Studimi i San Marinos/ Vaksina Sputnik V ka një shkallë shumë të ulët të efekteve anësore të rënda tek njerëzit mbi 60 vjeç

Shumica e njerëzve të moshës mbi 60 vjeç që kanë marrë vaksinën Sputnik V të prodhuar nga Rusia kanë përjetuar vetëm efekte anësore të lehta ose të moderuara, ka zbuluar një studim në San Marino.

Një shtet i vogël i pavarur i enklavës me rreth 34,000, i rrethuar nga territori italian, San Marino filloi të përdorë vaksinën e prodhuar nga Rusia në shkurt. Një studim që shqyrton ngjarjet e padëshiruara pas imunizimit (AEFI) është shfaqur në botimin në internet EClinicalMedicine, i cili drejtohet nga revista mjekësore e vlerësuar nga kolegët Lancet.

Një ekip studiuesish anketuan 2,558 persona të moshës 18 deri 89 vjeç të cilët kishin marrë të paktën një dozë të Sputnik V, me moshën mesatare të marrësve në 66 ± 14 vjeç.

Sondazhi u krye midis 4 marsit dhe 8 prillit. Më shumë se 75% e pjesëmarrësve kishin të paktën një gjendje themelore mjekësore, të tilla si hipertension, probleme me zemrën ose mbipesha.

Analiza paraprake e sigurisë së vaksinës [Sputnik V] sugjeron një profil të tolerueshmërisë më të lartë ose të barabartë - veçanërisht në grupmoshën 60+ - krahasuar me vaksinat e tjera të miratuara gjerësisht Covid-19.

Autorët shkruajnë se shumica e pjesëmarrësve raportuan simptoma të lehta dhe të moderuara, me 53.3% që përjetuan efekte anësore pas dozës së parë. Në përgjithësi, vetëm 2.1% raportuan simptoma të rënda. Nga njerëzit e moshës 60 deri 89 vjeç, niveli i raportuar i simptomave të rënda ishte edhe më i ulët - 0.8%.

Simptomat më të shpeshta të raportuara pas dozës së parë ishin dobësia (23.8%), dhimbja e kokës (18.5%), dhimbja e kyçeve (16.5%), dridhjet (16.5%), dhimbja e muskujve (16%), ethet (11.9%) dhe gjendje e keqe (11.8%).

Nga 1,288 persona që morën dozën e dytë, 66.8% raportuan se kishin ndjerë efekte anësore të ngjashme me ato që u shfaqën pas dozës së parë.

Studiuesit thanë se rezultatet e studimit në San Marino konfirmuan gjetjet e provës klinike të fazës III të Sputnik V, botuar në Lancet në Shkurt. Gjatë provës, vaksina demonstroi një efektshmëri të përgjithshme prej 91.6% në të gjitha grupmoshat e ndryshme, dhe një efikasitet 100% kundër rasteve të moderuara dhe të rënda të Covid-19.

San Marino kaloi qëllimin e tij për imunizim të plotë në mbi 70% të popullsisë së saj të vaksinueshme në maj. Meqenëse vendi nuk është anëtar i BE-së, ai nuk duhej të ndiqte Agjencinë Evropiane të Barnave, e cila pritet të miratojë përdorimin e Sputnik V në Evropë. Vendi gjithashtu përdori vaksinën Pfizer në fushatën e tij.

Kombi i vogël ishte "vendi i parë në Evropë që mundi Covid dhe hoqi kufizimet falë përfshirjes së vaksinës Sputnik V në portofolin kombëtar", Kirill Dmitriev, CEO i Fondit shtetëror rus të Investimeve Direkte, i cili financoi zhvillimin e Sputnik V , tha.

"Mungesa e paragjykimit politik në vendimmarrje ndihmoi San Marino të zgjidhte vaksinën ruse, e cila ka provuar veten si një nga më të mirat në botë si për sa i përket sigurisë dhe efikasitetit," shtoi Dmitriev./Argumentum.al