Bosnjë-Hercegovinë – Filloi marshi tradicional i paqes

"Marshi tradicional i Paqes" ka filluar në rrugën e përdorur nga civilët boshnjakë në përpjekje për të arritur në Tuzla përmes rrugës pyjore për t'i shpëtuar gjenocidit të vitit 1995 në Srebrenicë të Bosnjë-Hercegovinës lindore.

Pjesëmarrësit në marshimin e 17-të këtë vit u nisën nga qyteti Nezuk si pjesë e ceremonisë përkujtimore të 26 vjetorit të gjenocidit, në të cilin trupat serbe vranë brutalisht të paktën 8.372 civilë boshnjakë.

Marshimi treditor përgjatë rrugës pyjore, e cila përshkruhet gjithashtu si "rruga e vdekjes" për shkak të masakrave të kryera në korrik të vitit 1995, do të përfundojë me pjesëmarrës, të cilët do të ecin mesatarisht 35 kilometra çdo ditë deri në varrezat përkujtimore të Potoçarit.

Rreth 3.000 njerëz po marrin pjesë në marshimin e këtij viti.

Pjesëmarrësit që filluan marshimin, të udhëhequr nga të mbijetuarit e masakrës, duke u lutur për viktimat e gjenocidit do të kalojnë natën në kampe përgjatë rrugës së caktuar më parë.

Ndërkohë, 19 viktima të tjera të gjenocidit do të varrosen në varrezat përkujtimore më 11 korrik të këtij viti.

Një total prej 6.652 varresh të viktimave gjenden në varrezat përkujtimore të Potoçarit, ku funeralet dhe përkujtimet mbahen çdo vit më 11 korrik, kur shënohet përvjetori i gjenocidit të Srebrenicës.

Më shumë se 8.000 civilë boshnjakë u vranë barbarisht dhe u varrosën në varre masive pasi trupat serbe të udhëhequra nga krimineli i luftës Ratko Mladiç hynë në Srebrenicë më 11 korrik 1995. Viktimat e zhvarrosura dhe të identifikuara, rivarrosen në varrezat monumentale më 11 korrik çdo vit.

Edhe pas 26 vitesh më shumë se 1.000 trupa të viktimave janë ende duke u kërkuar./trt.net