Xi Jinping: Kina është gati të forcojë koordinimin me Rusinë, dhe botën për Afganistanin

Presidenti kinez Xi Jinping tha të mërkurën se Kina është e gatshme të forcojë komunikimin dhe koordinimin me Rusinë dhe bashkësinë më të gjerë ndërkombëtare për çështjen e Afganistanit.

Xi i bëri këto komente në një bisedë telefonike me homologun e tij rus, Vladimir Putin.

Xi bëri thirrje për përpjekje të përbashkëta për të inkurajuar të gjitha fraksionet në Afganistan për të ndërtuar një strukturë politike të hapur dhe gjithëpërfshirëse përmes konsultimeve, zbatimin e politikave të moderuara dhe të matura të brendshme dhe të jashtme, shkëputjen tërësisht nga të gjitha grupet terroriste dhe mbajtjen e marrëdhënieve miqësore me pjesën tjetër të botës, veçanërisht vendet fqinje.

Në lidhje me marrëdhëniet dypalëshe, Xi tha se Kina dhe Rusia kanë marrë 20 vjetorin e nënshkrimit të Traktatit Kinë-Rusi të Fqinjësisë së Mirë dhe Bashkëpunimit Miqësor si një pikënisje e re për të promovuar një seri arritjesh të reja në bashkëpunimin strategjik dhe praktik të gjithanshëm. bashkëpunimi midis dy vendeve, i cili ka siguruar mbështetje për zhvillimin përkatës të dy vendeve dhe ka luajtur një rol kryesor në bashkimin e bashkësisë ndërkombëtare për të kapërcyer vështirësitë e kohës.

Xi gjithashtu shikon bashkëpunimin më të thellë të vaksinave me Rusinë, duke thënë se Kina është e gatshme të punojë me Rusinë për të thelluar bashkëpunimin në zhvillimin dhe prodhimin e vaksinave dhe të sigurojë sigurinë dhe stabilitetin e zinxhirit global të furnizimit për vaksinat.

"Vetëm mbajtësi e di nëse këpucët përshtaten apo jo," tha Xi. Ai shtjelloi se popujt e Kinës dhe Rusisë kanë më shumë për të thënë se cili sistem do të funksionojë në të dy vendet.

Kina dhe Rusia, si partnerë strategjikë gjithëpërfshirës të koordinimit për një epokë të re, duhet të thellojnë bashkëpunimin kundër ndërhyrjeve, tha Xi, duke shtuar se të dy vendet duhet ta mbajnë fort të ardhmen e tyre përkatëse në duart e tyre.

Ai u bëri thirrje të dy palëve që të marrin përvjetorin e 20 -të të këtij viti të krijimit të Organizatës së Bashkëpunimit Shanghai si një mundësi për të punuar së bashku me shtetet anëtare për të forcuar solidaritetin dhe bashkëpunimin, për të rritur mbështetjen reciproke dhe për të mbrojtur interesat e sigurisë dhe zhvillimit të vendeve në Rajoni.

Putin, nga ana e tij, tha se Rusia i përmbahet fort politikës së një Kine, mbështet pozicionin legjitim të Kinës për të mbrojtur interesat e saj kryesore në çështjet që lidhen me Tajvanin, Hong Kongun, Xinjiang-un, Detin e Kinës Jugore, e kështu me radhë, dhe kundërshton me vendosmëri ndërhyrjen në punët e brendshme të Kinës nga çdo forcë e jashtme.

Rusia është kundër politizimit të gjurmimit të origjinës COVID-19 dhe shpreson të punojë me Kinën për të thelluar vazhdimisht bashkëpunimin praktik në fusha të ndryshme dhe për të forcuar bashkëpunimin kundër pandemisë, tha Putin.

Për çështjen e Afganistanit, Putin tha se Rusia dhe Kina ndajnë qëndrime të ngjashme dhe interesa të përbashkëta.

"Rusia është e gatshme të komunikojë dhe koordinojë ngushtë me Kinën, të marrë pjesë aktive në mekanizmat shumëpalësh që lidhen me Afganistanin, të promovojë tranzicion të qetë në vend, të luftojë terrorizmin, të ndërpresë trafikun e drogës, të parandalojë përhapjen e rreziqeve të sigurisë nga Afganistani, t'i rezistojë ndërhyrjes dhe shkatërrimit nga jashtë. forcave, dhe të ruajë sigurinë dhe stabilitetin rajonal ".

Të dy udhëheqësit besuan se është shumë e nevojshme që Kina dhe Rusia të mbajnë komunikim mbi çështjet kryesore dypalëshe dhe shumëpalëshe dhe ranë dakord të mbajnë kontakte të ngushta me mjete të ndryshme./ CGTN- Argumentum.al