biomjekësi. Ajo shtoi se ato investime nuk janë investime klasike, por fonde investimesh.

"Ata do të investojnë para në njerëzit tanë të talentuar dhe të zgjuar që kanë kompani, do të jenë para të gjalla për të vazhduar rritjen dhe zhvillimin, dhe kjo është më e mira dhe më së shumti që mund të marrim", tha Kryeministri.

Qendra e fillimit u hap në Zlatibor

Sipas saj, pas kthimit në Serbi, mbetet shumë punë për të konfirmuar gjithçka dhe për të sjellë para të reja në vend, e cila është një shans i ri për të rinjtë. Brnabic gjithashtu shprehu kënaqësinë që drejtuesit e kompanisë blockchain "Gilded", me të cilin ajo bisedoi më parë, shprehën interes në Serbi dhe pozicionin e saj në fushën e blockchain - teknologjia e fundit që siguron një nivel të lartë të mbrojtjes së të dhënave dhe garanton transaksione pa mundësia e abuzimit.

"Në vitet që vijnë, Gilded do të jetë një nga kompanitë më të mëdha dhe më të përparuara. Nëse i sjellim në Serbi, ne do të jemi në gjendje të pozicionohemi në tregun botëror në teknologjitë financiare, tregtinë e arit dhe sferën dixhitale," ajo tha. Ajo shton se njerëzit nga kompania Gilded ishin të impresionuar nga ajo që Serbia ka bërë në fushën e qeverisjes elektronike, por edhe nga pozicioni i saj në fushën e blockchain.

"Ata ishin të interesuar për kapacitetet tona të ruajtjes së të dhënave për qendrën tonë të të dhënave në Kragujevac. Nëse mbarojmë gjithçka që kemi filluar sot, ata do të vijnë në Serbi ose do t'i ruajnë të dhënat e tyre në Serbi," tha Kryeministri.

Boronicat në telekomandë: Miroslav nga e gjithë Evropa kontrollon të korrat me SMS

Brnabic shtoi se është e vështirë të shpjegohet se sa do të nënkuptojë kjo për vendin tonë.

"Ky është me të vërtetë niveli tjetër që jo vetëm ne ëndërrojmë, por çdo vend në Evropë. Këto janë gjëra të shkëlqyera. Unë jam shumë e lumtur që kemi bërë një hap të madh," tha ajo dhe falënderoi diasporën tonë dhe organizatën "Sipërmarrësit Serb" nga New York ose Silicon Valley i cili ndihmoi në organizimin e takimeve.

Themeluesi i Company Gilded LLC, Ashraf Rizvi, shprehu kënaqësinë me takimin dhe theksoi se kompania e tij ka nevojë për ekspertë.

"Gilded po kërkon në mënyrë aktive talentin në fushat e bllokimit dhe teknologjisë që mund të na ndihmojnë të zhvillojmë zgjidhje për të dixhitalizuar tregtinë e arit, e cila mund të sigurojë pavarësi financiare për individë, kompani dhe qeveri. Unë pres që të vazhdojmë bisedimet dhe të shqyrtojmë mundësitë për të punuar së bashku, "Tha Rizvi.

Rizvi deklaroi se ai ndan një pasion të përbashkët për dixhitalizimin dhe revolucionin e katërt industrial me Brnabić dhe theksoi se Kryeministri ka një vizion të qartë për ndërtimin e talentit të së ardhmes dixhitale të Serbisë.

Ai shtoi se ishte i kënaqur kur dëgjoi për përpjekjet e tij për të zgjeruar sektorin e IT në Serbi, i cili, shtoi ai, është një katalizator për inovacionin dhe rritjen ekonomike, dhe Barry Merritz, kreu i degës më të fuqishme dhe me ndikim të New York-ut të Organizatës së Presidentit të Ri , ndau të njëjtën kënaqësi me gazetarët. YPO është një organizatë që ekziston në 130 vende dhe ka pothuajse 30.000 anëtarë.

Vuçiq: Kontrata në më pak se dy muaj

"Të gjithë pjesëmarrësit në takim ishin të interesuar të merrnin një pjesë më të madhe në historinë e suksesit që Serbia po krijon," tha Merritz, duke shtuar se mezi priste të vinte në Beograd.

Sot, Kryeministri serb vazhdon bisedimet me përfaqësuesit e kompanive amerikane dhe një nga më të rëndësishmet do të jetë me drejtuesit e bankës më të madhe të investimeve, jo vetëm në Shtetet e Bashkuara por edhe në botë - Goldman Sachs./argumentum.al