Grupi i Vishegradit mirëpret Iniciativën për "Ballkanin e Hapur": Mbështesin përshpejtimin e procesit të zgjerimit të BE-së!

Grupi i Vishegradit mirëpriti Nismën për "Ballkanin e Hapur" të nisur nga udhëheqësit politikë të Serbisë, Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut.

Një deklaratë për shtyp për Ministrinë e Jashtme Hungareze tha se Ministrat e Jashtëm të Grupit Vishegrad "përshëndetën mini-Shengenin, një zonë udhëtimi dhe biznesi pa kufij, e krijuar nga Serbia, Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut". "Ministrat e Republikës Çeke, Hungarisë, Polonisë dhe Sllovakisë thanë se një bashkëpunim i ngushtë i atyre vendeve të Ballkanit Perëndimor do të kontribuonte në forcimin dhe zhvillimin e Evropës Qendrore si një rajon," tha ajo.

“Vendet e Vishegradit vazhdojnë të mbështesin përshpejtimin e procesit të zgjerimit të BE-së”, deklarojnë ata. Deklarata u nënshkrua nga ministri i jashtëm hungarez Peter Szijjártó, Jakub Kulhanek i Cekise, Ivan Korcok ministër i jashtëm i Sllovakisë dhe Zbigniew Rau i Polonisë.

Presidenti serb Aleksandar Vuçiç dhe kryeministrat e Maqedonisë së Veriut dhe të Shqipërisë, Zoran Zaev dhe Edi Rama filluan nismën në një takim në qytetin verior serb të Novi Sadit në tetor 2019. Ata u takuan në një forum biznesi në Shkup në fillim të kësaj jave, duke nënshkruar marrëveshjet dhe riemërtimin e nismës Ballkani i Hapur.

/argumentum.al