Qeveria polake pranon zyrtarisht "Me trishtim" që Varshava nuk mund të ndalojë Nord Stream 2

Si aleati kryesor i Uashingtonit në Evropën Lindore, Varshava ka kaluar vite duke udhëhequr një përpjekje brenda-Evropiane në përpjekje për të ndaluar Nord Stream 2 nga ndërtimi. Por pavarësisht dy raundeve të sanksioneve amerikane, masave të shumta ligjore brenda Bashkimit Evropian dhe lobimit për të importuar LNG të SHBA në vend të gazit rus, Rrjedha Veriore 2 është në rrugën drejt përfundimit.

Qeveria polake ka pranuar zyrtarisht se çështja Nord Stream 2 është "vendosur" dhe se nuk ka më asnjë mënyrë për të ndaluar projektin.

"Në këtë kohë, duhet të pranohet me trishtim se kjo pyetje është vendosur tashmë, nëse po flasim për përfundimin e fijes [së tubacionit]", tha zëdhënësi i qeverisë Piotr Muller, duke folur për Radio Polake të Mërkurën.

Duke akuzuar Gjermaninë për "edhe një herë" thyerjen e "parimit të solidaritetit energjetik" me Evropën, Muller vuri në dukje se "për fat të keq, një përpjekje për të bllokuar [tubacionin] pa solidaritetin evropian është jashtëzakonisht e vështirë".

Javën e kaluar, zyrtarët amerikanë dhe gjermanë ranë dakord të përfundojnë zyrtarisht mosmarrëveshjen transatlantike mbi Nord Stream 2. Si pjesë e marrëveshjes, SHBA premtoi të pezullojë sanksionet kundër projektit dhe Gjermania u zotua të investojë në energjinë ukrainase dhe të përdorë të gjitha mjete në dispozicion për të lehtësuar zgjatjen e marrëveshjes së tranzitit të gazit midis Kievit dhe Moskës deri në dhjetë vjet. Marrëveshja aktuale skadon në vitin 2024. Berlinit gjithashtu i kërkohet të bëjë presion për sanksione kundër Rusisë nëse Moska përdor energjinë si "armë" kundër vendeve evropiane.

Duke komentuar këtë marrëveshje, Mueller sugjeroi që Shtetet e Bashkuara "kishin bërë një gabim strategjik duke i besuar [Presidentit rus] Vladimir Putin", dhe tha se ishte "i bindur" se disa muajt e ardhshëm do të shohin opinionin publik, përfshirë edhe në Shtetet e Bashkuara, "Gjykoni këtë vendim shumë ashpër."

Zëdhënësi i qeverisë përsëriti gjithashtu se Polonia u përpoq të bllokonte përfundimin e Nord Stream 2 në mënyrë të përsëritur, dhe bëri investime për të diversifikuar burimet e saj të gazit, përfshirë përmes ndërtimit të terminalit LNG në Swinoujscie dhe projektit të Tubit Baltik. Ndërtimi i kësaj të fundit ishte ngrirë muajin e kaluar pasi autoritetet daneze të mjedisit arritën në përfundimin se kërcënonte habitatet dhe zonat e shumimit të disa specieve të mbrojtura të minjve dhe lakuriqëve të natës.

Marrëveshja gjermano-amerikane për Nord Stream 2 nxiti Varshavën të nxisë Berlinin dhe Uashingtonin të ndërmarrin hapa për t'i "përgjigjur në mënyrë adekuate" asaj që tha se ishte një "krizë e sigurisë në zhvillim" në Evropën Lindore të cilën autoritetet polake sugjeruan se përfitonte vetëm Rusia.