Putini shpreh shqetësime rreth projektit 'Anti-Rusi', analizon marrëdhëniet Ruso-Ukrainase

Presidenti rus Vladimir Putin ka shkruar një artikull të gjerë duke soditur unitetin historik të rusëve dhe ukrainasve, duke e lëshuar atë në fillim të javës. Presidenti ukrainas, megjithatë, nuk u duk se ndau ndjenjën dhe hodhi poshtë besimin e Putinit se ukrainasit dhe rusët janë njerëz "vëllezër".

Duke komentuar artikullin e së hënës rreth popujve të Rusisë dhe Ukrainës, Presidenti rus Vladimir Putin tha se ai kishte menduar të prodhonte shkrimet e tij për disa muaj, duke iu referuar atij si "material analitik i bazuar në fakte historike, ngjarje, në dokumente historike".

Presidenti rus zbuloi origjinën e idesë së artikullit, duke thënë se situata kërkonte një vështrim më të afërt në botën tonë.

"... Situata kërkohet që të shohim nga afër se në cilën botë jetojmë, kush jemi, cilat janë marrëdhëniet tona me të afërmit dhe fqinjët tanë më të ngushtë. Prandaj, kjo ide lindi pikërisht në këtë lidhje", shpjegoi presidenti në transmetim me transmetuesin Rossiya 24, duke theksuar se është e rëndësishme të kuptohet gjendja reale e çështjeve bazuar në kontekstin historik të "si kemi ardhur në situatën aktuale".

Presidenti rus shprehu shqetësim të veçantë në lidhje me atë që ai tha se ishte fillimi i "punës aktive në projektin" anti-Rusi ".

"Përveç kësaj, pse e rrita këtë punë tani, sepse po shfaqen kushte që po ndryshojnë cilësisht në krahasim me atë që ishte kohët e fundit. Me sa duket, ka filluar puna aktive në projektin" anti-Rusi ", i cili, natyrisht, nuk mund të mos shkaktojë shqetësimin tonë, "tha Putin.

Duke shtjelluar konceptin e projektit perëndimor 'anti-Rusi', presidenti tha që ai daton në shekujt 17 dhe 18, me një qëllim për të dobësuar vendin.

"Filloi në shekujt 17-18, më pas u përdor nga lëvizja kombëtare polake, para Luftës së Parë Botërore u përdor nga Austro-Hungaria. Qëllimi është i thjeshtë, unë shkruaj atje - ndaj dhe sundo. Lufta e Parë Botërore kishte një qëllim i thjeshtë për kundërshtarët e mundshëm të Rusisë: thjesht për të dobësuar vendin, "tha ai.

Situata aktuale, sipas Putinit, është se "miliona njerëz" në Ukrainë duan të rivendosin marrëdhëniet me Moskën, por atyre nuk u jepet shansi për ta bërë këtë, pasi "forcat politike" që "mbështesin këtë normalizim" nuk janë të pajisura me shanset për të përmbushur planet e tyre.

"Ata thjesht hiqen nga skena politike në një mënyrë josistematike, të paligjshme: dikush thjesht vritet në rrugë dhe pas kësaj, askush nuk po kërkon kriminelë. Apo ata janë djegur të gjallë, siç ishte rasti gjatë ngjarjeve tragjike në Odesa ", tha Putini.

Presidenti rus përshkroi se çdo vend ka të drejtë të zgjedhë rrugën e tij, por zgjedhje të tilla nuk duhet të paraqesin një kërcënim të sigurisë.

Presidenti rus përshkroi se çdo vend ka të drejtë të zgjedhë rrugën e tij, por zgjedhje të tilla nuk duhet të paraqesin një kërcënim të sigurisë.

"Po, natyrisht, çdo vend ka të drejtë të zgjedhë rrugën e vet. Kjo nuk është e diskutueshme. Ju e dini, ashtu si çdo person: ai është i lirë. Ekziston një formulë e tillë e njohur: liria e secilit person është e kufizuar nga liria e njerëzve të tjerë. Nëse bie ndesh me lirinë e një personi tjetër, atëherë duhet të mendoni për disa lloj kufizimesh, vetë-kufizimesh. E njëjta gjë vlen për shtetet ", tha Putin.

Kur shpjegoi se kujt i drejtohet artikulli i tij, presidenti specifikoi se ai nuk i ndau "ata" ose "ne", duke vënë në dukje se, përveç popujve të Rusisë dhe Ukrainës, shkrimet e tij u drejtohen edhe sponsorëve të udhëheqjes politike në ditët e sotme Ukrainë. Në lidhje me këtë të fundit, Putin shprehu shpresën e tij se udhëheqësit ukrainas do të lexojnë dhe analizojnë artikullin e tij.

"Nëse ka një dëshirë për të diskutuar, unë mendoj se ata duhet të bëjnë një pushim, lexoni me kujdes këtë artikull së pari, analizoni, shihni dokumentet. Unë mendoj se ata do ta bëjnë këtë. Ata do të gjejnë diçka për të folur këtu. Kur të them "ata", dua të them lidershipin politik të Ukrainës së sotme ", tha Putin.

Pas botimit të artikullit të hënën, Presidenti ukrainas Volodymyr Zelenskyy shprehu gatishmërinë e tij për të diskutuar disa nga pikat e homologut të tij rus të shprehura gjatë një tete-a-tete. Sidoqoftë, Zelenskyy zbuloi se ai nuk kishte pasur një shans të familjarizohej me të gjithë artikullin, pasi kishte lexuar vetëm "pjesë".

Ndërsa bënte thirrje për një dialog me Kremlinin - diçka për të cilën Moska theksoi se është gati - Zelenskyy refuzoi të pajtohej me pohimin e Putinit se rusët dhe ukrainasit janë njerëz vëllezër.

Argumentum.al