Kina të luajë një rol konstruktiv në Afganistanin e pasluftës

Wang Peng

Media ndërkombëtare e quan këtë javë "Koha e Azisë Qendrore të Kinës", pasi Këshilltari i Shtetit Kinez dhe Ministri i Jashtëm Wang Yi ka vizituar Turkmenistanin, Taxhikistanin dhe Uzbekistanin nga 12 deri në 16 korrik, duke shënuar udhëtimin e tij të parë në Azinë Qendrore këtë vit.

Vizita e shquar e Wang Yi ka treguar rëndësinë e madhe të marrëdhënieve të Kinës me kombet e Azisë Qendrore. Vendet e Azisë Qendrore janë fqinjët e ngushtë të Kinës. Ekziston një frazë e vjetër kineze që "një i afërm i largët nuk mund të jetë aq i dobishëm sa një fqinj i afërt".

Marrëdhëniet e Kinës me Afganistanin

Kur bëhet fjalë për Afganistanin, si fqinjë të mirë, Kina dhe Afganistani nuk kanë asnjë konflikt apo luftë dhe mbajnë miqësi tradicionale, të cilat kanë bërë një themel të fortë për ndërtimin e lidhjeve të tyre bilaterale. Tani tani jemi nderi dhe përgjegjësia e Kinës dhe fqinjit të saj për të trashëguar dhe përcjellë këtë trashëgimi të lavdishme.

Parimet diplomatike të Kinës, të tilla si mosndërhyrja, barazia dhe përfitimi i ndërsjellë, sigurojnë garanci politike dhe besim të ndërsjellë. Kina kurrë nuk e konsideron veten si një fuqi superiore për të detyruar fqinjët e saj të binden dhe të ndjekin udhëzimet. Përkundrazi, si një partner i barabartë dhe i besueshëm, Kina ofron vetëm këshilla praktike dhe ndihmën e nevojshme materiale në një mënyrë të përulur dhe të matur. Wang Yi theksoi se Kina mbështet dhe pret që të gjitha palët në Afganistan të ndjekin parimin "në pronësi të Afganistanit dhe të udhëhequr nga Afganistani" dhe të dalin nga interesat themelore dhe afatgjata të Afganistanit për të ndërtuar një strukturë politike që i përshtatet kushteve kombëtare të Afganistanit dhe që ka mbështetjen e popullit afgan përmes dialogut dhe konsultimit brenda-afgan. Kjo qasje ka krijuar besim të thellë politik dhe reputacion ndërkombëtar për Kinën.

Përveç kësaj, Kina dhe Afganistani janë shumë komplementare në strategji dhe ekonomi. Kina ka nevojë për bashkëpunim të sigurisë nga Kabul ndërsa Afganistani ka nevojë për kapital, ndihmë të huaj dhe teknologji për rindërtimin e saj të pasluftës, veçanërisht ndërtimin e infrastrukturës. Kina mund të ndihmojë shumë. Ndërsa Wang Yi tha se kinezët i kanë kushtuar shumë rëndësi partneritetit strategjik Kinë-Afganistan dhe është i gatshëm të punojë me vendin për t'u përgatitur për kontakte të nivelit të lartë midis dy vendeve dhe për të dërguar një sinjal pozitiv dhe paqësor në botën e jashtme .

Siguria dhe rindërtimi i pasluftës në Afganistan

Pas luftës dy dekadëshe të Amerikës që nuk arriti të sjellë paqe, tani tërheqja e forcave të SHBA dhe NATO nga Afganistani i ofron këtij vendi një shans të ri për të marrë fatin e tij në duart e veta.

Sidoqoftë, situata e sigurisë në Afganistan është ende e pasigurt. Procesi i paqes së brendshme midis qeverisë së Kabulit dhe Talibanëve të ringjallur do të përcaktojë të ardhmen e këtij vendi të vuajtur dhe njerëzve të tij.

Ndërsa Wang Yi theksoi se detyra urgjente tani është të shmangni një luftë civile, të rifilloni negociatat brenda-afgane dhe të kërkoni një plan pajtimi politik, veçanërisht për të parandaluar që forca të ndryshme terroriste të fitojnë terren në Afganistan.

