Mbrojtja, COVID-19, ndryshimi i klimës: Pikat kryesore të fjalimit të Ursula von der Leyen për gjendjen e Bashkimit Evropian

Ritmi i vaksinimit kundër COVID-19 duhet të përshpejtohet për të shmangur "një pandemi të të pavaksinuarve", tha të mërkurën presidentja e Komisionit Evropian, duke u bërë thirrje vendeve në të gjithë globin që të rrisin luftën kundër ndryshimeve klimatike.

Fjalimi i dytë i Ursula von der Leyen për gjendjen e Bashkimit Europian vjen pas dy vitesh që kanë testuar qëndrueshmërinë e bllokut, me pandeminë koronavirusit, lidhur me një rënie të mprehtë ekonomike, tendosjet mbi Brexit dhe dallimet mbi sundimin e ligjit në disa shtete anëtare lindore.

Këtu janë pesë përfundime kryesore nga fjalimi i saj në Parlamentin Evropian në Strasburg:

'Bashkimi Evropian i Mbrojtjes'

Tërheqja kaotike nga Afganistani muajin e kaluar ka ringjallur një debat të gjatë mbi aftësitë ushtarake të BE-së. Von der Leyen, megjithatë, tha të Mërkurën se udhëheqësit e Evropës duhet të bëjnë më shumë sesa të organizojnë trupa dhe të blejnë pajisje ushtarake.

Von der Leyen tha se BE -ja duhet të jetë në gjendje të ndërhyjë ushtarakisht pa ndihmën e Shteteve të Bashkuara, por i ka munguar vullneti politik për ta bërë këtë.

"Ju mund të keni forcat më të përparuara në botë, por nëse nuk jeni gati të përdorni ato, çfarë përdorimi kanë? Ajo që na ka penguar deri më tani nuk është vetëm një mungesë e kapaciteteve, është mungesa e vullnetit politik. Dhe nëse e zhvillojmë këtë vullnet politik, ka shumë që mund të bëjmë në nivel të BE -së, "tha ajo.

"Ndaloni një pandemi të të pavaksinuarve"

Përpara shpërthimit të krizës në Afganistan në gusht, udhëheqësit evropianë kaluan pjesën më të madhe të një viti e gjysmë të kaluar tërësisht të fokusuar në pandeminë.

Von der Leyen përshëndeti përhapjen e vaksinave në Evropë në 2021 dhe njoftoi se blloku do të dhurojë 200 milion doza për vendet e tjera, në krye të 250 milionëve të premtuara tashmë. Ajo gjithashtu i bëri thirrje Evropës të investojë në përgatitjen për pandeminë e ardhshme.

"Le të bëjmë gjithçka që është e mundur [në mënyrë] që kjo të mos kthehet në një pandemi të të pavaksinuarve," nxiti ajo.

Rimëkëmbja ekonomike

Ndërsa koronavirusi paralizoi ekonomitë në të gjithë Evropën në vitin 2020, Von der Leyen tha se 19 nga ekonomitë e BE-së duhet të kthehen në nivelet para-pandemike këtë vit. Pjesa tjetër, thotë ajo, do ta bëjë këtë në 2022.

Ajo gjithashtu u përqëndrua shumë në krizën në rritje rreth prodhimit të gjysmëpërçuesve ose mikroçipave, duke thënë se ato "bëjnë që gjithçka të funksionojë". Me një mungesë të vazhdueshme globale, Von der Leyen i bëri thirrje Evropës të rrisë prodhimin e saj të gjysmëpërçuesve dhe të mbështetet më pak në Azi.

"Mbyllja e hendekut të financave klimatike"

Këtë verë, vendlindja e komisioneres, Gjermania dhe Belgjika, u goditën nga përmbytje shkatërruese, ndërsa zjarret e egra u dogjën në pjesë të Greqisë dhe Italisë. Von der Leyen shfrytëzoi rastin për të lidhur në mënyrë eksplicite këto ngjarje ekstreme të motit me ndryshimet klimatike.

Duke parë përpara konferencës COP26 për ndryshimet klimatike në nëntor, ajo tha se do të jetë "një moment i së vërtetës për komunitetin global".

Ajo gjithashtu i quajti qëllimet e Kinës për ndryshimin e klimës - të tilla si arritja e neutralitetit të karbonit deri në vitin 2060 - "inkurajuese", por shtoi se ekonomitë kryesore si Kina dhe SHBA duhet të përcaktojnë se si do t'i arrijnë objektivat e tyre.

"Por ne presim që Shtetet e Bashkuara dhe partnerët tanë të rriten gjithashtu. Kjo është jetike, sepse mbyllja e hendekut të financave klimatike së bashku, SHBA dhe Bashkimi Evropian, do të ishte një sinjal kaq i fortë për udhëheqjen globale të klimës," tha ajo.

BE më bindëse

Duke i bërë thirrje Evropës të bëhet një "lojtar global më aktiv" në skenën ndërkombëtare, Von der Leyen njoftoi një nismë të re të quajtur Global Gateway, e cila do të nxisë investimet në projektet e infrastrukturës në të gjithë botën.

Ky mund të jetë një konkurrent i Nismës Kineze për Brezin dhe Rrugën, përmes së cilës vendi ka investuar në projekte në të gjithë Evropën, Azinë dhe Afrikën.

/Reuters- Argumentum.al