Gazetari rus: Amerika "është kthyer në shtëpi". Pamjet e afganëve të braktisur nga SHBA shënojnë fundin e një epoke për epërsinë amerikane

Fyodor Lukyanov*

Fjalimi i Presidentit amerikan Joe Biden për tërheqjen e vendit të tij nga Afganistani është një pikë kthese në politikën e jashtme amerikane. Ndërsa trupat e fundit tërhiqen, duke lënë një komb të shkatërruar prapa, Uashingtoni duket se ka pak keqardhje.

E di që vendimi im do të kritikohet. Por unë preferoj të marr gjithë atë kritikë sesa t’ia kaloj këtë vendim një presidenti tjetër të Shteteve të Bashkuara, ”shpjegoi Biden. Në thelb, ai po argumentonte se tre paraardhësit e tij nuk kishin guximin të merrnin vendimin e duhur, duke marrë një goditje jo vetëm ndaj Donald Trump, të cilin e përmendi emrin tim, por edhe ndaj George W. Bush dhe madje edhe ish shefit të tij, Barack Obama.

Sipas presidentit, SHBA kurrë nuk ishte në biznesin e krijimit të kombit në Afganistan. Objektivat e tij, ai pretendon, ishin më të menjëhershëm: për të rritur sigurinë dhe eliminuar ata që ishin përgjegjës për sulmet terroriste në Amerikë. Me sa duket, këto objektiva janë arritur. Sado e diskutueshme të jetë, pretendimi që Uashingtoni nuk kishte ambicie për ndërtimin e kombit nuk është thjesht i vërtetë. Sidoqoftë, fakti që Biden tani po mohon ashpër premisën mbi të cilën vendi i tij hyri në Afganistan 20 vjet më parë thotë shumë.

Pushtimi amerikan i Afganistanit në 2001 ishte një operacion që dërgoi një mesazh të qartë: SHBA ishte e përgatitur të transformonte botën me forcë. Ky qëndrim nuk filloi me George W. Bush apo edhe Bill Clinton. Kjo ide u shpreh për herë të parë nga presidenti amerikan i cili shpalli fitoren në Luftën e Ftohtë: George H.W. Bush. Operacioni Stuhia e Shkretëtirës, në 1991, u bë shenja e parë e "rendit të ri botëror", por Bashkimi Sovjetik ishte ende në atë kohë, dhe ndërhyrja rezultoi në shtyrjen e Sadam Huseinit nga Kuvajti, jo në një ndryshim të regjimit në Irak.

Kur BRSS u shpërbë, amerikanët nuk u kufizuan më nga një fuqi tjetër e madhe dhe ata hynë në të ashtuquajturin "moment unipolar"-ata tani ishin të lirë të bënin gjithçka që ata e konsideronin të nevojshme në arenën ndërkombëtare. Pas një sërë procesesh gjyqësore në Haiti, Somali dhe Bosnjë, Shtetet e Bashkuara zhvilluan luftën e tyre "model" kundër Jugosllavisë. Operacioni i bombardimeve çoi në shpërbërjen përfundimtare të vendit që Amerika e konsideroi si kundërshtar dhe rrëzimin e regjimit që Perëndimi e pa si të papranueshëm. SHBA -ja e formoi atë model për herë të parë në vitet 1990.

Sulmet terroriste të 11 shtatorit i dhanë SHBA licencën për ta aplikuar atë globalisht - nuk u bënë pyetje. Kishte një qëllim kryesor: krijimin e një bote demokratike ku amerikanët ndihen të sigurt. Instrumentet ushtarake dhe politike - nga pushtimet në promovimin e demokracisë përmes "revolucioneve me ngjyra" - u përcaktuan në fillim të viteve 2000. Sidoqoftë, shpejt u bë e qartë se kjo politikë kishte efekte anësore shqetësuese dhe jo gjithmonë ndihmoi në arritjen e qëllimit.