Prandaj, ajo që duhet vërejtur, pa marrë parasysh se kush vjen në pushtet më në fund, është shumë e nevojshme që administrata e Afganistanit duhet të ndërpresë të gjitha lidhjet me grupet terroriste; pasi që është mënyra e vetme që qeveria Afganistan të fitojë besimin dhe pranimin nga shoqëria ndërkombëtare, veçanërisht nga fqinjët e saj. Qeveria ligjore e Afganistanit me njohje ndërkombëtare duhet të vendosë vendosmërisht një vijë me të gjitha forcat terroriste dhe të kthehet në rrjedhën politike të Afganistanit me një qëndrim të përgjegjshëm ndaj vendit dhe njerëzve. Mbi të gjitha, Kina që ndan një kufi të ngushtë me Afganistanin ka mjaft arsye për t'u shqetësuar rreth ekstremizmit që derdhet në provincat e tyre kufitare; dhe po kështu fqinjët e tjerë të Afganistanit.

Si pjesë e atyre përpjekjeve parandaluese, Kina ka ndarë marrëdhëniet me fqinjët e saj të Azisë Qendrore për t'u marrë me kërcënimet e mundshme të sigurisë në post-Sh.B.A. epokë Në këtë drejtim, Organizata e Bashkëpunimit Shanghai (SCO) ka potencial të madh për të ofruar zgjidhje.

Roli i SCO në sigurinë dhe bashkëpunimin afgan afgan

Wang Yi ka marrë pjesë në takimet e SCO ku ministrat e jashtëm të vendeve anëtare kanë diskutuar zgjidhjet për konfliktin në Afganistan. Ndërkohë shoqëria ndërkombëtare mendoi se cilat zgjidhje mund të kontribuojë SCO në një kohë kur SH.B.A. dhe aleatët e saj të NATO-s po tërheqin trupat nga vendi.

Muajin e kaluar, Wang Yi ka propozuar pesë pika në promovimin e paqes dhe pajtimit në Afganistan. Këtë herë, Wang Yi tha më 14 korrik se kinezët do të vazhdojnë të ofrojnë mbështetje anti-epidemike, përfshirë vaksinat në Afganistan derisa vendi të mundë shpërthimin.

Siç u përmend më lart, meqenëse situata e sigurisë në Afganistan është ende e pasigurt, çështja më urgjente për Afganistanin është zgjidhja e paqes në familje dhe parandalimi i luftës civile. Reportedshtë raportuar se Talibanët dhe qeveria Afganistan aktualisht po takohen në Katar për të provuar një marrëveshje paqeje. Megjithatë, shoqëria ndërkombëtare dyshon gjerësisht se nuk ka gjasa që ndonjë ndarje e pushtetit të bihet dakord për një kohë më të gjatë pasi Talibanët e konsiderojnë qeverinë në detyrë Afgane si një "kukull të Uashingtonit". Nëse është kështu, një luftë e hidhur civile duket të jetë e pashmangshme; dhe pa dyshim, do të jetë makthi për dhjetëra mijëra civilë të pafajshëm afganë.

Në këtë rast, ndihma dhe ndihma humanitare ndërkombëtare do të ketë një vlerë të veçantë dhe një nevojë të madhe. Anëtarët e SCO-së që kanë pasur njëzet vjet për të ndërtuar aftësi koordinuese të inteligjencës, sigurisë dhe aftësive ushtarake, me një vështrim se kur pushteti ekstraritorial tërhiqet nga Afganistani mund të marrë përgjegjësinë e tij ndërkombëtare për sigurinë rajonale dhe jetën e njerëzve të Afganistanit. Me mbërritjen e asaj dite, Azia Qendrore tani ka një organ rajonal të aftë për të kuptuar, organizuar kundër dhe për të sprapsur kërcënimet. SCO mund të shërbejë rolin si një platformë praktike shumëpalëshe për dialogun e brendshëm afgan të sigurisë dhe bashkëpunimin rajonal të sigurisë.

Prioriteti i dytë është mënyra e trajtimit të pandemisë. Ndërsa pandemia COVID-19 zbut rrjedhën ndërkombëtare, në mënyrë që të rimëkëmbet dhe forcojë lidhjen, Kina, Afganistani dhe fqinjët e tyre të Azisë Qendrore mund të krijojnë mekanizëm të përbashkët parandalimi dhe kontrolli, veçanërisht bashkëpunimin imun dhe vaksinat përmes platformës SCO. Mediat ndërkombëtare besojnë gjerësisht se Kina është e gatshme të luajë një rol më të madh në epokën e pasluftës në Afganistan./ CGTN-Argumentum.al