Xi Jinping dhe Kim Jong-un zotohen të sjellin lidhjet Kinë-Kore të Veriut në ‘nivelin e ri’, duke shënuar 60 vjetorin e traktatit të mbrojtjes së ndërsjellë

Presidenti kinez Xi Jinping dhe udhëheqësi i Koresë së Veriut Kim Jong-un janë zotuar të forcojnë marrëdhëniet e tyre miqësore ndërsa shkëmbyen mesazhe në 60 vjetorin e një traktati dypalësh të mbrojtjes.
Lidhjet e ngushta midis kombeve kanë "fituar momentumin" në vitet e fundit, pasi "janë zhvilluar në mënyrë gjithëpërfshirëse në një fazë më të lartë në të gjitha fushat, duke përfshirë politikën, ekonominë, ushtrinë dhe kulturën", tha Kim, sipas agjencisë shtetërore të lajmeve KCNA të Koresë së Veriut.

Traktati dypalësh ka luajtur një rol kryesor në sigurimin e paqes dhe stabilitetit në Azi kundër "forcave armiqësore" në rajon, tha udhëheqësi i Koresë së Veriut, duke vënë në dukje se të dy fqinjët ndajnë një "qëndrim fiks ... për të zhvilluar pandërprerë marrëdhëniet miqësore dhe bashkëpunuese" me njëri-tjetrin.

Duke goditur një ton të ngjashëm, Xi i dha llogari traktatit të 1961 për rritjen e paqes rajonale dhe globale. Ai shtoi se Pekini dhe Pyongyang kanë "mbështetur fort njëri-tjetrin dhe kanë punuar dorë për dore" për të forcuar lidhjet gjatë gjithë viteve.

Sipas Ministrisë së Jashtme kineze, Xi tha se ai është i gatshëm të punojë me Kim për "të çuar bashkëpunimin dypalësh miqësor në një nivel të ri dhe për të dhënë më shumë përfitime për të dy vendet dhe dy popujt".

Sipas marrëveshjes së vitit 1961, Kina dhe Koreja e Veriut duhet automatikisht të mbrojnë njëri-tjetrin kur sulmohet njëri prej tyre.

Kina është partneri më i madh tregtar i Koresë së Veriut dhe aleati kryesor në skenën botërore dhe më parë ka bërë thirrje për lehtësimin e sanksioneve ndërkombëtare ndaj Pyongyang. Xi dhe Kim u takuan personalisht disa herë në 2018 dhe 2019.

/Argumentum.al