Operacioni i zgjatur në Afganistan, fushatat kaotike në Irak, "rezistenca" në rritje në hapësirën post-sovjetike, mosfunksionimi fatal i Palestinës pasi u detyrua në zgjedhje demokratike-të gjitha këto zhvillime duhet t'i kishin bërë amerikanët të kuptojnë ata kishin nevojë për një strategji krejtësisht të ndryshme. Dhe kjo është ajo që Biden la të kuptohej në fjalimin e tij në Afganistan. Sidoqoftë, as Bush gjatë mandatit të tij të dytë në detyrë, as Obama, as Trumpi rebel nuk ishin në gjendje ta bënin këtë. Bush filloi të rregullojë kursin, Obama nuk e modifikoi tregimin, por u përpoq gradualisht të tërhiqej nga detyrimet, Trump ndryshoi në mënyrë drastike retorikën dhe denoncoi strategjinë e vjetër, por nuk kishte kohë për të përfunduar punën.

Me shumë mundësi, tragjedia e vazhdueshme në Kabul mund të ishte shmangur nëse Uashingtoni do të ishte më përgjegjës për planin e saj të tërheqjes. Por ishte e vështirë të bëhej në ideologjinë dhe klimën propagandistike aktuale. Që nga Lufta e Ftohtë, krijimi në SHBA është mësuar me idenë e hegjemonisë së Amerikës në botë. Çdo përpjekje për të hequr dorë nga ai rol haset në një rezistencë të ashpër, edhe pse shumë e kuptojnë se është e pamundur të vazhdohet kështu.

Me fjalë të tjera, ata nuk donin të pranonin se Amerika nuk kishte më ambicie të mëdha globale. Ata u përpoqën ta fshehin atë dhe, si rezultat, humbën kontrollin, dhe e gjithë bota po shikon me frikë si shpërthen katastrofa. Dhe e gjithë kjo po ndodh në sfondin e britmave të tradhtisë që vijnë nga drejtime të ndryshme.

Hegjemonia e Amerikës në botë ishte aq e jashtëzakonshme dhe e paparë në shkallë saqë tërheqja graduale ishte pothuajse e pamundur. Duhej gdhendur me një gjest madhështor, aq simbolik sa rënia e Murit të Berlinit ose avionët që fluturonin në Kullat Binjake. Pamjet e njerëzve që ikin përmes aeroportit të Kabulit do të hyjnë në histori si një imazh që simbolizon fundin e një epoke.

Në fjalimin e tij, Biden tha në thelb se Amerika tani do të shqetësohet për çështjet e saj të brendshme, do të përqëndrohet në sigurinë e saj dhe do të luftojë kundër kundërshtarëve të saj strategjikë, domethënë Kinës dhe Rusisë. Nuk do të përpiqej më të ndryshonte botën. Kjo është ajo që është - euforia e shekullit të 20-të është e gjatë. Mund të ketë rikthime këtu dhe atje, por SHBA nuk do të rimarrë pozitën e mëparshme.

Premtimi i Bidenit "America's Back", të cilin e kemi dëgjuar shumë herë gjatë fushatës presidenciale dhe mandatit të tij të deritanishëm, në fakt do të thotë se Amerika "është kthyer në shtëpi", në vend që të kthehet në arenën globale. Në këtë kuptim, Biden mban pishtarin e Trump. Pavarësisht se çfarë retorike përdoret për të përfunduar me dhurata veprimet e saj të vërteta, SHBA tani po ndjek një politikë të vetë-shërbimit të fokusuar në interesat e veta.

Njëzet vjet më parë, neo-liberalët në Uashington ishin të bindur se përhapja e demokracisë në botë, duke i detyruar të gjithë të ndiqnin një grup rregullash, i shërbente interesave më të mira të Amerikës. Aty erdhi ideja e çmendur e ndërtimit të një "shteti demokratik modern" në Afganistan, i braktisur tani nga Biden.

Ajo ëndërr është zhdukur. Gjithçka ka të bëjë me pragmatizmin tani, dhe të luash sipas rregullave nuk ka më rëndësi - një zhvillim pozitiv, në fakt, pasi fantazma "pishtari i demokracisë" krijon vetëm kaos. Thënë kështu, të gjithë lojtarët ndërkombëtarë që bashkëveprojnë me SHBA duhet të kenë parasysh se përparësia e re kryesore e Amerikës janë interesat e saj të brendshme dhe do t'i mbrojë ata me çdo mjet të nevojshëm. Kjo është gjithçka që ka rëndësi për SHBA, dhe pjesa tjetër e botës duhet të jetë gati për pasojat.

*Burimi: RussiaToday

Përshtati në shqip: argumentum.al