Shkencëtarët zbulojnë se kur mund të përcaktohet origjina e koronavirusit

Mund të duhen deri në dy vjet për të gjetur origjinën e saktë të koronavirusit të ri, tha Shefi i Laboratorit të Universitetit Shtetëror Novosibirsk dhe anëtari korrespondent i Akademisë Ruse të Shkencave (RAS) Sergej Netesov.

"Unë mendoj se do të duhen muaj, jo ditë, mbase një ose dy vjet. Ka shumë për të studiuar. Fakti është se ajo që ndodhi, ashtu si ndodhja e virusit SARS, është një ngjarje shumë e rrallë natyrore," tha Netesov .

Ai shtoi se specialistë në vende të ndryshme po punojnë për zgjidhjen e misterit se si virusi kaloi nga një kafshë në një shtëpi.

"Madje ka një hetim themelor në zhvillim në Shtetet e Bashkuara në lidhje me faktin se është e nevojshme të studiohen sa më shumë koronavirusë, të cilët jetojnë në  kafshë shtëpiake," tha Netesov, duke shpjeguar se mikpritës të ndryshëm ndërmjetësues për koronavirusë të ndryshëm përfshijnë lopë, civete palme, qen rakun dhe gjitare te tjere te vegjel.

Presidenti amerikan Joe Biden ka urdhëruar komunitetin e inteligjencës amerikane të prodhojë një raport që rishikon origjinën e koronavirusit dhe përcakton nëse sëmundja ka rrjedhur nga një laborator apo përhapet nga një kafshë e infektuar tek një njeri.

Kina vazhdon ta quajë teori të rrjedhjeve laboratorike si një komplot.

Në janar, ekspertët ndërkombëtarë udhëtuan në Wuhan ku ekzaminuan një laborator, spitale dhe tregje për të dhëna mbi origjinën e SARS-CoV-2, virusi që shkakton COVID-19. Misioni ekspert i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) pastaj përpiloi një raport, duke thënë se një rrjedhje e koronavirusit të ri nga një laborator në Wuhan, vatër e parë e COVID-19, ishte shumë e pamundur. Raporti, i lëshuar në Mars, tha se virusi i ri ka shumë të ngjarë të transmetohej tek njerëzit nga lakuriqët e natës përmes një bartesi ndërmjetës./sputniknews

Argumentum.al